Φωτογραφία:AP Images
Φωτογραφία:AP Images
ΙΡΑΝ

Οι γυναίκες του Ιράν δέχονται αλλεπάλληλα χτυπήματα: Δηλητηριάσεις σε σχολεία, με θύματα νεαρά κορίτσια


Οι γυναίκες του Ιράν δέχονται αλλεπάλληλα χτυπήματα από το καθεστώς και καθημερινά «παλεύουν» για τα δικαιώματά τους.

Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο έχουν μπει μαθήτριες, οι οποίες, όπως φαίνεται, δεν θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση και αυτό γίνεται ξεκάθαρο από τις μαζικές επιθέσεις με δηλητηριώδες αέριο στα σχολεία θηλέων.

Και όπως είναι λογικό, στη χώρα επικρατεί η αγανάκτηση και η οργή. Τουλάχιστον 3 μήνες τώρα, μια σειρά περιστατικών δηλητηριάσεων έχουν καταγραφεί σε σχολεία του Ιράν με θύματα νεαρά κορίτσια.

«Είκοσι πέντε επαρχίες και περίπου 230 σχολεία έχουν πληγεί και περισσότερες από 5.000 μαθήτριες δηλητηριάστηκαν»

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η διερεύνηση των δηλητηριάσεων θα μπορούσε να εμπίπτει στην αρμοδιότητα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ, όπως γράφει η Daily Mail, o Mohammad-Hassan Asafari, μέλος της κοινοβουλευτικής διερευνητικής επιτροπής που εξετάζει τις δηλητηριάσεις, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ISNA: «Είκοσι πέντε επαρχίες και περίπου 230 σχολεία έχουν πληγεί και περισσότερες από 5.000 μαθήτριες δηλητηριάστηκαν».

Δεκάδες σχολεία έχουν πληγεί από τις επιθέσεις αυτές και οι μαθήτριες υποφέρουν από συμπτώματα, από δύσπνοια έως ναυτία και σοβαρό ίλιγγο, με τις ίδιες να δηλώνουν μεταξύ άλλων πως αντιλήφθηκαν περίεργες οσμές και στη συνέχεια ξεκίνησαν να λιποθυμούν στις τάξεις.

Χαρακτηρίζοντας τις δηλητηριάσεις «ασυγχώρητο έγκλημα», ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έδωσε εντολή τη Δευτέρα να εντοπιστούν οι δράστες και να καταδικαστούν «χωρίς έλεος» και σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο Χαμενεΐ τόνισε πως, όσοι βρίσκονται πίσω από αυτό το έγκλημα θα πρέπει να καταδικαστούν και δεν θα υπάρξει αμνηστία γι' αυτούς.

Σχετικό βίντεο του Reuters, το οποίο κάνει τον γύρω του διαδικτύου, δείχνει τις απεγνωσμένες προσπάθειες ασθενοφόρου να παραλάβει τα δηλητηριασμένα κορίτσια από το σχολείο στην πόλη Fardis στο Ιράν. Χαρακτηριστικά, στη λεζάντα, μεταξύ άλλων, γράφει: «Εκατοντάδες κορίτσια σε διαφορετικά σχολεία του Ιράν έχουν δεχτεί επιθέσεις δηλητηρίου τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, με κάποιους πολιτικούς να υποδηλώνουν ότι ίσως να είχαν μπει στο στόχαστρο θρησκευτικών ομάδων που εναντιώνονται στην εκπαίδευση των κοριτσιών.»

Σύμφωνα με τις νεότερες εξελίξεις που έρχονται στο φως, μέχρι στιγμής το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοινώσει πως έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες συλλήψεις.

Χαρακτηριστικά, ο υφυπουργός Εσωτερικών Μαζίντ Μιραχαντί μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, δήλωσε πως οι έρευνες συνεχίζονται και ήδη συνελήφθησαν άτομα σε πέντε επαρχίες, χωρίς όμως να δίνει λεπτομέρειες για την ταυτότητά τους, τις συνθήκες σύλληψης αλλά και τον ρόλο τους στις επιθέσεις.





SHARE