Βραστό νερό από μακαρόνια
LIVING NEWS

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ρίχνετε βραστό νερό στον νεροχύτη της κουζίνας

Το βραστό νερό χρησιμοποιείται σχεδόν καθημερινά στην κουζίνα μας, όμως αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι το γεγονός ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο νεροχύτη.

Ρίχνουμε συχνά όλα τα είδη υγρών στους νεροχύτες μας χωρίς δεύτερη σκέψη: το θολό νερό που μένει μετά το βράσιμο ζυμαρικών, μίγματα μαγειρικής σόδας και ξιδιού ή ακόμα και καυτό νερό που βράζει. Κάποιες από αυτές τις συνήθειες στοχεύουν στο καθάρισμα των σωλήνων, ενώ άλλες είναι απλώς καθημερινές συνήθειες της κουζίνας που όμως δεν είναι τόσο αθώες όσο μπορεί να φαίνονται.

Στην πραγματικότητα, το να χύνουμε βραστό νερό στον νεροχύτη μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Είτε πρόκειται για νερό από τα ζυμαρικά είτε για το νερό από τα χόρτα ή σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, καλό είναι να αποφύγετε το καυτό νερό σε νεροχύτες που τραβούν σχετικά αργά το νερό ή έχουν βουλώσει.

Πώς το βραστό νερό βλάπτει τους σωλήνες


Αν η κουζίνα σας έχει σωλήνες από χυτοσίδηρο ή χαλκό παλιάς κατασκευής, αυτοί μπορούν να αντέξουν αρκετή θερμότητα. Αρκετός κόσμος όμως έχει εγκαταστήσει σωλήνες PVC κάτω από τον νεροχύτη. Το PVC είναι ανθεκτικό πλαστικό, αλλά όχι αρκετά ανθεκτικό για να αντέξει τις υψηλές θερμοκρασίες του βραστού νερού, δηλαδή περίπου 100°C. Κάποιοι θερμοσίφωνες μπορούν να αντέξουν έως 93°C, αλλά οι σωλήνες αποχέτευσης σχεδιάστηκαν για νερό θερμοκρασίας περίπου 60°C από τη βρύση και όχι παραπάνω και μάλιστα αυτό είναι και το μέγιστο όριο που συνίσταται να ρυθμίζετε στον θερμοσίφωνα σας.

Αν ρίξετε βραστό νερό σε νεροχύτη που παίρνει γρήγορα το νερό κάτω, οι σωλήνες μπορεί να μην πάθουν τίποτα. Όμως, αν οι σωλήνες απορροφούν αργά το νερό ή είναι βουλωμένοι, τότε εκτίθενται στη θερμότητα για μεγαλύτερο διάστημα. Με αυτό το τρόπο το βραστό νερό μπορεί να μαλακώσει τους σωλήνες, να τους κάνει να κρεμάσουν ή ακόμα και να αποκολληθούν αν λιώσει η κόλλα ή παραμορφωθούν τα υλικά. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η βουλωμένη ουσία θα κάνει κάτι περισσότερο από το να μετακινηθεί λίγο παρακάτω.

Φωτογραφία: Unsplash

Τι να κάνετε αντί για αυτό

Για να αποφύγετε πιθανές ζημιές, μπορείτε πολύ απλά να αφήσετε το καυτό νερό γύρω στα 10-15 λεπτά για να κρυώσει πριν το ρίξετε στο νεροχύτη. Αν δεν θέλετε να περιμένετε τότε παράλληλα με το νερό που θέλετε να χύσετε, ανοίγετε και την βρύση ώστε να τρέχει και κρύο νερό την ίδια στιγμή και να ισορροπηθεί κάπως η τόσο υψηλή θερμοκρασία.