Αυτή η γλυκιά λιχουδιά ενισχύει το κολλαγόνο καλύτερα από τις περισσότερες αντιρυτιδικές θεραπείες

Αυτή η γλυκιά λιχουδιά ενισχύει το κολλαγόνο καλύτερα από τις περισσότερες αντιρυτιδικές θεραπείες

Μια αγαπημένη μας λιχουδιά, που μπορούμε να απολαύσουμε κάθε στιγμή της ημέρας, φαίνεται να κρύβει απρόσμενα οφέλη για το κολλαγόνο της επιδερμίδα, ξεπερνώντας πολλές κλασικές θεραπείες κατά των ρυτίδων.

Στον κόσμο της περιποίησης προσώπου, οι ανακαλύψεις εξελίσσονται διαρκώς. Τα τελευταία χρόνια, συστατικά όπως τα πεπτίδια, το κολλαγόνο και το υαλουρονικό οξύ έχουν αναδειχθεί σε βασικούς συμμάχους για τη φροντίδα του δέρματος.

Όμως οι ερευνητές στρέφουν πλέον το βλέμμα τους και σε μια πιο... γλυκιά επιλογή, η οποία μπορεί να κάνει θαύματα για την ελαστικότητα και τη νεανικότητα της επιδερμίδας μας.

Ποια λιχουδιά ωφελεί το δέρμα μας

Ο λόγος για το κακάο, ένα συστατικό που λατρεύουμε στις πιο λαχταριστές του μορφές -από brownies και κέικ μέχρι ζεστή σοκολάτα.

Τα φλαβονοειδή που περιέχει το κακάο ωφελούν την επιδερμίδα/ Φωτογραφία: Unsplash

Αυτό που κάνει το κακάο τόσο ξεχωριστό είναι η υψηλή του περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, τα οποία έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για το δέρμα λόγω της αντιοξειδωτικής τους φύσης.

«Τα αντιοξειδωτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά της γήρανσης, καθώς βοηθούν στην αντιμετώπιση της βλάβης του DNA που συσσωρεύεται με τα χρόνια και εξαλείφουν το οξειδωτικό στρες που μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις», εξηγεί η δερματολόγος Δρ. Νάβα Γκρίνφιλντ στο Women's Health.

Με άλλα λόγια, το ίδιο συστατικό που απολαμβάνουμε σε ένα κομμάτι γλυκό μπορεί να βοηθήσει την επιδερμίδα να καθυστερήσει τα σημάδια του χρόνου. Κι αυτό δεν είναι το μόνο του προτέρημα. Όπως κάθε αντιοξειδωτικό, το κακάο ενισχύει την παραγωγή, ενδυνάμωση και αναγέννηση των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, διατηρώντας το δέρμα σφριγηλό και νεανικό.

Χάρη στο κακάο, το δέρμα αποκτά λάμψη και σφριγηλότητα/ Φωτογραφία: Unsplash

«Αυτό συμβάλλει στη διατήρηση της γεμάτης, ελαστικής όψης της επιδερμίδας», σημειώνει η ειδικός. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι τα φλαβονοειδή έχουν τη δυνατότητα να διεισδύσουν μέχρι τις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος, πέρα από τη στρώση του κερατοειδούς, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητά τους μακροπρόθεσμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιο σφριγηλό, ενυδατωμένο και υγιές δέρμα.

Για όσες θέλουν να δουν τα οφέλη που έχει το κακάο στην πράξη, υπάρχουν αρκετά προϊόντα περιποίησης που αξιοποιούν τις ιδιότητές του. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγονται οι αυτοσχέδιες μάσκες με υλικά από την κουζίνα, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν δερματικές αντιδράσεις.

«Είναι δύσκολο να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των σπιτικών μασκών, καθώς δεν υπάρχουν σταθερά δεδομένα για την αποδοτικότητα και τις πιθανές παρενέργειες», προειδοποιεί η Δρ. Γκρίνφιλντ.

Τι ισχύει, όμως, για τη σοκολάτα που καταναλώνουμε; Μπορεί να προσφέρει ανάλογα οφέλη στην επιδερμίδα; Η απάντηση είναι ναι -αρκεί να πρόκειται για μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% σε κακάο. Τα φλαβονοειδή που περιέχει συμβάλλουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, κάτι που ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, από μέσα προς τα έξω.

Οπότε, αν θέλεις να δεις τη σοκολάτα και ως σύμμαχο ομορφιάς, ίσως ήρθε η στιγμή να επιλέξεις την πιο σκούρα εκδοχή της. Το δέρμα σου σίγουρα θα σε ευγνωμονεί.