H Έλεν Ντε Τζένερις
Φωτογραφία: Getty Images-Ideal Image
ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ

Τέλος εποχής για την εκπομπή της Έλεν Ντε Τζένερις


Μετά τα σκάνδαλα, η Έλεν Nτε Τζένερις αποσύρεται.

Yπήρξε η αγαπημένη της Αμερικής: το κορίτσι της διπλανής πόρτας που μίλησε ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία της, παίρνοντας μέχρι και παράσημο από τον Μπαράκ Ομπάμα για το θάρρος της, έκανε τους αμέτρητους θαυμαστές της να δακρύσουν μιλώντας για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τον πατριό της στην εφηβεία της, υποστήριξε τη διαφορετικότητα, έγινε σύμβολο της γκέι κοινότητας, αποθεώθηκε για τη φιλανθρωπία της και την καλοσύνη της, ασχολήθηκε ενεργά με τη διάσωση των ορεσίβιων γοριλών στη Ρουάντα και κέρδισε την αγάπη των θαυμαστών της, αλλά και πάρα πολλά λεφτά.

Μέχρι που ήρθε η πανδημία για να γκρεμιστεί η τέλεια εικόνα της. Οι αναρτήσεις της στα κοινωνικά δίκτυα, εν μέσω καραντίνας, σε μία από τις οποίες η παρουσιάστρια δήλωνε φυλακισμένη στην πανάκριβη έπαυλή της, προκάλεσαν ένα κύμα οργής των Αμερικανών, που αναγκάζονταν να συμβιώνουν σε χώρους μικρότερους των 30 τετραγωνικών μέτρων. Ωστόσο, δεν ήταν αυτά τα tweets, για (κάποια από) τα οποία η ίδια ζήτησε αργότερα συγγνώμη, που σήμαναν την αρχή του τέλους.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο κωμικός Κέβιν Πόρτερ δήλωσε πως η Ντε Τζένερις είναι «από τους πιο κακούς εν ζωή ανθρώπους» και ξεκίνησε ένα thread στο Twitter, ζητώντας από τους χρήστες να αποκαλύψουν τις πιο τρελές ιστορίες που έχουν ακούσει για την κακία της, αναφέροντας πως θα κάνει για καθεμία δωρεά 2 δολαρίων στην τράπεζα τροφίμων του Λος Άντζελες. Οι απαντήσεις σχεδόν αμέσως άγγιξαν τις 3.000.

Το μεγάλο, όμως, πρόβλημα ξεκίνησε όταν εργαζόμενοι στην εκπομπή της κατήγγειλαν «τοξικό», «σεξιστικό» και «ρατσιστικό» εργασιακό περιβάλλον και τρεις από τους παραγωγούς της αποχώρησαν. Με κοινή τους ανακοίνωση, οι Andy Lassner, Ed Glavin και Mary Connelly δήλωσαν: «Κατά τη διάρκεια σχεδόν δύο δεκαετιών, με 3000 επεισόδια, και πάνω από 1000 άτομα προσωπικό, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα ανοιχτό, ασφαλές και χωρίς αποκλεισμούς εργασιακό περιβάλλον. Είμαστε πραγματικά θλιμμένοι και λυπούμαστε που μάθαμε ότι ακόμη και ένα άτομο στην οικογένεια παραγωγής μας είχε αρνητική εμπειρία. Δεν έχει να κάνει με το ποιοι είμαστε, ούτε με το ποιοι προσπαθούμε να γίνουμε, ούτε καν με την αποστολή που μας έχει αναθέσει η Έλεν. Η καθημερινή ευθύνη του σόου της Έλεν Ντε Τζένερις είναι αποκλειστικά δικής μας. Τα παίρνουμε όλα αυτά πολύ σοβαρά και συνειδητοποιούμε, καθώς πολλοί στον κόσμο μαθαίνουν, ότι πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα, δεσμευόμαστε να κάνουμε το καλύτερο και θα το κάνουμε».

AP Images

Αν και κανείς δεν τη στοχοποιούσε προσωπικά, η Ντε Τζένερις -που μέχρι τότε θεωρούνταν υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επικρίθηκε έντονα για τα όσα επέτρεπε να συμβαίνουν στην εκπομπή της. Εκείνη με μια δημόσια εξομολόγηση προσπάθησε να σώσει τα προσχήματα, χωρίς να διαψεύδει τις καταγγελίες, όμως φαίνεται πως η υπόσχεσή της για «ένα νέο κεφάλαιο που ανοίγει» δεν έπεισε το κοινό.

