Fast Fashion
Φωτογραφία / Shutterstock
16|03|2024 13:00
SHARE
FAST FASHION

Η Γαλλία ενέκρινε το νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στα προϊόντα fast fashion


Η Κάτω Βουλή της Γαλλίας ενέκρινε την Πέμπτη νομοσχέδιο που προβλέπει κυρώσεις για τα προϊόντα ένδυσης fast-fashion, που πωλούνται από εταιρείες όπως η κινεζική Shein και Temu, με στόχο να συμβάλει στην αντιστάθμιση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων.

Σύμφωνα με το CNN, το νομοσχέδιο προβλέπει τη σταδιακή αύξηση των κυρώσεων έως και 10 ευρώ ανά μεμονωμένο ρούχο έως το 2030, καθώς και την απαγόρευση της διαφήμισης τέτοιων προϊόντων.

Η Γαλλία ενέκρινε το νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στα προϊόντα fast fashion

Όλοι οι βουλευτές υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, το οποίο θα οδηγηθεί στη Γερουσία πριν γίνει νόμος.

Η δημοτικότητα των καταστημάτων λιανικής μόδας Shein και Temu – που κερδίζουν έδαφος στις παραγγελίες με βάση τη ζήτηση χάρη σε εξαιρετικά ευέλικτες αλυσίδες εφοδιασμού – έχουν προκαλέσει ανατροπές στον τομέα λιανικής, ενώ καθιερωμένοι παίκτες της αγοράς, όπως η Zara και η H&M, συνεχίζουν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην πρόβλεψη των προτιμήσεων των αγοραστών.

Η απάντηση της Shein

Εκπρόσωπος της Shein, δήλωσε στο Reuters ότι τα ρούχα που παράγει η εταιρεία ανταποκρίνονται σε μια υπάρχουσα ζήτηση, η οποία επιτρέπει το ποσοστό των απούλητων ενδυμάτων της να παραμένει σταθερά σε χαμηλά μονοψήφια νούμερα, ενώ οι παραδοσιακοί παίκτες μπορούν να έχουν περίσσευμα από απούλητα προϊόντα που να φτάνει έως και το 40% της συνολικής παραγωγής.

Συνεχίζοντας ο εκπρόσωπος της Shein, πρόσθεσε ότι ο μόνος αντίκτυπος του νομοσχεδίου θα είναι «να επιδεινώσει την αγοραστική δύναμη των Γάλλων καταναλωτών, σε μια εποχή που ήδη αισθάνονται τον αντίκτυπο της κρίσης κόστους ζωής».

Φωτογραφία/Shutterstock

Το νομοσχέδιο έρχεται καθώς το γαλλικό υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να απαγορεύσει τις εξαγωγές μεταχειρισμένων ρούχων, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το επιδεινούμενο πρόβλημα της σπατάλης προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας.

Η Γαλλία ενέκρινε το νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στα προϊόντα fast fashion

To CNN σημειώνει πως πέρυσι, η χώρα ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επισκευής ρούχων, το λεγόμενο Refashion, για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επισκευάσουν παλιά ρούχα και παπούτσια αντί να τα πετάξουν. Η γαλλική κυβέρνηση υποσχέθηκε 154 εκατομμύρια ευρώ (168 εκατομμύρια δολάρια) στην πρωτοβουλία, η οποία επιστρέφει στους αγοραστές έως και 25 ευρώ (27,20 δολάρια) για κάθε ρούχο που έχουν επισκευάσει. Ο μη κερδοσκοπικός όμιλος που διαχειρίζεται το πρόγραμμα αναφέρει ότι 3,3 δισεκατομμύρια είδη ρούχων, λευκών ειδών οικιακής χρήσης και υποδημάτων βγήκαν στη γαλλική αγορά το 2022. Τότε, το υπουργείο Οικολογίας της χώρας είπε ότι οι Γάλλοι πετούν 700.000 τόνους ρούχων — τα δύο τρίτα των οποίων καταλήγουν σε χωματερές — κάθε χρόνο.

Μεταξύ των πιο ρυπογόνων βιομηχανιών στον κόσμο, η μόδα ευθύνεται για το 3% έως το 5% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με την έκθεση State of Fashion της εταιρείας συμβούλων McKinsey. Περίπου οι μισές από όλες τις ίνες που παράγονται από τη βιομηχανία είναι μορφές πολυεστέρα με βάση το λάδι, πρόσθεσε η έκθεση.





SHARE