Το κόλπο που ωριμάζει ένα άγουρο πεπόνι -Χρειάζεται μόλις 3 ώρες
Υπάρχει ένα κόλπο που χρειάζεται μόλις τρεις ώρες για να ωριμάσει ένα σφιχτό κι άγουρο πεπόνι.
Πολλές φορές τυχαίνει να αγοράζουμε φρούτα και εν αγνοία μας να είναι ακόμα ανώριμα. Μετά δυσκολευόμαστε να τα απολαύσουμε ή δεν θέλουμε καν να τα δοκιμάσουμε. Ένα άγουρο και άγευστο πεπόνι μπορεί να είναι μια πραγματική απογοήτευση. Μερικές φορές του λείπει η γλυκύτητα και η απαλότητα μόλις κοπεί. Έτσι, αντί να το πετάξετε ή να το βάλετε σε μια σαλάτα που θα καταλήξει άγευστη, ακολουθήστε μια γνωστή μέθοδο μαγειρέματος για να του δώσετε άλλη μια ευκαιρία και πιστέψτε με θα σας ανταμείψει.

Όταν γνωρίζετε λίγα πράγματα για τα φρούτα, ξέρετε ότι δεν ωριμάζουν όλα με τον ίδιο τρόπο. Μερικά, όπως οι φράουλες ή τα καρπούζια, σταματούν να ωριμάζουν μόλις συλλεχθούν.
Άλλα, όπως τα μήλα, οι μπανάνες ή τα αβοκάντο, συνεχίζουν να ωριμάζουν χάρη σε ένα αέριο που παράγουν φυσικά: το αιθυλένιο. Αυτή η αόρατη ένωση λειτουργεί ως σήμα για την έναρξη της διαδικασίας ωρίμανσης. Μαλακώνει τη σάρκα, ενισχύει τα αρώματα και δίνει στον καρπό την εύπλαστη, λιωμένη υφή που συνδέουμε με την πλήρη ωρίμανση.
Το πεπόνι το απελευθερώνει επίσης, αλλά σε μέτριες ποσότητες. Αρκετές για να αλλάξει την υφή του. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ειδήμονες γνωρίζουν το εξής: ένα ελαφρώς σκληρό πεπόνι μπορεί να μαλακώσει γρήγορα, αρκεί να αποθηκευτεί στις κατάλληλες συνθήκες.

Το κόλπο στην μαγειρική είναι η χρήση ενός σκεύους που μπαίνει μέσα το πεπόνι. Ίσως φόρμα για κέικ, θήκη για τυρί, οτιδήποτε. Τα πράγματα είναι απλά: κλείστε το πεπόνι σε έναν κλειστό σκεύος έτσι ώστε το αιθυλένιο που απελευθερώνει να παραμένει συγκεντρωμένο γύρω του.
Αντί να χάνεται στον αέρα του περιβάλλοντος, αυτό το αέριο θα κυκλοφορεί συνεχώς γύρω του και θα δρα στο φρούτο σαν επιταχυντής. Για σίγουρο αποτέλεσμα, οι επαγγελματίες βάζουν επίσης μια μπανάνα ή ένα μήλο κάτω από τη θήκη.
Αυτά τα δύο φρούτα, πολύ πλούσια σε αιθυλένιο, ενισχύουν τη διαδικασία και επιτρέπουν στο πεπόνι να ωριμάσει πιο γρήγορα. Τρεις ώρες είναι αρκετές αφού σε αυτό το περιορισμένο από αέρα περιβάλλον, η συγκέντρωση αιθυλενίου γίνεται γρήγορα πολύ υψηλή.
Το αέριο δεν διαφεύγει, αλλά αναμειγνύεται με την υγρασία και δρα μόνιμα στην επιφάνεια του φρούτου. Η φλούδα δεν αλλάζει, αλλά στο εσωτερικό, το φρούτο έχει χαλαρώσει. Είναι πιο μαλακό, πιο ζουμερό, πιο αρωματικό κι έτοιμο να το απολαύσεις.