To φρούτο του καλοκαιριού για επίπεδη κοιλιά, λαμπερό δέρμα και ομοιόμορφο μαύρισμα
Ένα νόστιμο, καλοκαιρινό φρούτο μπορεί να μας χαρίσει επίπεδη κοιλιά και όμορφα μαυρισμένο δέρμα, ενώ παράλληλα μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Το βερίκοκο είναι το φρούτο που συνδέεται με τα καλοκαίρια μας και προσφέρει πληθώρα οφελών. Η δροσερή, ζουμερή σάρκα του με τη γλυκόξινη γεύση φέρνει στο μυαλό στιγμές χαλάρωσης, όπως ένα πικνίκ στην παραλία ή ένα γεύμα κάτω από τη σκιά ενός πεύκου, με τον ήχο από τζιτζίκια στο παρασκήνιο.
Είναι, επίσης, χορταστικό και μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει το επιδόρπιο. Η διατροφολόγος Itziar Digón μιλώντας στην ιταλική Vogue το χαρακτηρίζει «καταπληκτικό φρούτο» για πολλούς λόγους. Ας δούμε πιο αναλυτικά τα οφέλη του.
Πώς το βερίκοκο βοηθάει να έχουμε επίπεδη κοιλιά και λαμπερό δέρμα
Το βερίκοκο βοηθά την κινητικότητα του εντέρου χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει, τόσο τις διαλυτές όσο και τις αδιάλυτες. Είναι ιδανικό για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, ειδικά όταν πρόκειται για αποξηραμένα βερίκοκα με μεγαλύτερη συγκέντρωση ινών.

Οι διαλυτές ίνες, όπως η πηκτίνη, κρατούν το νερό στο έντερο και μαλακώνουν τα κόπρανα, ενώ οι αδιάλυτες, όπως η κυτταρίνη, αυξάνουν τον όγκο τους και διευκολύνουν τη διέλευσή τους.
Επιπλέον, το βερίκοκο λειτουργεί ως πρεβιοτικό, τρέφοντας τα καλά βακτήρια του εντέρου και βοηθώντας στη διατήρηση της ισορροπίας της μικροχλωρίδας. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση σακχάρων και χοληστερόλης, προάγουν την τακτική λειτουργία του εντέρου και συμμετέχουν σε μια ζύμωση που μειώνει τη νευροφλεγμονή και προωθεί τη συναισθηματική ισορροπία και την πρόληψη νευροεκφυλιστικών παθήσεων.
Τα οργανικά οξέα που περιέχονται στο βερίκοκο, όπως το κιτρικό, μηλικό και τρυγικό οξύ, όχι μόνο δίνουν τη χαρακτηριστική του γεύση, αλλά και ενισχύουν την πέψη μέσω της διέγερσης των πεπτικών ενζύμων. Παράλληλα, το χαμηλό περιεχόμενο φρουκτόζης το καθιστά κατάλληλο για όσους αντιμετωπίζουν φλεγμονές του εντέρου ή φουσκώματα.
Το βερίκοκο βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών, ένα συχνό πρόβλημα ειδικά το καλοκαίρι. Εκτός από τις φυτικές ίνες, είναι καλή πηγή καλίου που έχει διουρητική δράση και μειώνει το πρήξιμο.
Η βιταμίνη Α που προκύπτει από το β-καροτένιο του φρούτου προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας και συμβάλλει σε ένα υγιές και ομοιόμορφο μαύρισμα, καθώς ενισχύει την παραγωγή μελανίνης. Η Δρ. Μαρία Μίρα επισημαίνει ότι το βερίκοκο είναι ιδανικό για την προετοιμασία της επιδερμίδας πριν το μαύρισμα.
Τα οφέλη του βερίκοκου για το δέρμα δεν σταματούν εκεί, αφού η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε που περιέχει μαζί με το β-καροτένιο καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, καθυστερώντας τη γήρανση, μειώνοντας ρυτίδες και λεπτές γραμμές. Η βιταμίνη C συμβάλλει επίσης στην παραγωγή κολλαγόνου που δίνει σφριγηλότητα στην επιδερμίδα. Τα οργανικά οξέα που περιέχονται σε αυτό το φρούτο χρησιμοποιούνται και σε καλλυντικά για την απολέπιση και ανανέωση των κυττάρων.

Η ημερήσια κατανάλωση βερίκοκων μπορεί να είναι 2-3 φρέσκα φρούτα, περίπου 150 γραμμάρια, ενώ τα αποξηραμένα προτείνεται να καταναλώνονται σε μικρότερη ποσότητα, γύρω στα 30-40 γραμμάρια. Κάθε βερίκοκο έχει περίπου 20 θερμίδες και σχετικά χαμηλούς υδατάνθρακες, καθιστώντας το μια ελαφριά επιλογή για κάθε διατροφή.
Τα βερίκοκα μέσα σε σιρόπι, παρότι πιο εύπεπτα λόγω της επεξεργασίας, έχουν μειωμένη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης και θερμίδων, γι’ αυτό δεν αντικαθιστούν πλήρως τα φρέσκα. Αντίθετα, τα αποξηραμένα βερίκοκα έχουν συγκεντρωμένη θρεπτική αξία χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.