Magda Carlas, γιατρός και διατροφολόγος: «Όταν πεινάτε πραγματικά, αρχίστε να τρώτε το δεύτερο πιάτο»
Υπάρχουν τρόφιμα που καταστέλλουν περισσότερο την όρεξη; Είναι αλήθεια ότι οι πρωτεΐνες μας κάνουν να νιώθουμε πιο χορτάτοι από ό,τι οι υδατάνθρακες; Ένας γιατρός μάς εξηγεί.
Η άνοιξη συχνά μας ωθεί να ασχοληθούμε πιο σοβαρά με το βάρος και πολλοί προσπαθούν να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συνήθειες. Όμως, όταν πεινάμε πολύ, το να τρώμε λιγότερο μπορεί να είναι δύσκολο.
Για αυτό, είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η όρεξη και αν υπάρχουν τροφές που βοηθούν να μειωθεί η πείνα.
«Το αίσθημα της πείνας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα», εξηγεί η Dr. Magda Carlas, γιατρός και διατροφολόγος. «Το πιο σοβαρό είναι να μην την έχουμε, γιατί μπορεί να σημαίνει ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά».
Για ποιο λόγο πρέπει να ξεκινάμε με το δεύτερο πιάτο, σύμφωνα με γιατρό
Όπως αναφέρει, το σώμα διαθέτει μηχανισμούς που, μόλις αρχίσουμε να τρώμε, μειώνουν την όρεξη. «Δεν είναι μόνο ότι το στομάχι γεμίζει, αλλά μια σειρά από πομπούς στέλνουν πληροφορίες στον εγκέφαλο».

Για το αίσθημα της μεγάλης πείνας, η ειδικός επισημαίνει πως πρόκειται για την κατάσταση «όταν δεν χορταίνουμε ποτέ ή τρώμε περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε». Αυτό μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους, όχι πάντα αρνητικούς.
Μπορεί απλά να τρώμε πολύ λίγο ή να έχουμε υψηλή ενεργειακή κατανάλωση, όπως συμβαίνει σε αθλητές ή εφήβους. Μερικές φορές, η διατροφή είναι κακώς κατανεμημένη, με μεγάλες διαστήματα μεταξύ των γευμάτων. Επίσης, η πείνα μπορεί να σχετίζεται με πλήξη, άγχος ή προβλήματα στον ύπνο.
Η Dr. Carlas προτείνει να μην φτάνουμε στο γεύμα νηστικοί για πολλές ώρες. Αντίθετα, καλό είναι να μειώνουμε λίγο την όρεξη πριν, πίνοντας ζωμό ή ανθρακούχο νερό, ή τρώγοντας ένα κομμάτι φρέσκο τυρί ή γιαούρτι.
Πριν ξεκινήσουμε να τρώμε, καλό είναι να σταματήσουμε για λίγο και να ηρεμήσουμε, ώστε «να μην κάτσουμε στο τραπέζι με το πιάτο μας γεμάτο».
Όσον αφορά τις τροφές που προσφέρουν μεγαλύτερο κορεσμό, η ίδια τονίζει ότι «τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες», όπως το σπανάκι και το σέσκουλο, καθώς και αυτές με «πιο σκληρή υφή», όπως τα ωμά καρότα ή τα αποξηραμένα φρούτα, «μπορούν να γίνουν καλοί σύμμαχοι για να έχουμε λιγότερη πείνα». Προτείνει μάλιστα να τοποθετούμε ένα μπολ με σαλάτα στο κέντρο του τραπεζιού για να τσιμπολογούμε.
Σημαντική είναι και η σειρά με την οποία τρώμε. Η συμβουλή της ειδικού είναι να ξεκινάμε με το δεύτερο πιάτο, ειδικά όταν είμαστε πολύ πεινασμένοι. Τέλος, είναι γεγονός ότι «οι πρωτεΐνες είναι πιο χορταστικές από τους υδατάνθρακες», γεγονός που μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε καλύτερα την όρεξή μας.