Γιατρός του Χάρβαρντ αποκαλύπτει το φρούτο που δεν τρώει ποτέ
Ο δρ Σάουραμπ Σετί, γαστρεντερολόγος εκπαιδευμένος στο Χάρβαρντ, κατατάσσει τα φρούτα από τα πιο ευεργετικά έως τα πιο επιβαρυντικά για την υγεία του εντέρου.
Τα φρούτα αποτελούν βασικό πυλώνα μιας ισορροπημένης διατροφής, όμως, σύμφωνα με έναν διακεκριμένο γαστρεντερολόγο, δεν είναι όλα φιλικά προς το έντερο.
Ο δρ Σάουραμπ Σετί, εκπαιδευμένος στο Χάρβαρντ και ειδικός στην υγεία του πεπτικού συστήματος με εμπειρία άνω των δέκα ετών, αποκάλυψε ποια φρούτα θεωρεί πιο ευεργετικά και ποια αποφεύγει συστηματικά, προκειμένου να προστατεύει το έντερό του και να μειώνει τη φλεγμονή στον οργανισμό.
Ποιο φρούτο δεν τρώει ποτέ γαστρεντερολόγος του Χάρβαρντ
Η μεγαλύτερη έκπληξη στη λίστα του είναι η θέση που κατέλαβαν οι παραγινωμένες μπανάνες, ένα αγαπημένο και συχνό πρωινό για εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο δρ Σετί εξηγεί ότι οι υπερώριμες μπανάνες, που έχουν χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως «σοκολάτες Mars με κίτρινη φλούδα», είναι υπερβολικά πλούσιες σε σάκχαρα. Αυτό τις καθιστά προβληματικές, καθώς ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και προσφέρουν λιγότερη ενέργεια στα βακτήρια του εντέρου.
Όπως δείχνουν μελέτες, όσο περισσότερο ωριμάζει μια μπανάνα, τόσο μειώνεται η περιεκτικότητά της σε ανθεκτικό άμυλο και φυτικές ίνες, ενώ αυξάνεται το σάκχαρο. Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που δεν διασπάται στο λεπτό έντερο, κάτι που βοηθά στη σταθεροποίηση της γλυκόζης. Επιπλέον, καθώς φτάνει άπεπτο στο παχύ έντερο, ζυμώνεται και δρα ως πρεβιοτικό, δηλαδή τροφή για τα «καλά» βακτήρια του εντέρου.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι παραγινωμένες μπανάνες βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» του γιατρού. Από την άλλη, οι ελαφρώς άγουρες μπανάνες είναι σαφώς πιο ωφέλιμες και έλαβαν πέντε στα δέκα στη σχετική κατάταξη. Περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνο του παχέος εντέρου.
Oι φυτικές ίνες είναι το κλειδί για την καλή πεπτική λειτουργία. Όπως τονίζει ο δρ Σετί, τα ακτινίδια είναι εξαιρετική πηγή διαλυτών ινών, με κάθε ένα να περιέχει περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα 80 γραμμαρίων. Οι διαλυτές ίνες συγκρατούν νερό και σχηματίζουν ένα είδος γέλης στο έντερο, γεγονός που διευκολύνει τις κενώσεις και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.
Η περιστασιακή δυσκοιλιότητα δεν προκαλεί ανησυχία, ωστόσο η χρόνια δυσκοιλιότητα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. Όσο περισσότερο παραμένουν οι άχρηστες ουσίες στο έντερο, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να προκαλέσουν φθορά στο τοίχωμα του εντέρου. Όπως ανέφερε ο χειρουργός παχέος εντέρου Χάνι Γιούσεφ, «η παρατεταμένη επαφή με επιβλαβείς ουσίες μπορεί να βλάψει την ευαίσθητη επένδυση του παχέος εντέρου και του ορθού».
Η κορυφή της λίστας του δρ Σετί καταλαμβάνεται από τα μύρτιλα, τα οποία θεωρούνται «χρυσός» για το έντερο. Αμέσως μετά ακολουθούν τα ρόδια. Και τα δύο φρούτα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες -παράγοντες που έχουν συνδεθεί με χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Τα ρόδια περιέχουν επίσης ελαγγιταννίνες, μια ισχυρή κατηγορία πολυφαινολών με αντιφλεγμονώδη δράση. Σε μελέτη του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, άτομα που κατανάλωναν διατροφή πλούσια σε πολυφαινόλες -από σκούρα φρούτα, ξηρούς καρπούς, κακάο και ελαιόλαδο -είχαν 46% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν ελάχιστες.
Στη μέση της κατάταξης βρίσκονται τα πεπόνια, τα αχλάδια και τα μήλα, ενώ τα σταφύλια και τα πορτοκάλια βρίσκονται χαμηλά, με βαθμολογίες δύο και τρία στα δέκα αντίστοιχα. Τα σταφύλια, αν και πλούσια σε νερό, βιταμίνη C και κάλιο, υστερούν σε γενική διατροφική αξία σε σχέση με άλλα φρούτα. Ωστόσο, έχουν φανεί ευεργετικά στη μείωση της φλεγμονής.
Τα πορτοκάλια, πλούσια σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Όμως, η υπερβολική κατανάλωση εσπεριδοειδών έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Dermatology. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στις φωτοευαισθητοποιητικές ιδιότητες των εσπεριδοειδών, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν οι επιπτώσεις στην υγεία.
Παρόλα αυτά, η βιταμίνη C παραμένει απαραίτητη για τη διατήρηση υγιούς δέρματος, αγγείων, οστών και χόνδρων. Και επειδή ο οργανισμός δεν την αποθηκεύει, ορισμένοι ίσως χρειάζονται συμπληρώματα. Σύμφωνα με το NHS, η αναγκαία ποσότητα μπορεί να καλυφθεί από μια ισορροπημένη διατροφή.