Σε μια ακόμα προσπάθεια να διαφυλάξει τη φήμη της, έστειλε και memo στους συνεργάτες της, αναφέροντας: «Γεια σε όλους. Είμαι η Έλεν. Την πρώτη μέρα της εκπομπής μας, είπα σε όλους στην πρώτη μας συνάντηση ότι το Ellen DeGeneres Show θα ήταν ένα μέρος ευτυχίας -κανείς δεν θα ύψωνε ποτέ τη φωνή του και όλοι θα αντιμετωπίζονταν με σεβασμό. Προφανώς, κάτι άλλαξε και είμαι απογοητευμένη. Και γι' αυτό, λυπάμαι. Όποιος με γνωρίζει ξέρει ότι αυτό που συνέβη είναι το αντίθετο από αυτό που πρεσβεύω και αυτό που ήλπιζα για το σόου μας. Δεν θα μπορούσα να είχα την επιτυχία που έχω χωρίς τη συνεισφορά όλων σας. Το όνομά μου είναι στο σόου και αναλαμβάνω την ευθύνη για ό,τι έχει συμβεί. Μαζί με την Warner Bros, ξεκινήσαμε αμέσως εσωτερική έρευνα και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διορθώσουμε τα προβλήματα. Καθώς έχουμε μεγαλώσει και επεκταθεί πολύ, δεν μπόρεσα να ηγηθώ στα πάντα και βασίστηκα σε άλλους να κάνουν τη δουλειά, όπως θα ήθελα να γίνει. Προφανώς ορισμένοι δεν το έκαναν. Αυτό θα αλλάξει τώρα και δεσμεύομαι να διασφαλίσω ότι δεν θα συμβεί ξανά.

AP Images

Μαθαίνω επίσης ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν μαζί μου και για μένα μιλούν εκ μέρους μου και παρερμηνεύουν ποια είμαι και αυτό πρέπει να σταματήσει. Ως κάποια που την έχουν κρίνει και έχω χάσει σχεδόν τα πάντα προκειμένου να είμαι αυτή που είμαι, πραγματικά καταλαβαίνω και συμπονώ όσους αντιμετωπίζονται διαφορετικά, ή αντιμετωπίζονται άδικα, δεν είναι ίσοι ή -χειρότερα- αγνοούνται. Το να έχει νιώσει έτσι κάποιος από εσάς μου φαίνεται απαίσιο. Πέρασε πολύς καιρός, αλλά τελικά κάνουμε συζητήσεις για το δίκαιο και τη δικαιοσύνη. Είμαι τόσο περήφανη για τη δουλειά που κάνουμε και για τη διασκέδαση και τη χαρά που δίνουμε στον κόσμο. Θέλω όλοι όσοι βλέπουν από το σπίτι το σόου να το αγαπούν και όσοι βρίσκονται πίσω από αυτό να λατρεύουν να δουλεύουν σε αυτό. Και πάλι, λυπάμαι πολύ για όποιον δεν είχε αυτήν την εμπειρία. Αν δεν ήταν ο COVID, θα το έκανα αυτοπροσώπως και ανυπομονώ να επιστρέψω στη σκηνή και να σας δω όλους τότε. Μείνετε ασφαλείς και υγιείς. Με αγάπη, Έλεν».

Στο πλευρό της παρουσιάστριας στάθηκε η σύζυγός της Πόρσια Ντε Ρόσι. Η ηθοποιός, που είναι παντρεμένη με τη Ντε Τζένερις από το 2008, στις 3 Αυγούστου δημοσίευσε μια εικόνα στο Instagram με το γραφικό: I Stand With Ellen, γράφοντας στη λεζάντα: «Σε όλους τους θαυμαστές μας... σας βλέπουμε. Σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας». 

Πλέον όμως ήταν πολύ αργά. Είχε αρχίσει η πτώση της άλλοτε ισχυρής παρουσιάστριας. Έτσι μετά από δεκαεννέα χρόνια, ανακοίνωσε πως το δημοφιλές «The Ellen DeGeneres Show», με το οποίο έχει κερδίσει πάνω από 60 βραβεία Emmy, σταματάει.

«Αυτό το σόου είναι η πιο εκπληκτική εμπειρία της ζωής μου και το χρωστάω σε εσάς», είπε η ίδια, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της στο κοινό της. «Όταν είσαι δημιουργικός άνθρωπος, έχεις συνεχώς την ανάγκη να δοκιμάζεσαι και -όσο υπέροχο και διασκεδαστικό και αν είναι- το σόου δεν αποτελεί πλέον πρόκληση, συμπλήρωσε, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απόφασή της.

Σε συνέντευξή της στο «Ηollywood Reporter» δεν θέλησε να αποκαλύψει τι σχεδιάζει για το μέλλον, απέφυγε να απαντήσει ευθέως για το αν σκέφτεται να επιστρέψει στο stand up comedy ή στα τηλεοπτικά sitcoms και αρκέστηκε να πει πως αυτήν την περίοδο τα θέματα που την απασχολούν είναι το οικολογικό ζήτημα και τα ζώα.

Σήμερα όμως θα είναι καλεσμένη της Όπρα Γουίνφρι, με την οποία δηλώνουν φίλες -σε εκείνη άλλωστε έδωσε την πρώτη της συνέντευξη μετά από τη δημόσια αποκάλυψή της ότι είναι ομοφυλόφιλη. Μένει να δούμε αν θα είναι πιο ειλικρινής...





SHARE