Το κόκκινο ποτάμι
Φωτογραφία: Open TV
22|05|2022 09:03
SHARE
THΛΕΟΡΑΣΗ

Οι ελληνικές σειρές βασισμένες σε βιβλία που θα απολαύσουμε την επόμενη σεζόν


Φαίνεται πως η ελληνική τηλεόραση αγαπάει την λογοτεχνία και δικαίως, αφού κάποιες από τις πιο επιτυχημένες σειρές της φετινής χρονιάς βασίστηκαν σε βιβλία. Η αλήθεια είναι πως η πληθώρα των παραγωγών σίγουρα δεν μπορεί να καλυφθεί από πρωτότυπα σενάρια, οπότε λογικά οι υπεύθυνοι στρέφονται σε αναζήτηση άλλων λύσεων.

Άλλωστε η ελληνική λογοτεχνία διαθέτει αριστουργήματα, που πληρούν όλες τις προδιαγραφές για μια παράγωγη επιπέδου. Απόδειξη, ας πούμε, τα κλασικά διηγήματα που σκηνοθέτησε ο Μανούσος Μανουσάκης, αλλά και η «Παράνομη αγάπη» σε σκηνοθεσία Νίκου Κουτελιδάκη, που προβλήθηκαν από την ΕΡΤ και κέρδισαν το κοινό. Αντίστοιχα μεγάλη και η επιτυχία του «Σασμού», από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη, που ήδη έχει σπάσει τα κοντέρ της τηλεθέασης κι έχει πάρει το πράσινο φως και για τη νέα χρονιά.

Η ΕΡΤ, πιστεύοντας «πως ομάδα που κερδίζει, δεν την αλλάζεις», θα εμπιστευτεί και πάλι στον Μανούσο Μανουσάκη τρία ακόμα διηγήματα: τη «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Το παράπονο του νεκροθάπτου» του Εμμανουήλ Ροΐδη και την «Άσχημη αδελφή» του Δημητρίου Βικέλα.

Αντίστοιχα και ο Νίκος Κουτελιδάκης συνεχίζει στο πρώτο κανάλι της χώρας, επιστρέφει με την τηλεοπτική μεταφορά του «Κατάδικου» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη. Η σειρά σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει προγραμματιστεί για το 2023.

Από τις παραγωγές που ήδη ξεκίνησαν γυρίσματα, και μάλιστα στη Χίο, είναι το «Φλόγα και άνεμος», που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Στέφανου Δάνδολου, που θα δούμε σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζυ και σενάριο Ρένας Ρίγγα. Ο έρωτας του Γεωργίου Παπανδρέου και της μεγάλης ηθοποιού Κυβέλης βρίσκεται στο επίκεντρο και μια πλειάδα σημαντικών ηθοποιών, όπως η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Άρης Λεμπεσόπουλος, η Πέγκυ Σταθακοπούλου, ο Αργύρης Πανταζάρας, η Μαρία Παπαφωτίου, η Λένα Παπαληγούρα και πολλοί ακόμα, θα δώσουν ζωή σε αυτή τη συγκλονιστική ιστορία αγάπης, που σφράγισε την Ελλάδα.

Επίσης, μετά από τις θετικές εντυπώσεις που άφησε το «Καρτ ποστάλ», βασισμένο στο βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ, η κρατική τηλεόραση έχει βάλει μπροστά τη μεταφορά ενός ακόμα μυθιστόρηματος της Αγγλίδας συγγραφέα, που αγαπάει την Ελλάδα, με τίτλο «Μια νύχτα του Αυγούστου». Η νέα δραματική σειρά διαδραματίζεται τη δεκαετία του ’50 και τη σκηνοθεσία της έχει αναλάβει η Ζωή Σγούρου. Η αποικία λεπρών στη Σπιναλόγκα κλείνει και ακολουθεί ένα γλέντι για την περίσταση στην Πλάκα, στο χωριό ακριβώς απέναντι. Οι υγιείς συναντούν τους πρόσφατα θεραπευμένους και όλοι μαζί τρώνε, χορεύουν και γιορτάζουν αυτή τη σπουδαία στιγμή. Όλα παγώνουν ωστόσο, όταν ακούγονται δυο πυροβολισμοί. Η Άννα πέφτει νεκρή. Δολοφόνος ο άνδρας της. Μια συγκλονιστική τραγωδία, που όπως καταλαβαίνουμε θα μπορούσε να θεωρηθεί και sequel του «Νησιού», η οποία φέρνει αντιμέτωπες δυο οικογένειες.

