Τα κόλπα για να διαλέξεις το πιο γλυκό καρπούζι
Τι πιο απολαυστικό από ένα γλυκό, ζουμερό καρπούζι μέσα στο καλοκαίρι.
Το θέμα που τίθεται εδώ όμως, αφορά την σωστή επιλογή του, καθώς δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από το να φας ένα άγευστο και σκληρό καρπούζι επειδή δεν γνώριζες τα σωστά κόλπα της επιλογής.
Είτε στην λαϊκή, είτε στο σούπερ μάρκετ, τα καρπούζια με κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά θα είναι τα καλύτερα της παρτίδας. Να σημειωθεί κιόλας, πως το συγκεκριμένο φρούτο δεν ωριμάζει μετά την συγκομιδή του, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την μπανάνα.
Τιπς για την επιλογή του καλού καρπουζιού
Ματ φλούδα
Ψάξτε ένα καρπούζι με θαμπή, κηρώδη φλούδα. Αν φαίνεται γυαλιστερό, δεν είναι ώριμο. Ωστόσο, η διαφορά μπορεί μερικές φορές να είναι πολύ ανεπαίσθητη,\ οπότε μην αφιερώνετε πολύ χρόνο σε αυτό.

Ήχος του καρπουζιού
Το χτύπημα των καρπουζιών δεν θα σας πει πόσο ώριμα ή γλυκά είναι, αλλά μπορεί να σας δείξει τυχόν ζημιά που έχει υποστεί το καρπούζι.
Το χτύπημα των καρπουζιών βοηθά να καταλάβετε τι συμβαίνει πίσω από τη φλούδα. Στην ουσία αξιολογείτε την αντήχηση που κάνει. Δηλαδή όταν το χτυπάτε πρέπει να ακούγεται ομοιόμορφα και η «δόνηση» να αναπηδά όπως μία μπάλα του μπάσκετ. Αλλά για να είμαστε σαφείς, αυτός μπορεί να είναι ένας ήχος που μπορεί να είναι δύσκολο να ανιχνευθεί και κάποιοι δεν καταφέρνουν ποτέ να ακούσουν τη διαφορά.
Κίτρινα σημεία
Αναζητήστε την κηλίδα στο πλαϊνό μέρος του φρούτου, η οποία είναι η μεγάλη, πιο ανοιχτόχρωμη κηλίδα στη μία πλευρά. Η κηλίδα είναι ουσιαστικά το σημείο όπου ακουμπούσε στο έδαφος και το χρώμα της κηλίδας θα πρέπει να είναι ένα βουτυρώδες κίτρινο, σημάδι που δείχνει ότι ο αγρότης μάζεψε το καρπούζι στη μέγιστη ωριμότητα.

Πιο βαριά καρπούζια
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το καρπούζι που φαίνεται βαρύτερο για το μέγεθός του είναι πιθανότατα και το πιο ζουμερό. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να πάρετε πολλά καρπούζια και να τα συγκρίνετε.

Συμπαγής ρίγα
Παρατηρήστε τις ρίγες του καρπουζιού και κοιτάξτε το μοτίβο που έχουν οι ρίγες του. Οι καλά ανεπτυγμένες ρίγες σημαίνουν ότι είναι πιο πιθανό να είναι ώριμο, ενώ αν οι πιο σκούρες πράσινες ρίγες περιέχουν υπερβολικό κίτρινο, ο καρπός μπορεί να είναι υπερώριμος.
Κρύσταλλοι ζάχαρης (για ήδη κομμένα καρπούζια)
Αν αγοράσετε ένα καρπούζι κομμένο στη μέση ή στα τέσσερα, τότε οι μικροί κρύσταλλοι ζάχαρης κοντά στους σπόρους είναι ένα προφανές σημάδι ότι το καρπούζι είναι γλυκό.
