Τα οφέλη της κομπούτσα στον οργανισμό

Κομπούτσα: Το ρόφημα που μας βοηθάει να ελέγξουμε την χοληστερίνη και να χάσουμε βάρος

Η όρεξή μας για τρόφιμα και ροφήματα που έχουν υποστεί ζύμωση δεν δείχνει σημάδια κορεσμού: Το προζύμι, το κεφίρ, το κίμτσι και τώρα η κομπούτσα είναι βασικά προϊόντα στη λίστα του σούπερ μάρκετ. 

Η κομπούτσα είναι ένα από τα μοντέρνα προϊόντα για την υγεία του εντέρου μας, την οποία λατρεύουν οι διάσημοι, ωστόσο ενδεχομένως να μην είναι για όλους ελκυστική η σκέψη πως καταναλώνουν ένα ξινό τσάι που έχει υποστεί ζύμωση.

Φωτογραφία: Unsplash

Οι ειδικοί μοιράζονται με την βρετανική Telegraph αν πρέπει να την καταναλώνετε και πώς να φτιάξετε τη δική σας.

Τι είναι ακριβώς η kombucha;

1.Βελτίωση της υγείας του εντέρου

Η κομπούτσα είναι προβιοτικό, δηλαδή περιέχει ζωντανά βακτήρια, γεγονός που την κατατάσσει στην ίδια κατηγορία με το γιαούρτι, το ξινολάχανο και το ψωμί με προζύμι.

«Όπως και με άλλα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, τα ζωντανά “καλά” βακτήρια θεωρείται ότι υποστηρίζουν την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου σας, το οποίο μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις σε όλα τα συστήματα του σώματός σας», λέει ο Δρ Amati.

Ωστόσο, δεν περιέχουν όλες οι κομπούτσα ζωντανά μικρόβια, καθώς ορισμένες μάρκες παστεριώνουν το ρόφημα, γεγονός που σκοτώνει τα «κακά» βακτήρια αλλά και τα «καλά», λέει η Sammie Gill, διαιτολόγος. Ελέγξετε την συσκευασία και επιλέξτε την μη παστεριωμένη. 

2. Περιέχει αντιοξειδωτικά

«Η κομπούτσα περιέχει ένα φυσικά σύνθετο μείγμα ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών όπως οι κατεχίνες», λέει η Gill. Οι κατεχίνες έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Φωτογραφία: Shutterstock

Το ρόφημα είναι επίσης πηγή βιταμινών (όπως η βιταμίνη C και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β), μετάλλων (σίδηρος και ψευδάργυρος) και οργανικών οξέων (όπως το οξικό οξύ και το γλυκουρονικό οξύ), προσθέτει.

3. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα

«Η κομπούτσα έχει συνδεθεί με τη μεταβολική υγεία, συμπεριλαμβανομένου του βελτιωμένου γλυκαιμικού ελέγχου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2», λέει η Gill.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στις θεοφλαβίνες, μια ομάδα αντιοξειδωτικών πολυφαινολών, οι οποίες πιστεύεται ότι βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, μπορεί να παίζουν ρόλο και άλλες ενώσεις που βρίσκονται στο ρόφημα, όπως το οξικό οξύ, το οποίο φέρεται να έχει αντιδιαβητικές ιδιότητες.

4. Διαχείριση βάρους και χοληστερόλης

«Μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα από εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η κομπούτσα μπορεί να έχει αποτελέσματα κατά της παχυσαρκίας και των όγκων, καθώς και αποτελέσματα μείωσης της χοληστερόλης». 

Ωστόσο, σημειώνει ότι υπάρχουν πολύ περιορισμένα στοιχεία σε ανθρώπους που υποστηρίζουν αυτά τα ευρήματα, οπότε απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί αν αυτές οι επιδράσεις εμφανίζονται στους ανθρώπους. «Οι μελέτες που έχουν αρχίσει είναι, βέβαια, πολλά υποσχόμενες», προσθέτει η Gill.

Πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία

1. Κομπούτσα που περιέχει αλκοόλ

Η αλκοόλη είναι ένα φυσικό υποπροϊόν της διαδικασίας ζύμωσης που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της κομπούτσα. Συνήθως, η αγοραστή κομπούτσα περιέχει λιγότερο από 0,5 τοις εκατό αλκοόλ κατ' όγκο (ABV), αν και αυτό μπορεί να διαφέρει από μάρκα σε μάρκα, λέει η Gill.

Εάν την φτιάχνετε στο σπίτι, όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της ζύμωσης, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ, σημειώνει η Gill. Η «σκληρή κομπούτσα» (η αλκοολούχα εκδοχή της κανονικής) ζυμώνεται σκόπιμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να περιέχει υψηλότερες ποσότητες αλκοόλ.

Καλό είναι να την καταναλώνετε με μέτρο, αλλά σίγουρα «η σκληρή kombucha είναι καλύτερη επιλογή από τα κοκτέιλ που περιέχουν πολλά ζαχαρούχα σιρόπια, χυμούς φρούτων και γλυκαντικά», προσθέτει η Gill.

2. Μπορεί να περιέχει επιβλαβή βακτήρια

Η αγοραστή είναι πολύ πιθανό να είναι ασφαλής για κατανάλωση, επειδή οι κατασκευαστές πρέπει να ακολουθούν αυστηρές οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων, λέει η δρ Amati. «Ωστόσο, αν την ετοιμάζετε στο σπίτι, υπάρχει το ενδεχόμενο επιβλαβή βακτήρια και μούχλες να μολύνουν το ποτό».

Γι' αυτό είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθείτε πρακτικές υγιεινής για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης με δυνητικά επιβλαβή βακτήρια, λέει η Gill. 

«Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική και διατηρείτε τα χέρια και τις επιφάνειες εργασίας καθαρά και αποστειρωμένα. Χρησιμοποιήστε κατάλληλα δοχεία για τη ζύμωση, όπως γυάλινα».

3. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι

«Ορισμένοι άνθρωποι έχουν αναφέρει και άλλες παρενέργειες από την κατανάλωση της, όπως ναυτία, εμετό και άλλα συμπτώματα του εντέρου», σημειώνει η δρ Amati.

Φωτογραφία: Shutterstock

Αυτά συνήθως συμβαίνουν μόνο σε άτομα που δεν πίνουν συνήθως κομπούτσα και είναι ήπια, σημειώνει η Gill.

4. Μπορεί να βλάψει τα δόντια

Η Gill λέει ότι «επειδή είναι όξινη, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας σε τακτική βάση μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών και να αυξήσει τον κίνδυνο τερηδόνας».

Ετυμηγορία: Κάνει καλό στην υγεία η κομπούτσα;

Σε γενικές γραμμές, ναι. «Αν και πρέπει να διεξάγουμε περισσότερες έρευνες, φαίνετα πιθανό ότι είναι υγιεινή», λέει ο Dr Amati. Αυτό οφείλεται στα ζωντανά μικρόβια που περιέχει, τα οποία παράγουν ένα ευρύ φάσμα βιοδραστικών ενώσεων που μπορεί να υποστηρίζουν την υγεία, μαζί με τα επιπλέον μικρόβια που εισέρχονται στο έντερό μας, εξηγεί.

Μπορεί να είναι ιδιαίτερα υγιεινή μάλιστα, λέει η Gill, αν πίνεται ως εναλλακτική λύση σε ζαχαρούχα ή αλκοολούχα ποτά