Δείτε πώς μπορείτε να αφαιρέσετε αποτελεσματικά τα άλατα από έναν βραστήρα

Δείτε πώς μπορείτε να αφαιρέσετε αποτελεσματικά τα άλατα από έναν βραστήρα

Θέλετε να απομακρύνετε τα άλατα από τον βραστήρα σας χωρίς γρατζουνιές και χωρίς τη χρήση χημικών; Με λίγες φυσικές μεθόδους και σωστές συνήθειες συντήρησης, είναι απολύτως εφικτό. Δείτε πώς.

Τα άλατα, ο νούμερο ένα «εχθρός» κάθε βραστήρα, συσσωρεύονται εύκολα, ιδιαίτερα σε περιοχές με σκληρό νερό. Με τον καιρό δημιουργείται μια λευκή, σκληρή επίστρωση που μειώνει την απόδοση της συσκευής, αλλοιώνει τη γεύση του νερού και μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη βακτηρίων. Η τακτική αφαλάτωση είναι επομένως απαραίτητη, τόσο για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του βραστήρα όσο και για να εξασφαλίζετε καθαρό νερό κάθε φορά. Ευτυχώς, υπάρχουν απλοί και οικολογικοί τρόποι για να αφαιρέσετε τα άλατα χωρίς σκληρά καθαριστικά.

Φυσικές μέθοδοι αφαλάτωσης

Με λευκό ξίδι

Το λευκό ξίδι είναι η πιο κλασική και αποτελεσματική μέθοδος. Οι όξινες ιδιότητές του διαλύουν εύκολα τα άλατα. Γεμίστε τον βραστήρα με ένα μείγμα από 1/3 ξίδι και 2/3 νερό και αφήστε το να βράσει. Μετά τον βρασμό, αφήστε το διάλυμα να δράσει για περίπου 30 λεπτά, αδειάστε και ξεπλύνετε καλά. Για να απομακρύνετε εντελώς την οσμή, βράστε μία φορά μόνο νερό.

Με λεμόνι

Το λεμόνι, χάρη στο κιτρικό οξύ, είναι μια εξίσου φυσική και αποτελεσματική λύση. Γεμίστε τον βραστήρα με νερό, προσθέστε τον χυμό ενός ή δύο λεμονιών και αφήστε το να σταθεί για 2–3 ώρες. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε σχολαστικά.

Με μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα λειτουργεί ως ήπιο καθαριστικό. Προσθέστε δύο κουταλάκια του γλυκού σε ένα λίτρο νερό, βράστε και αφήστε το μείγμα να σταθεί για περίπου 30 λεπτά. Είναι ιδανική λύση για βραστήρες με έντονη επικαθίση πέτρας, φροντίστε μόνο να ξεπλύνετε καλά.

Φωτογραφία: Shutterstock

Πώς να προλάβετε τη συσσώρευση αλάτων

Για να μειώσετε τον σχηματισμό αλάτων, προτιμήστε φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο νερό, ειδικά σε περιοχές με σκληρό νερό. Μια παραδοσιακή, αλλά αποτελεσματική συμβουλή, είναι να τοποθετήσετε στον πάτο του βραστήρα ένα καθαρό κέλυφος στρειδιού ή ένα μικρό βότσαλο: τα άλατα τείνουν να κολλάνε εκεί αντί για τα τοιχώματα.

Εξίσου σημαντικό είναι να αδειάζετε τον βραστήρα μετά από κάθε χρήση, ώστε να μην «κάθεται» το νερό μέσα και δημιουργεί άλατα. Ο συχνός, προληπτικός καθαρισμός κάνει τη συντήρηση πολύ πιο εύκολη. Αν η πέτρα έχει συσσωρευτεί έντονα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προσεκτικά ένα ειδικό σφουγγάρι από ανοξείδωτο ατσάλι, σε συνδυασμό με τις φυσικές μεθόδους, για να απομακρύνετε τις επίμονες επικαθίσεις χωρίς να χαράξετε την επιφάνεια.

Τι συμβαίνει αν πίνουμε νερό από βραστήρα με άλατα

Η κατανάλωση νερού από βραστήρα που έχει συσσωρευμένα άλατα δεν θεωρείται επικίνδυνη για την υγεία, αφού τα άλατα είναι απλώς φυσικά ανόργανα στοιχεία όπως ασβέστιο και μαγνήσιο. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη γεύση, ήπια δυσπεψία σε άτομα με ευαισθησία και, κυρίως, να επηρεάσει την υγιεινή της συσκευής. Η έντονη πέτρα δημιουργεί ανώμαλες επιφάνειες όπου μπορούν να αναπτυχθούν μικρόβια, ενώ μεγάλα κομμάτια αλάτων ενδέχεται να αποκολληθούν και να βρεθούν στο νερό. Αν και όλα αυτά δεν αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τον οργανισμό, καθιστούν τη συχνή αφαλάτωση απαραίτητη τόσο για την καθαρότητα του νερού όσο και για τη σωστή λειτουργία του βραστήρα.