Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
ΗΠΑ

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ που σοκάρει -Καταργείται το δικαίωμα στην άμβλωση


Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ να αγνοήσει τα δικαιώματα των γυναικών στην άμβλωση έχει αφήσει άναυδους τους πολίτες κάθε χώρας.

Πολλές είναι οι Πολιτείες της Αμερικής που τάσσονται υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων στην άμβλωση και όπως φαίνεται με την τελευταία απόφαση του ιδιαιτέρως συντηρητικού Ανώτατου Δικαστηρίου, γυρνάμε χρόνια πίσω, πριν την ιστορική απόφαση του 1973 στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ, απόφαση-ορόσημο που νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε πως δεν υπάρχει κανένα συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Παράνομο πια το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ

Με απλά λόγια, ο νόμος του Μισισίπι -ο οποίος απαγορεύει την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης- θα μπει σε ισχύ και μιλάμε για έναν νόμο που βρίσκει τη συντηρητική πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών σύμφωνη.

Οι δικαστές αποφάσισαν πως η απόφαση στην υπόθεση του 1973 , στην οποία επιτρέπονταν οι αμβλώσεις μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας δεν ήταν σωστή διότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν κάνει καμία ειδική αναφορά στα δικαιώματα άμβλωσης.

Από εδώ και πέρα, το αναφέρετο δικαίωμα των γυναικών διαγράφεται ενώ κάθε Πολιτεία της Αμερικής- εκτός κι αν αποφασιστεί κάτι διαφορετικό από το Κογκρέσο- θα παίρνει τα δικά της μέτρα όσον αφορά το δικαίωμα στην άμβλωση.

Το μόνο που μένει όμως τώρα, είναι να δούμε πώς θα κινηθούν οι Πολιτείες, μιας και φαίνεται πως θα είναι πολλές εκείνες που θα κινηθούν στο ίδιο μονοπάτι, με περιορισμούς ή και απαγόρευση στην άμβλωση.





SHARE