Πώς να σταματήσετε μια συζήτηση χωρίς να φανείτε αγενείς και χωρίς να νιώθετε ενοχές, σύμφωνα με την ειδικό στην επικοινωνία
Όλοι έχουν βρεθεί κάποια στιγμή «παγιδευμένοι» σε μια συζήτηση που έχει τραβήξει περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε. Συχνά οι συζητήσεις χάνουν το νόημά τους, γίνονται άβολες ή απλώς καταναλώνουν πολύτιμο χρόνο και ενέργεια. Το να ξέρει κανείς πώς να αποχωρεί με ευγένεια, χωρίς να προκαλεί αμηχανία ή να προσβάλλει τον συνομιλητή, είναι μια δεξιότητα που αξίζει να καλλιεργηθεί.
Στον σύγχρονο ρυθμό ζωής, η διαχείριση του χρόνου αποτελεί προτεραιότητα. Όπως εξηγεί στο ισπανικό Telva η ειδικός σε θέματα επικοινωνίας Aurora Michavila, η προστασία των προσωπικών πόρων χρόνου, ενέργειας και προσοχής δεν είναι εγωισμός, αλλά πράξη αυτοσεβασμού. Πίσω από κάθε «όχι» σε μια συζήτηση που δεν εξυπηρετεί πλέον, κρύβεται ένα «ναι» σε κάτι πιο σημαντικό.
Πώς να τερματίζετε σωστά μια συζήτηση
Η κοινωνική πίεση και η ενοχή συχνά κρατούν τους ανθρώπους δέσμιους σε κουβέντες που θα προτιμούσαν να είχαν λήξει. Ο φόβος μήπως θεωρηθούν αγενείς, απόμακροι ή αγνώμονες εντείνει το δίλημμα. Κι όμως, δεν υπάρχει τίποτα αγενές στο να τεθεί ένα όριο με τρόπο ευγενικό, ειλικρινή και σαφή.

Η επίγνωση είναι το πρώτο βήμα. Ποιες συζητήσεις καταναλώνουν χρόνο χωρίς να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό; Ποιες δημιουργούν συναισθηματική κούραση ή φθορά; Συχνά πρόκειται για κουτσομπολιά, ατέρμονες αναλύσεις ή μονολόγους που δεν αφήνουν περιθώριο αλληλεπίδρασης. Η συνειδητοποίηση του τι πραγματικά έχει αξία βοηθά στο να ξεκαθαρίσει τι μπορεί -και πρέπει- να αποφεύγεται.
Το να τελειώσει μια συζήτηση ευγενικά δεν απαιτεί δραματικές εξηγήσεις. Το αντίθετο μάλιστα: μια απλή, ξεκάθαρη και ανθρώπινη φράση αρκεί.
Μερικές χρήσιμες φράσεις είναι:
- «Ήταν πολύ ευχάριστο που τα είπαμε. Πρέπει να φύγω τώρα, γιατί με περιμένουν άλλες υποχρεώσεις»
- «Χάρηκα πολύ για τη συζήτησή μας. Θα τα πούμε σύντομα, αλλά τώρα πρέπει να αποχωρήσω»
- «Πολύ ωραία που βρεθήκαμε. Σε αφήνω τώρα γιατί πρέπει να ασχοληθώ με κάτι άλλο»
Οι παραπάνω φράσεις επικυρώνουν τη σύνδεση, αλλά βάζουν και ένα σαφές τέλος. Η γλώσσα του σώματος παίζει επίσης σημαντικό ρόλο: ένα χαμόγελο, μια μικρή κίνηση προς την έξοδο, ή η απομάκρυνση του βλέμματος από τον συνομιλητή ενισχύουν το μήνυμα χωρίς περιττή ένταση.
Μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές είναι ο προγραμματισμός: το να οριστεί εξ αρχής ο διαθέσιμος χρόνος. Για παράδειγμα, το «έχω μόνο 20 λεπτά διαθέσιμα» προετοιμάζει τον συνομιλητή για το αναπόφευκτο κλείσιμο, ενώ αποτρέπει την ενοχική αποχώρηση αργότερα. Αν ο χρόνος τελικά παραταθεί, γίνεται αντιληπτός ως θετικό «δώρο».
Το να λέει κανείς «όχι» σε συζητήσεις που δεν εξυπηρετούν καμία ουσιαστική ανάγκη δεν είναι απόρριψη του άλλου, αλλά υπεύθυνη διαχείριση της προσωπικής ενέργειας. Η αποχώρηση από μια κουβέντα δεν σημαίνει έλλειψη σεβασμού· είναι συχνά ένδειξη συναισθηματικής ωριμότητας.