Γιατί ανοίγουμε το στόμα μας όταν βάζουμε μάσκαρα -Τι λένε οι ειδικοί
Όταν βάζουμε μάσκαρα, eyeliner ή σκιά στα μάτια ή όταν βγάζουμε για παράδειγμα τα φρύδια μας συνήθως ανοίγουμε ασυναίσθητα το στόμα.
Ο λόγος που ανοίγουμε το στόμα μας την ώρα που βάζομε την μάσκαρα κρύβει από πίσω μία επιστημονική εξήγηση.
Μπορεί να μην το είχατε αναρωτηθεί ποτέ, αλλά είναι μία εύλογη απορία καθώς σχεδόν κάθε γυναίκα ανοίγει έστω και λίγο το στόμα της όταν βάζει μάσκαρα ή eye liner.
Γιατί συμβαίνει αυτό
Κάτι τέτοιο συμβαίνει λόγω αντανακλαστικών. Όταν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση κοντά στα μάτια, τότε οι μύες του προσώπου χαλαρώνουν. Έτσι λοιπόν χαλαρώνει και το πηγούνι με αποτέλεσμα να ανοίγει το στόμα χωρίς να το ελέγχουμε ακριβώς.
Πρόκειται για φυσιολογική λειτουργία
Αν έχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας να ανοίγει το στόμα ασυναίσθητα την ώρα που βάζετε μάσκαρα, δεν είστε οι μόνες. Το φαινόμενο έχει ονομαστεί «mascara face» και αν και φαίνεται αστείο ή τυχαίο, σύμφωνα με το BBC υπάρχουν δύο ενδιαφέρουσες θεωρίες που προσπαθούν να το εξηγήσουν.
Η πρώτη, πιο επιστημονική, σχετίζεται με τη λειτουργία του εγκεφάλου και των νεύρων. Τα νεύρα που ελέγχουν τις κινήσεις των ματιών και των βλεφάρων βρίσκονται πολύ κοντά σε εκείνα που ρυθμίζουν το άνοιγμα και το κλείσιμο του στόματος. Έτσι, όταν συγκεντρωνόμαστε έντονα για να βάψουμε τις βλεφαρίδες, είναι πιθανό τα νεύρα να «μπερδεύονται» και να ενεργοποιούνται παράλληλα, με αποτέλεσμα το στόμα να ανοίγει χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό – είναι μια θεωρία βασισμένη σε παρόμοια παραδείγματα λειτουργιών του εγκεφάλου όπου τα κοντινά νευρικά κέντρα αλληλεπιδρούν.
Η δεύτερη θεωρία είναι πιο απλή και συμπεριφορική: έχουμε μάθει με τον καιρό πως όταν ανοίγουμε το στόμα, τεντώνεται ελαφρώς το δέρμα γύρω από τα μάτια. Αυτό μας βοηθά να εφαρμόζουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τη μάσκαρα, χωρίς να αναβοσβήνουμε ή να τραντάζουμε το χέρι μας. Έτσι, ακόμα κι αν ξεκίνησε κάποτε ως ασυναίσθητη αντίδραση, η συνήθεια παρέμεινε – γιατί πολύ απλά διευκολύνει την εφαρμογή του μακιγιάζ.
Είτε πρόκειται για νευρολογικό «βραχυκύκλωμα», είτε για μικρό μυστικό τεχνικής που το σώμα μας υιοθέτησε από μόνο του, το mascara face είναι ένα από τα μικρά, καθημερινά μυστήρια της ομορφιάς που μας ενώνουν. Και την επόμενη φορά που θα πιάσετε τον εαυτό σας να ανοίγει το στόμα μπροστά στον καθρέφτη, απλώς χαμογελάστε – είναι (και) θέμα εγκεφάλου.
Οι επιστήμονες έχουν αναλύσει την συγκεκριμένη αντίδραση του στόματος και κατέληξαν πως πρόκειται για μία συχνή αντίδραση που δεν σχετίζεται από κάποια άλλη (λάθος) λειτουργία του σώματος. Συγκεκριμένα, ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται οι μύες του προσώπου είναι οι πραγματικοί ένοχοι του φαινομένου. Ο σφιγκτήρας του ματιού και άλλοι μύες του προσώπου διέπουν την περιοχή γύρω από τα μάτια και ενεργοποιούνται όταν εφαρμόζουμε καλλυντικά σε ευαίσθητες περιοχές όπως εκείνες των ματιών μας.
Το στόμα μας ανοίγει αυτόματα και αντανακλαστικά για να σταθεροποιήσει τα χέρια μας ή να μειώσει την πίεση σε αυτούς τους μύες. Κατ’ αυτό το τρόπο, χαλαρώνουν οι γύρω μύες, πράγμα που μας βοηθά να επικεντρωθούμε σε ακριβείς κινήσεις.
Ορισμένοι άνθρωποι γέρνουν το κεφάλι τους ή σηκώνουν τα φρύδια τους όταν βάζουν μακιγιάζ λόγω αυτής της σύνδεσης των μυών στο πρόσωπο.
Έχει γίνει λοιπόν μία συχνή και ασυνείδητη κίνηση, παρόλο που δεν πρόκειται για προστατευτική αντίδραση από κάποιο «κίνδυνο», όπως είναι για παράδειγμα το ανοιγοκλείσιμο των ματιών.
Με λίγα λόγια, το άνοιγμα του στόματος προκύπτει από την εστίαση σε μία δραστηριότητα που απαιτεί την προσοχή μας, σταθερότητα και ακρίβεια κινήσεων όπως είναι η τοποθέτηση της μάσκαρας ή του eye liner.
Επομένως, πρόκειται για μία απόλυτα φυσιολογική και συχνή κίνηση που δεν σχετίζεται με καμία άλλη λειτουργία του σώματος.