παρέλαση 25η Μαρτίου
Φωτογραφία: InTime
25|03|2021 12:14
SHARE
25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

Η παρέλαση στο Σύνταγμα για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση


200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821 γιορτάζονται σήμερα -και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, υψώνονται γαλανόλευκες σημαίες ως φόρος τιμής σε όσους έκαναν την επανάσταση πραγματικότητα. Στην Αθήνα, η μεγάλη παρέλαση είχε φέτος μόνο επίσημους προσκεκλημένους, αφού τα μέτρα προστασίας κατά του covid19 δεν άφησαν περιθώρια για να εορταστούν τα 200 χρόνια όπως θα έπρεπε. Με όλους παρόντες.

Μετά το χθεσινό επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, η σημερινή μέρα είχε πλήθος εκδηλώσεων οι οποίες κορυφώθηκαν με την στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα. Τηρώντας τα μέτρα και κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις, στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν, πέρα από την Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μέλη της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος με τη δούκισσα της Κορνουάλλης και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλωράνς Παρλί.

Μαζί τους, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, αλλά και η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου.

Η κυρία Αγγελοπούλου, η οποία επιλέγει ΄να ενσωματώνει στις εμφανίσεις της παραδοσιακά στοιχεία, σήμερα επέλεξε να φορέσει έναν ντουλαμά. Πρόκειται για το πανωφόρι του 19ου αιώνα, ένα μεγαλοπρεπές ρούχο που ολοκλήρωνε την εμφάνιση. Αυτός που επέλεξε η κυρία Αγγελοπούλου είναι φτιαγμένος από τον Αριστείδη Τζονευράκη, τον τελευταίο ίσως, ή έναν από τους τελευταίους Έλληνες ελληνοράπτες ή «τερζήδες» όπως τους έλεγαν επί Τουρκοκρατίας.

Φωτογραφία: InTime
Φωτογραφία: InTime

Το μήνυμα του σμηναγού Δημήτρη Βολακάκη

Όπως και κάθε χρονιά, στις εκδηλώσεις μνήμης συμμετείχε και η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας, με τον επικεφαλής πιλότο να στέλνει το δικό του μήνυμα.

Ο σμηναγός Δημήτρης Βολακάκης, από τη Μοίρα 343 στη Σούδα, της 115 Πτέρυγας Μάχης, είπε:«Ασπίδα η γαλανόλευκη για κάθε γωνιά του τόπου μας. Ψηλά τα βλέμματα και οι καρδιές. Στέλνουμε μήνυμα περηφάνιας και σιγουριάς και είμαστε ασπίδα για κάθε γωνιά του τόπου μας. Κρατάμε γερά τη σκυτάλη του εθνικού χρέους. Χρόνια πολλά πατρίδα, χρόνια πολλά στους Έλληνες παντού στον κόσμο».

Δείτε την παρέλαση

«Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα στην καρδιά της Αθήνας» ανέφερε ο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας που μαζί με την επισμηνία Σοφία Κορμά παρουσίασαν την παρέλαση.

Φωτογραφία: InTime

Η δούκισσα της Κορνουάλης, συνόδευσε σήμερα τον πρίγκιπα Κάρολο στην κατάθεση στεφάνων στον Αγνωστο Στρατιώτη και στη μεγαλοπρεπή παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση.

Μάλιστα η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς προμηθεύτηκε και μια λευκή κουβέρτα προκειμένου να προφυλαχθεί από τις σημερινές καιρικές συνθήκες, αφού παρά τον λαμπερό ήλιο, το κρύο ήταν τσουχτερό.

Φωτογραφία: InTime
Φωτογραφία: InTime
Φωτογραφία: InTime




SHARE