Κάπαρη, κρεμμύδια και μήλα: Φυσική ασπίδα κατά της γήρανσης των κυττάρων, σύμφωνα με γιατρό

Κάπαρη, κρεμμύδια και μήλα: Φυσική ασπίδα κατά της γήρανσης των κυττάρων, σύμφωνα με γιατρό

Καθώς ο καιρός ζεσταίνει και οι σαλάτες επιστρέφουν δυναμικά στο τραπέζι μας, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτούμε τα συστατικά τους και να ανακαλύψουμε εκείνα που αναστέλλουν την κυτταρική γήρανση.

Ο νευροανοσολόγος και διατροφολόγος και Rafael Guzmán García μας παροτρύνει να ενισχύσουμε τη σαλάτα μας με τρία απλά, καθημερινά συστατικά, σημειώνοντας στο ισπανικό Telva ότι μπορούν να δράσουν προστατευτικά απέναντι σε ασθένειες που συνδέονται με τον εκφυλισμό των κυττάρων.

Πώς συμβάλλουν στην αντιγήρανση η κάπαρη, τα κρεμμύδια και τα μήλα

Ο Rafael Guzmán García εξηγεί πως μια σαλάτα με κρεμμύδι, μήλο και κάπαρη δεν είναι απλώς νόστιμη αλλά και ιδιαίτερα ωφέλιμη. «Μια σαλάτα με κρεμμύδι, μήλο και κάπαρη μπορεί να σας προστατεύσει από πολλές ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η κάπαρη, τα κρεμμύδια και τα μήλα προστατεύουν τα κύτταρα/ Φωτογραφία: Unsplash

Κοινός παρονομαστής των τριών αυτών τροφών είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε κερκετίνη. Η κερκετίνη είναι ένα φλαβονοειδές με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία σύμφωνα με τον ειδικό «είναι ακόμη ισχυρότερη από εκείνη της βιταμίνης C ή της βιταμίνης Ε».

Το πιο εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι η δράση της ενάντια στα γηρασμένα κύτταρα.

«Η κερκετίνη έχει "γεροντολυτική" δράση, δηλαδή έχει την ικανότητα να εξαλείφει τα παλιά κύτταρα, γνωστά και ως κύτταρα ζόμπι», εξηγεί ο Rafael Guzmán García. Τα κύτταρα αυτά απελευθερώνουν SASP – έναν εκκριτικό φαινότυπο που προκαλεί φλεγμονές και συνδέεται με την επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης. «Η χρόνια φλεγμονή είναι ένας πολύ καθοριστικός παράγοντας για τη γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος και, επομένως, και της βιολογικής μας ηλικίας», επισημαίνει.

Η κερκετίνη φαίνεται να προσφέρει πολλά περισσότερα από αντιγήρανση. Σύμφωνα με τον Guzmán García, η δράση της είναι επίσης «αντι-ιική, αντικαρκινική, αντιυπερτασική και αντιφλεγμονώδης». Επιπλέον, προστατεύει από νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον, αλλά και από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η προσθήκη κρεμμυδιού, κάπαρης και μήλου στη σαλάτα δεν είναι μόνο μια εύκολη διατροφική επιλογή, αλλά και μια σημαντική επένδυση στην υγεία και τη μακροζωία.

Η «δίαιτα του Μαθουσάλα»: μια φιλοσοφία μακροζωίας

Η σημασία της διατροφής στη μακροζωία υποστηρίζεται από διεθνώς αναγνωρισμένους ειδικούς, όπως ο Mark Hyman και ο Valter Longo, οι οποίοι προτείνουν διατροφικά πρότυπα βασισμένα σε τροφές φυτικής προέλευσης και σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Οι σπόροι chia έχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα/ Φωτογραφία: Unsplash

Σε αυτό το πνεύμα, ο Rafael Guzmán García αναπτύσσει τη δική του προσέγγιση, την οποία ονομάζει «δίαιτα του Μαθουσάλα». Στο επίκεντρο της διατροφής αυτής βρίσκεται η πρόληψη της χρόνιας φλεγμονής, που θεωρείται βασικός παράγοντας πρόωρης γήρανσης.

Πέρα από την κερκετίνη, η δίαιτα του Μαθουσάλα περιλαμβάνει κι άλλες ευεργετικές ενώσεις:

  • Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκουμε σε ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, αλλά και σε φυτικές πηγές όπως οι σπόροι chia, το λινέλαιο και τα καρύδια.
  • Την ουβικινόλη, την ενεργή μορφή του συνένζυμου Q10, η οποία συναντάται στο κόκκινο κρέας, τα λιπαρά ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και συγκεκριμένα φυτικά έλαια.
  • Την ρεσβερατρόλη, γνωστή για την αντιγηραντική της δράση, η οποία βρίσκεται φυσικά στα σταφύλια, στα κόκκινα φρούτα και, πιο συγκεκριμένα, σε βατόμουρα, σμέουρα και φραγκοστάφυλα.

Η διατροφή, λοιπόν, δεν είναι μόνο ζήτημα θερμίδων ή απώλειας βάρους, αλλά και στρατηγική ενίσχυσης του οργανισμού απέναντι στον χρόνο. Όπως συνοψίζει ο Guzmán García, η υιοθέτηση τέτοιων διατροφικών επιλογών «μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο και με πιο υγιεινό τρόπο».