Χάρβεϊ Γουάνσταϊν
Φωτογραφία: AP Images
14|06|2021 22:12
SHARE
ΣΙΝΕΜΑ

To σκάνδαλο Weinstein στη μεγάλη οθόνη


Ήταν ζήτημα χρόνου να δούμε στη μεγάλη οθόνη το σκάνδαλο, που τάραξε όσο κανένα άλλο την κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλιγουντ. Φυσικά, μιλάμε για την πολύκροτη υπόθεση Wienstien, που έστειλε τον άλλοτε ισχυρό μεγιστάνα στη φυλακή, αλλά ταυτόχρονα πυροδότησε τα κινήματα  #MeToo και #TimesUp, που απέκτησαν παγκόσμια απήχηση και συνέβαλλαν γενικότερα στην αναθεώρηση της θέσης της γυναίκας σήμερα.

Δύο δημοσιογράφοι, η Megan Twohey και η Jodi Kantor, αποκάλυψαν δεκάδες ιστορίες γυναικών που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης από τον Weistein. Ανάμεσά τους και μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ, όπως η Angelina Jolie, η Gwyneth Paltrow, η Cara Delevigne, η Léa Seydoux, η Rose McGowan και η Ashley Judd.

Συγκεκριμένα στις 5 Οκτωβρίου 2017 δημοσίευσαν ένα άρθρο με τίτλο «Harvey Weinstein Paid Off Sexual Harassment Accusers for Decades» (Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν πλήρωνε για δεκαετίες τις καταγγέλλουσες σεξουαλικής επίθεσης) για να ακολουθήσει μια μακρά έρευνα.

Ο παραγωγός είχε βέβαια αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, δηλώνοντας πως είναι αθώος και πως οι συνευρέσεις ήταν συναινετικές. Τον Μάρτιο του 2020, όμως, καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλάκιση και έκτοτε εκτίει την ποινή του στις φυλακές της Νέας Υόρκης.

Κι αν σήμερα όλα αυτά φαίνονται αυτονόητα, το 2017 δεν ήταν. O αγώνας των δύο δημοσιογράφων ήταν δύσκολος. Οι δυο τους τον αφηγούνται με κάθε λεπτομέρεια στο  βιβλίο «She Said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement», που έγινε  best seller.

Σε αυτό θα βασίζεται και η ταινία, που έχει αναλάβει η Universal Pictures, δίνοντάς της τον τίτλο « She said». Σύμφωνα με πληροφορίες του Deadline, το σενάριο δεν εστιάζει τόσο στο σκάνδαλο, αλλά στις δυο δημοσιογράφους, που, αψηφώντας τις απειλές, αποφάσισαν να φτάσουν ως το τέλος. Για το ερευνητικό τους έργο, οι δυο κυρίες μάλιστα τιμήθηκαν με το βραβείο Πούλιτζερ.

Πίσω από την παραγωγή βρίσκεται και η Plan B, δηλαδή η εταιρεία του Brad Pitt. Να θυμίσουμε για την ιστορία ότι ο γνωστός ηθοποιός είχε αντιμετωπίσει πρόσωπο με πρόσωπο τον μεγαλοπαραγωγό, όταν εκείνος φέρεται ότι προσπάθησε να εξαναγκάσει την τότε αγαπημένη του Pitt, Gwyneth Paltrow να του κάνει μασάζ στη σουίτα ξενοδοχείου το 1994.

Οι προετοιμασίες θα αρχίσουν μέσα στο καλοκαίρι με τη Maria Schrader (γνωστή από το «Unorthodox») στο σκηνοθετικό τιμόνι, ενώ το σενάριο θα υπογράφει η βραβευμένη με Όσκαρ Rebecca Lenkiewicz. Όσο για το ποιες θα ενσαρκώσουν τις δυο κεντρικές ηρωίδες, ακούγονται έντονα τα ονόματα των Carey Mulligan και Zoe Kazan. Οι δυο ηθοποιοί έχουν ξανασυνεργαστεί στον θεατρικό «Γλάρο» του Άντον Τσέχωφ που ανέβηκε στο Broadway το 2008, ενώ η Mulligan είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Wildlife», στην οποία η Kazan ήταν η μία εκ των σεναριογράφων, αλλά και παραγωγός. Αυτή τη φορά, όμως, αν όλα πάνε καλά, θα παίξουν μαζί και στο σινεμά.





SHARE