Ανοίγει το Μουσείο Αλέκος Φασιανός
Φωτογραφία: Facebook Μουσείο Αλέκος Φασιανός
TEXNH

Αλέκος Φασιανός: Ανοίγει επισήμως το ατελιέ του στην Αθήνα -Το δωμάτιό του, οι παλέτες, τα ημιτελή έργα


Tο Μουσείο Αλέκου Φασιανού επεκτείνεται με το αυθεντικό ατελιέ του καλλιτέχνη, το Alekos Fassianos Atelier.

Το Alekos Fassianos Atelier, που στεγάζεται στον τρίτο όροφο του Μουσείου Αλέκος Φασιανός, πρόκειται για μια αναπαράσταση του εργαστηρίου του στην Αθήνα και είναι επιμελημένο με εικαστικές παρεμβάσεις από τον καλλιτέχνη, σε σχεδιασμό του αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου.

Φωτογραφία: Facebook Μουσείο Αλέκος Φασιανός

 Τι θα δείτε στο Alekos Fassianos Atelier

Οι επισκέπτες στο Alekos Fassianos Atelier θα ανακαλύψουν μια πιο προσωπική πλευρά του καλλιτέχνη και θα μάθουν πολλές προσωπικές και μοναδικές του ιστορίες. Θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο δωμάτιο του, θα δουν τις παλέτες του, τα προσωπικά του αντικείμενα, εικόνες, ημιτελή έργα που έχει σχεδιάσει ο ίδιος, δικά του ρούχα και σεντόνια που είχε ράψει μόνος του, παιχνίδια που είχε κατασκευάσει και με τα οποία έπαιζε ,όταν ήταν μικρός.

Επιπλέον, στο ατελιέ βρίσκονται τα πινέλα του, οι κόλλες και τα λάδια του, υλικά, που χρησιμοποιούσε για να φτιάξει τα μοναδικά ιστορικά του χρώματα, αντλώντας έμπνευση από τους χτίστες, που παρατηρούσε στη γειτονιά να αναμειγνύουν σε έναν κουβά τα υλικά για να μπογιατίσουν το σπίτι τους.

Τα περισσότερα αντικείμενα-σύνεργα της δουλειάς του, που υπάρχουν στον χώρο, τα έχει δημιουργήσει ο ίδιος. Οπότε δεν μιλάμε για ένα ατελιέ αμιγώς ζωγράφου, αλλά ένα ατελιέ επιπλοποιού, γλύπτη, ενός ανθρώπου, που έφτιαχνε μπρούτζινα πόμολα, μεταλλικές κατασκευές για παράθυρα, ενός πολυπράγμονα, ένα δηλαδή πολυατελειέ.

Φωτογραφία: Facebook Μουσείο Αλέκος Φασιανός
Φωτογραφία: Facebook Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Τα αντικείμενα της καθημερινότητάς του ήθελε να τα έχει πάντα κοντά του, γι’ αυτό βρίσκονται διάσπαρτα στον χώρο: στο πάτωμα, σε δίσκους, πάνω σε ράφια. Του άρεσε να τα βλέπει όλα γύρω του, γιατί έλεγε πως αυτά είναι η ιστορία του.

Τα επίσημα εγκαίνια του Alekos Fassianos Atelier θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 14 Απριλίου, στο πλαίσιο του Open House Athens 2024 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλες και όλους. Μετά το πέρας του Open House Athens, οι επισκέψεις θα οργανώνονται σε μικρά γκρουπ και θα ξεκινούν ανά μια ώρα από την είσοδο του μουσείου με διάρκεια περίπου 20 λεπτών.

Η φωτογράφηση του τρίτου ορόφου απαγορεύεται αυστηρά.

ΩΡΑΡΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ ΣΤΟ Alekos Fassianos Atelier : 11.00-11.20, 12.00-12.20, 13.00-13.20, 14.00-14.20, 15.00-15.20

Βιωματική ξενάγηση από τη Μαρίζα Καλογεροπούλου Φασιανού

Την Κυριακή 21 Απριλίου, το Μουσείο Αλέκος Φασιανός, σε συνέχεια της μεγάλης ζήτησης, πραγματοποιεί την τρίτη βιωματική ξενάγηση με τη Μαρίζα Καλογεροπούλου Φασιανού, σύζυγο του καλλιτέχνη. Στόχος της ξενάγησης είναι να γνωρίσουμε τον δημιουργό μέσα από την πλούσια αφήγηση γεγονότων, αναμνήσεων και προσωπικών ιστοριών.

Η Μαρίζα Καλογεροπούλου Φασιανού, μέσα από την προσωπική της εμπειρία από τη συνύπαρξή της μαζί του, θα μας αφηγηθεί σκηνές από τη ζωή του και θα αναλύσει τις φιλοσοφικές και πνευματικές αρχές, που επισφράγισαν το καλλιτεχνικό του γίγνεσθαι και την πολύπλευρη αντίληψή του.

● Έναρξη: 13:00

● Διάρκεια: 75 λεπτά

● Πρόσβαση: Σταθμός Μεταξουργείο ή Σταθμός Λαρίσης (Γραμμή 2)

Νεοφύτου Μεταξά 15 και Χίου, 104 39 Αθήνα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ





SHARE