Νερό από ρύζι που καταλήγει στο νεροχύτη
LIVING NEWS

Κι όμως! Το νερό από το ρύζι είναι το φυσικό λίπασμα που θα αλλάξει τα φυτά σας

Το νερό από το ρύζι που μαγειρέψατε ή πλύνατε, μπορεί να λειτουργήσει άψογα ως λίπασμα για μερικά φυτά εσωτερικού χώρου, γι' αυτό την επόμενη φορά φροντίστε να μην το χύσετε στο νεροχύτη.

Συνήθως, τα λαχανικά, τα βότανα και τα καρποφόρα δέντρα τα καλλιεργούμε προκειμένου να τα καταναλώσουμε μετέπειτα σε νόστιμες δημιουργίες στην κουζίνα. Ωστόσο, μερικές φορές ισχύει το αντίστροφο. Ένα παράδειγμα είναι το ρύζι και συγκεκριμένα το νερό από το ρύζι το οποίο μπορεί να χαρίσει λίτρα φυσικού λιπάσματος που τα φυτά σας θα λατρέψουν.

Το Φυσικό λίπασμα που λατρεύουν τα Φυτά σας

Αυτό συμβαίνει γιατί το νερό από το ρύζι είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο και άζωτο, συστατικά που αγαπούν τα φυτά. Το να ποτίσετε τα φυτά σας με νερό από το ρύζι που μαγειρέψατε μπορεί να τα βοηθήσει να αναπτυχθούν πιο ζωηρά και να αυξήσει την ικανότητα του εδάφους να απορροφά νερό. Επιπλέον, ενισχύει τη δράση των ωφέλιμων βακτηρίων στο έδαφος, καθιστώντας ευκολότερη την πρόσβαση των φυτών σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, μην το παρακάνετε με το νερό από το ρύζι, καθώς μία φορά το μήνα αρκεί για να αποφύγετε το σκληρό έδαφος.

Δύο «είδη νερού» από ρύζι

Υπάρχουν δύο τύποι νερού από ρύζι που μπορείτε να φτιάξετε κατά το μαγείρεμα. Πρόκειται για το νερό από πλύσιμο ή εκείνο από το βράσιμο.

Αυτό εξαρτάται από τη συνταγή σας. Αν η συνταγή απαιτεί πλύσιμο του ρυζιού για να αφαιρεθεί το άμυλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το νερό για τα φυτά. Απλά πλύνετε το ρύζι όπως συνήθως, τρίβοντας τους κόκκους με τα χέρια σας στο νερό, στραγγίξτε και κρατήστε το υγρό, που θα έχει λευκό και θολό χρώμα από το άμυλο.

Φωτογραφία: Shutterstock

Αν η συνταγή απαιτεί βράσιμο του ρυζιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αυτό το νερό, αρκεί να είναι χωρίς αλάτι. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να φυλάξετε το νερό από ρύζι σε βαζάκι ή ψεκαστήρα για χρήση μέσα στην εβδομάδα. Μπορείτε να αναμείξτε με απλό νερό πριν το χρησιμοποιήσετε, για να μην είναι πολύ συμπυκνωμένο και επίσης αποφύγετε την υπερλίπανση.

Φυτά εσωτερικού χώρου που αγαπούν το νερό από ρύζι

  • Σανσβιέρια (Snake Plants): Γνωστό για την αντοχή του και την ευκολία στην φροντίδα, μπορεί να αντέξει μέχρι τέσσερις εβδομάδες χωρίς πότισμα. Παρόλα αυτά, εκτιμά λίγη θρεπτική ώθηση από νερό ρυζιού μία φορά κάθε δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Προσοχή όμως στην υπερλίπανση και την υπερποτισμό, καθώς αυτά τα φυτά είναι ευαίσθητα στην σήψη.
  • Μονστέρα (Monstera): Τα επιβλητικά φύλλα της με τις χαρακτηριστικές οπές την κάνουν εντυπωσιακή. Αν και ανθεκτική, χρειάζεται λίπασμα περίπου μία φορά το μήνα, ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι. Χρησιμοποιήστε νερό από ρύζι αντί για έτοιμο λίπασμα, αραιωμένο με λίγο νερό.
Φωτογραφία: Unsplash
  • Πόθος (Pothos): Αυτό το δημοφιλές φυτό χρειάζεται πότισμα κάθε μία έως δύο εβδομάδες και επωφελείται από το λίπασμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Προσθέστε νερό από ρύζι στο πότισμά του περίπου μία φορά το μήνα για καλύτερη ανάπτυξη.
  • Σπαθίφυλλο (Peace Lily): Φημίζονται για τις δραματικές μεταβολές στην εμφάνισή τους. Το νερό από ρύζι, πλούσιο σε άμυλα και βιταμίνες, ενισχύει ριζικά το σύστημα και βοηθά το φυτό να παραμείνει υγιές και να ανθίσει.
  • Αλόη (Aloe vera): Το φυτό αυτό χρειάζεται άζωτο για την ανάπτυξη των μακριών και δυνατών φύλλων της. Το νερό από ρύζι αυξάνει το άζωτο στο έδαφος, λειτουργώντας ως φυσικό λίπασμα. Χρησιμοποιήστε μόνο νερό από πλύσιμο ή βράσιμο ρυζιού, αλλά χωρίς αλάτι.
  • Χλωρόφυτο (Spider Plant): Άλλο ένα φυτό εσωτερικού χώρου που χρειάζεται έξτρα λίπασμα για να αναπτυχθεί και να είναι ευτυχισμένο. Σε αυτή τη περίπτωση καλό είναι να λιπαίνετε περίπου κάθε μήνα την άνοιξη και το καλοκαίρι και λίγο λιγότερο το φθινόπωρο. Επομένως, το νερό από το ρύζι βοηθά στην υγιή ανάπτυξη τους.
Φωτογραφία: Unsplash
  • Ορχιδέες (Orchids): Πολύ όμορφα αλλά ευαίσθητα φυτά. Το νερό από ρύζι μπορεί να τα βοηθήσει να αναπτυχθούν από τη ρίζα ως τα φύλλα, αραιώνοντας πάντα το νερό για να αποφύγετε την υπερβολική συσσώρευση αμύλου και εναλλάσσοντας με καθαρό νερό κάθε δύο εβδομάδες έως ένα μήνα.