Γιατί τα γυναικεία πουκάμισα έχουν κουμπιά στην αριστερή πλευρά
Το μυστήριο γύρω από τα κουμπιά στα πουκάμισα λύθηκε.
Σε αντίθεση με τα ανδρικά πουκάμισα, τα γυναικεία έχουν τα κουμπιά τους στην αριστερή πλευρά, ένα χαρακτηριστικό που έχει τραβήξει την προσοχή κινεί την περιέργεια εδώ και χρόνια.
Αυτή η ιδιαιτερότητα, η οποία μπορεί να φαίνεται σαν μια απλή λεπτομέρεια, έχει μια μακρά παράδοση και αποκαλύπτει σημαντικές ιστορικές και κοινωνικές πτυχές στην ιστορία της μόδας. Στην πραγματικότητα, η προέλευση αυτής της διαφοράς στην μεριά που ράβονται τα κουμπιά συνδέεται με τις συνήθειες, την κοινωνική θέση, ακόμη και τη λειτουργικότητα των ενδυμάτων του παρελθόντος.
Αναδρομή στο παρελθόν
Μέχρι τον 13ο αιώνα τα ρούχα δεν διέθεταν κουμπιά και έκλειναν με κορδόνια ή καρφίτσες. Μετά από λίγα χρόνια, έκαναν την εμφάνισή τους και οι κουμπότρυπες, στην αρχή ως ένδειξη πολυτέλειας. Έτσι πέρα από την πρακτική τους χρησιμότητα, τα κουμπιά έγιναν και ένδειξη πλούτου και κοινωνικών διαφορών, καθώς ήταν μια πολυτέλεια που η υψηλή κοινωνία είχε τα προνόμια να διαθέτει.

Γιατί τα γυναικεία πουκάμισα έχουν κουμπιά στην αριστερή πλευρά;
Πολύ περισσότερο από απλή αισθητική, η τοποθέτηση κουμπιών στα γυναικεία πουκάμισα στα αριστερά σχετίζεται με τον τρόπο που ντύνονταν οι γυναίκες στο παρελθόν. Οι γυναίκες των ανώτερων τάξεων, ειδικά κατά τον 14ο και 15ο αιώνα, ντύνονταν με τη βοήθεια υπηρετικού προσωπικού. Δεδομένου ότι οι περισσότερες βοηθοί ήταν δεξιόχειρες, η διευκόλυνση του κουμπώματος τοποθετώντας τα κουμπιά στην αριστερή πλευρά έκανε τη διαδικασία πιο πρακτική για το άτομο που βοηθούσε στο ντύσιμο. Τα ανδρικά ρούχα, από την άλλη πλευρά, παραδοσιακά κουμπώνονταν από τον ίδιο, ο οποίος ήταν συνήθως δεξιόχειρας, κρατώντας τα κουμπιά στη δεξιά πλευρά.
Ένας άλλος σχετικός παράγοντας είναι το είδος των ρούχων και των στρώσεων που φορούσαν οι γυναίκες της ελίτ, τα οποία περιλάμβαναν ογκώδη φορέματα, κορσέδες, φουστάνια και άλλα ενδύματα που δυσκόλευαν πολύ το να ντυθεί κανείς. Η πλευρά όπου ήταν ραμμένα τα κουμπιά κατέληγε να χρησιμεύει ως ένδειξη κύρους: όσο μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός των στρώσεων και η πολυπλοκότητα του ρούχου, τόσο μεγαλύτερη ήταν η ανάγκη για βοήθεια από το προσωπικό.
Τι ισχύει σήμερα
Με το πέρασμα των χρόνων και παρά τις αλλαγές τόσο στο ντύσιμο, όσο και στον τρόπο ζωής, η βιομηχανία της μόδας επέλεξε να διατηρήσει την διάκριση με τα κουμπιά σαν «οπτικό» κώδικα. Ακόμα και σήμερα, η αγορά συνεχίζει να υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό αυτό το μοτίβο, κι έτσι υπάρχει μια σαφής διάκριση μεταξύ γυναικείων και ανδρικών κομματιών.

Ωστόσο, μερικές σύγχρονες μάρκες επιλέγουν unisex κοψίματα ή αντίστροφη τοποθέτηση των κουμπιών τοποθέτησης για καινοτομήσουν ή να αμφισβητήσουν τα παραδοσιακά πρότυπα.