Ποιο φρούτο καθυστερεί τη γήρανση

Το φυσικό φρούτο που δρα σαν «ασπίδα» κατά της γήρανσης μετά τα 50

Η σωστή διατροφή μετά τα 50 μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά τη γήρανση - ορισμένα μάλιστα φρούτα έχουν εξαιρετική αντιοξειδωτική δράση που προστατεύουν τον οργανισμό.

O μεταβολισμός αλλάζει σημαντικά, κυρίως λόγω της απότομης μείωσης των ορμονών, ειδικά στις γυναίκες.

Αυτό επηρεάζει και την κατανομή του λίπους, το οποίο τείνει να συγκεντρώνεται στην κοιλιά αντί σε γλουτούς, γόνατα ή μηρούς. Το επιπλέον κοιλιακό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών, ηπατικών, νεφρικών παθήσεων και διαβήτη.

Τι να τρώμε μετά τα 50 για απώλεια λίπους και ενίσχυση των οστών

Για την ενίσχυση των αδύναμων οστών μετά τα 50, η Μανόν Μπορντερί μιλώντας στο γαλλικό Journal des Femmes προτείνει να καταναλώνουμε εσπεριδοειδή, γαλακτοκομικά, τυριά, φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο και το μπρόκολο, αλλά και σαρδέλες πλούσιες σε ασβέστιο.

Το μπρόκολο ενισχύει τα αδύναμα οστά μετά τοα 50/ Φωτογραφία: Unsplash

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι επίσης απαραίτητα καθώς βοηθούν στη μείωση του βάρους και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Τα βρίσκουμε σε μικρά λιπαρά ψάρια όπως ο γαύρος, οι σαρδέλες και ο σκουμπρί.

Ο σολομός περιέχει επίσης ωμέγα-3 αλλά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο λόγω της πιθανής περιεκτικότητας σε βαρέα μέταλλα. Σημαντικές πηγές είναι επίσης ο λιναρόσπορος, το έλαιο κάνναβης, το λάδι ραπανάκι, το λάδι καρυδιού και το λινέλαιο.

Μετά τα 50, είναι επίσης κρίσιμο να λαμβάνουμε αρκετό ψευδάργυρο που βοηθά στην ανακούφιση της κόπωσης μετά την πτώση των στεροειδών ορμονών. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα στρείδια, τα οστρακοειδή, οι σπόροι κολοκύθας, ο κρόκος αυγού, το ωμό κακάο και τα μύδια.

Η Μανόν Μπορντερί επισημαίνει ότι «για μια επιτυχημένη γήρανση των κυττάρων», πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά.

Ποιο φρούτο επιβραδύνει τη γήρανση

Τα βατόμουρα και τα σμέουρα είναι τα πλέον πλούσια σε αντιοξειδωτικά φρούτα, τα οποία και πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας μετά τα 50, όπως και το λάχανο, το ωμό κακάο, και τα γκότζι.

Τα μούρα έχουν την πιο πλούσια αντιοξειδωτική δράση/ Φωτογραφία: Unsplash

Τα μούρα maqui, μια υπερτροφή από τη Βραζιλία με την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από οποιοδήποτε άλλο φρούτο, αξίζει επίσης να το συμπεριλάβουμε. Διατίθενται σε σκόνη, κάψουλες ή αποξηραμένα, και μπορεί να προστεθεί σε smoothies ή γιαούρτια.

Τέλος, μετά τα 50 είναι γνωστό πως αυξάνεται ο κίνδυνος έλλειψης βιταμίνης D. Τη βρίσκουμε σε κρόκους αυγών, γαλακτοκομικά, μικρά λιπαρά ψάρια και μανιτάρια.

Η κατανάλωση μαγνησίου βοηθά στη μεταφορά και ενεργοποίηση της βιταμίνης D. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται συμπλήρωμα, όμως «είναι καλό να συμβουλεύεστε γιατρό πριν πάρετε συμπληρώματα», καταλήγει η Μανόν Μπορντερί.