Μια εξέταση αίματος θα μπορεί να προβλέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού -Η ελπιδοφόρα έρευνα
LIVING NEWS

Μια εξέταση αίματος θα μπορεί να προβλέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού -Η ελπιδοφόρα έρευνα

Μπορεί μια εξέταση αίματος να προβλέψει εάν ο καρκίνος του μαστού θα επιστρέψει, χρόνια πριν εμφανιστούν δείγματα υποτροπής στις απεικονίσεις; Η απάντηση είναι αισιόδοξη και οι ερευνητές φαίνεται πως δουλεύουν επάνω σε μια επαναστατική εξέταση.

Όπως διαβάζουμε στο BBC, μια εξέταση θα συλλέγει ίχνη DNA ενός όγκου πριν από μια υποτροπή και όπως βρέθηκε στην έρευνα είναι 100% ακριβής στην πρόβλεψη των ασθενών που θα δουν τον καρκίνο να επιστρέφει.

Η έρευνα που πραγματοποιείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει χαρακτηριστεί «απίστευτα συναρπαστική» από τους ειδικούς, αλλά βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια ωστόσο ελπίζεται ότι θα επιτρέπει την έναρξη της θεραπείας νωρίτερα και θα βελτιώσει την πορεία των ασθενών.

Η εξέταση αίματος που θα μπορεί να προβλέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού

Μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (ICR) του Λονδίνου διεξήγαγε τη δοκιμή σε 78 ασθενείς με διαφορετικούς τύπους πρώιμου καρκίνου του μαστού. Η «υγρή βιοψία» έψαξε για 1.800 μεταλλάξεις στο αίμα των ασθενών που απελευθερώνονται από τα καρκινικά κύτταρα.

Αυτά τα κυκλοφορούντα DNA όγκων βρέθηκαν σε 11 γυναίκες, οι οποίες είδαν τον καρκίνο τους να υποτροπιάζει.

Κατά μέσο όρο, η εξέταση αίματος ανίχνευσε τον καρκίνο 15 μήνες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα ή η ασθένεια εμφανιστεί στις απεικονίσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο ενώ η πρώτη ανίχνευση ήταν 41 μήνες πριν οι εξετάσεις επιβεβαιώσουν τη διάγνωση.

Φωτογραφία: Shutterstock

«Τα καρκινικά κύτταρα του μαστού μπορούν να παραμείνουν στο σώμα μετά από χειρουργική επέμβαση και άλλες θεραπείες, αλλά μπορεί να υπάρχουν τόσο λίγα από αυτά τα κύτταρα που δεν είναι ανιχνεύσιμα στις εξετάσεις» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Isaac Garcia-Murillas, από το ICR,

Πρόσθεσε επίσης ότι τα κύτταρα μπορούν να προκαλέσουν υποτροπή στους ασθενείς πολλά χρόνια μετά την αρχική θεραπεία τουςτονίζοντας στην συνέχεια πως η μελέτη αυτή θέτει τις βάσεις για καλύτερη παρακολούθηση μετά τη θεραπεία.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος στο σημείο της διάγνωσης και πάλι μετά από χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία. Αυτές οι δοκιμές επαναλαμβάνονταν στη συνέχεια κάθε τρεις μήνες για το επόμενο έτος και κάθε έξι μήνες για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο Δρ Simon Vincent, διευθυντής έρευνας, υποστήριξης και επιρροής στο Breast Cancer Now - το οποίο χρηματοδότησε εν μέρει τη μελέτη – δήλωσε πως η έγκαιρη διάγνωση είναι ένα από τα μεγαλύτερα όπλα κατά του καρκίνου του μαστού και αυτά τα αρχικά ευρήματα, τα οποία υποδηλώνουν ότι νέες εξετάσεις θα μπορούσαν να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν σημάδια υποτροπής του καρκίνου του μαστού πάνω από ένα χρόνο πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, είναι απίστευτα συναρπαστικά.

Αν και αναγνώρισε ότι η έρευνα είναι ακόμα στα αρχικά της στάδια, είπε ότι η έγκαιρη διάγνωση της υποτροπής του καρκίνου του μαστού σημαίνει ότι η θεραπεία είναι πολύ πιο πιθανό να καταστρέψει τον καρκίνο και να σταματήσει την εξάπλωσή του σε άλλα μέρη του σώματος.

«Με περίπου 11.000 ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο από δευτερογενή καρκίνο του μαστού, απαιτούνται επειγόντως ανακαλύψεις όπως αυτές, ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τα τραγικά αποτελέσματα της ασθένειας»συνέχισε.