Ο Γιώργος Γκικάπέππας από την άλλη ετοιμάζεται να σκηνοθετήσει το «Βραχιόλι της φωτιάς», που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Εβραίας συγγραφέως Βεατρίκης Σαΐας-Μαγρίζου. Το σενάριο υπογράφει ο Νίκος Απειρανθίτης και θα πρωταγωνιστεί η Νένα Μεντή, που επιστρέφει στην τηλεόραση μετά από χρόνια. Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από μια οικογένεια αστών Ισπανοεβραίων της Θεσσαλονίκης του 1917 και την ιστορία της, όπως την αφηγείται ο μικρότερος γιος της, ο Ιωσήφ. Οι φλόγες ζώνουν την εβραϊκή συνοικία. Η Μπενούτα με τα παιδιά της βρίσκονται στο σπίτι. Ένας Τσιγγάνος, ο Αγγελής, τους σώζει την τελευταία στιγμή και τους μεταφέρει στον καταυλισμό του, μακριά απ' τον όλεθρο.

Στον Alpha τώρα αναμένεται να δούμε την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου του Θάνου Αλεξανδρή «Αυτή η νύχτα μένει», που έχει γίνει ταινία από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο το 1996, αλλά και θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία της Κίρκης Κάραλη το 2016. Ο σκοτεινός κόσμος των σκυλάδικων της δεκαετίας του ΄80 ξεδιπλώνεται  μέσα από ιστορίες ανθρώπων, που έζησαν τη νύχτα σε αυτό το βιβλίο-μαρτυρία του Αλεξανδρή, ο οποίος γνωρίζει όσο κανείς την εποχή. Μάλιστα για την εν λόγω παραγωγή φαίνεται ότι έχει προκύψει και μια διαμάχη του καναλιού με το Μega, που ετοίμαζε μια σειρά ανάλογου περιεχομένου σε πρωτότυπο σενάριο του τρομερού διδύμου των «Άγριων Μελισσών» (Μελίνα Τσαμπάνη και Πέτρος Καλκόβαλης), οι οποίοι με ανάρτησή τους στα social media, μοιάζουν απογοητευμένοι από τις εξελίξεις, καθώς ήταν πρώτοι εκείνοι που είχαν ανακοινώσει την ιδέα τους. Η σειρά που θα είχε τον τίτλο «Ντέρτι» και θα έφερε τη σκηνοθετική σφραγίδα του Λευτέρη Χαρίτου τελικά αναβλήθηκε για αργότερα, με τη δυναμική τριάδα να ετοιμάζει ένα καινούργιο αστυνομικό, που θα διαδραματίζεται γύρω στο 1918.

Στον ΑΝΤ1 τώρα ετοιμάζεται με σειρά με θρησκευτικό περιεχόμενο, το «Μαύρο Ρόδο», που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Ελένης Καπλάνη. Κεντρική  ηρωίδα είναι η μοναχή Ελισάβετ, η οποία, επιστρέφοντας στο πατρικό της σπίτι ύστερα από χρόνια απουσίας, καλείται να διαλέξει αν θα ακολουθήσει τον δρόμο του Θεού, ή θα αλλάξει πορεία για χάρη του έρωτα, που βρίσκει στο πρόσωπο του Δημήτρη.

Τέλος στο Open, o Μανούσος Μανουσάκης θα επιστρέψει με το δεύτερο μέρος του «Κόκκινου Ποταμιού», που βασίζεται στο ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη. Μπορεί μεν η ιστορία του βιβλίου να τελείωσε στον πρώτο κύκλο, με τους περισσότερους ήρωες να σκοτώνονται, όμως η Ιφιγένεια και το μωρό της διασώθηκαν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η σειρά πρόκειται να ασχοληθεί με το οδοιπορικό των Ποντίων και την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, κάτω φυσικά από τη σκιά της Μικρασιατικής καταστροφής. Θα πρωταγωνιστούν ο Όμηρος Πουλάκης και η Αναστασία Παντούση.





SHARE