Ρέι Λιότα
Φωτογραφία: AP Images
27|05|2022 13:32
SHARE
ΡΕΙ ΛΙΟΤΑ

Ρέι Λιότα: Ένα από τα «Καλά Παιδιά» δεν είναι πια εδώ


Έφυγε ξαφνικά από την ζωή στα 67 του χρόνια ο Ρέι Λιότα, το «Καλό Παίδι» του Μάρτιν Σκορτσέζε. Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες που επικαλείται το Deadline, o πολυβραβευμένος ηθοποιός πέθανε στον ύπνο του, ενώ βρισκόταν στον Άγιο Δομίνικο για τα γυρίσματα της ταινίας «Dangerous Waters».

Γεννημένος στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ στις 18 Δεκεμβρίου 1954, εγκαταλείφτηκε από τους βιολογικούς του γονείς σ' ένα ορφανοτροφείο και υιοθετήθηκε από τη Μαίρη Έντγκαρ, δημοτική υπάλληλο, και τον Άλφρεντ Λιότα, ιδιοκτήτη καταστήματος ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Σπούδασε υποκριτική στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμιι και στη συνέχεια μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, ακολουθώντας το όνειρό του να γίνει ηθοποός.

Aρχικά, όπως και πολλοί ακόμα νέοι ανρεχόμενοι σταρ, δούλεψε ως μπάρμαν, μέχρι που μετά από έξι μήνες γνώρισε τον πρώτο του ατζέντη. Εκείνος φρόντισε να πάρει τον ρόλο  του Τζόι Περίνι στη σαπουνόπερα «Another World», στην οποία εμφανίστηκε από το 1978 έως το 1981. Πνεύμα ανήσυχο, ο Λιότα δεν επαναπαύτηκε και αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στη μεγάλη οθόνη. Έτσι, μετακομίζει στο Λος Αντζελες, όπου και έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία «The Lonely Lady» του 1983 σε σκηνοθεσία του Πίτερ Σάσντι.

Ο πρώτος σημαντικός ρόλος του ήταν στο «Something Wild» (1986) του Τζόναθαν Ντέμι, που του χάρισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Β' Ανδρικού Ρόλου. Το 1989, έπαιξε το φάντασμα του διάσημου παίκτη του μπέιζμπολ Τζο Τζάκσον στην ταινία «Field of Dreams» του Φιλ Αλντεν Ρόμπινσον.

AP Images

Αργότερα, επέστρεψε στην τηλεόραση, συμμετέχοντας σε δημοφιλείς σειρές, όπως το «Στην Εντατική» -για την ερμηνεία του τιμήθηκε με ένα βραβείο Emmy κι ένα Prism.

Μια από τις σημαντικές στιγμές της πορείας του ήταν η ταινία του Τζοναθαν Ντέμι «Άγριο Θηλυκό» (1986), όπου ο ίδιος έκλεψε τις εντυπώσεις. Η καριέρα όμως απογειώνεται, όταν ο Μάρτιν Σκορτσέζε του εμπιστεύεται τον ρόλο του Χένρι Χιλ στους «Goodfellas» («Τα Καλά Παιδιά») του 1990, που με έξι υποψηφιότητες στα Όσκαρ, έμεινε στην Ιστορία ως μια από τις καλύτερες γκανγκστερικές περιπέτειας όλων των εποχών.

Ηθοποιός με ευρεία ερμηνευτική γκάμα, διακρίθηκε τόσο σε κωμικούς όσο και δραματικούς ρόλους, παίζοντας σε δεκάδες επιτυχημένες ταινίες, όπως το «Hannibal» και το «Blow», ενώ το 2004 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο Μπρόντγουεϊ στην παράσταση «Match». Την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το βραβείου Drama League.  Επίσης, ήταν υποψήφιος για τη διάκριση Screen Actors, για την ερμηνεία του ως Φρανκ Σινάτρα στην τηλεταινία «The Rat Pack» (1998).

Μετά από μια περίοδο καμπής, ο Λιότα έκανε το comeback του το 2019, όταν  συμπρωταγωνίστησε με τον Άνταμ Ντράιβερ στο «Marriage Story» του Νόα Μπάουμπαχ, παίζοντας έναν σκληροτράχηλο δικηγόρο.

Ακολούθησε το «No Sudden Move» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και το πρίκουελ των «Sopranos» με τίτλο «The Many Saints of Newark», που κυκλοφόρησαν και τα δύο το 2021. Τέλος, δάνεισε τη φωνή του στον πρωταγωνιστή του βιντεοπαιχνιδιού Grand Theft Auto: Vice City, Τόμι Βερσέτι.

Οι τελευταίες του δουλειές, τις οποίες δεν πρόλαβε να δει ολοκληρωμένες, είναι το  «Cocaine Bear» της Ελίζαμπεθ Μπανκς (θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο του 2023), η κωμωδία με προσωρινό τίτλο «El Tonto» στην οποία συμπρωταγωνιστεί με τον Τσάρλι Ντέι, και οι ταινίες «Dangerous Waters» και «The Substance».

Στην προσωπική του ζωή, υπήρξε παντρεμένος με την ηθοποιό Μισέλ Γκρέις από το 1997 έως το 2004, με την οποία απέκτησε μια κόρη. Επίσης, ήταν αρραβωνιασμένος με την Τζέσι Νίτολο.

Η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του σκόρπισε θλίψη στο καλλιτεχνικό. Πλήθος συναδέρφων του έκαναν συγκινητικές αναρτήσεις για τον αγαπημένο ηθοποιό, μεταξύ των οποίων και η Λορέιν Μπράκο, η κινηματογραφική του σύζυγος στην ταινία «Goodfellas», που έγραψε: «Είμαι εντελώς συντετριμμένη που άκουσα αυτά τα τρομερά νέα για τον Ρέι μου. Μπορεί να είμαι οπουδήποτε στον κόσμο και οι άνθρωποι να έρχονται και να μου λένε ότι η αγαπημένη τους ταινία είναι το “Goodfellas”. Τότε πάντα ρωτούν ποιο ήταν το καλύτερο κομμάτι στη δημιουργία αυτής της ταινίας. Η απάντησή μου είναι πάντα η ίδια... ο Ρέι Λιότα».





SHARE