ΣΙΝΕΜΑ

Ποιες διεθνείς ταινίες θα γυριστούν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι


Η παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία κατά τη διάρκεια της πανδημίας αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη ίσως κρίση στην Ιστορία της Έβδομης Τέχνης, όμως οι streaming πλατφόρμες έσωσαν ως έναν βαθμό την κατάσταση. Έτσι μετά το lockdown, οι αίθουσες ανοίγουν και οι παραγωγές αρχίζουν και πάλι δυναμικά.

Αν και η Ελλάδα λόγω κλίματος, αλλά και τοπογραφίας, στην ουσία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ιδανικό μέρος για γυρίσματα, μέχρι πρότινος οι μεγάλες παραγωγές δεν την επέλεγαν, κυρίως για φορολογικούς λόγους. Πλέον, όμως, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα cash rebate (επιστροφή του 40% της επένδυσης της παραγωγής) και tax relief (απαλλαγή ύψους 30% για επενδύσεις σε παραγωγές στην Ελλάδα), φαίνεται πως λειτούργησε θετικά και έτσι η χώρα μας φέτος θα φιλοξενήσει σημαντικές παραγωγές.

Όπως είναι γνωστό, η ταινία της Disney για τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο με τίτλο «Greek Freak» ήδη έχει αρχίσει τα γυρίσματά της στις γειτονιές που μεγάλωσε και έπαιξε μπάσκετ ο σπουδαίος παίκτης του NBA. Μεγάλο μέρος τους διεξάγονται στα Σεπόλια, εκεί δηλαδή όπου ο Γιάννης άρχισε τα πρώτα του βήματα, στο γήπεδο του Τρίτωνα. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει ο πρωτοεμφανιζόμενος ηθοποιός Ούτσε Ουγκάντα.

Η ταινία «Στα Μαχαίρια» («Knives Out») του Ράιαν Τζόνσον, ένα απολαυστικό «whodunnit» για όσους αγαπούν τις ιστορίες της Αγκάθα Κρίστι, μετά από τη μεγάλη της εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία θα έχει συνέχεια. Έτσι, ο Ντάνιελ Κρεγκ, ως ιδιωτικός ντετέκτιβ Μπενουά Μπλανκ, θα καταφτάσει προς τα μέσα με τέλη Ιουνίου στη χώρα μας, μιας και τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν σε ελληνικά νησιά.

Αυτή την περίοδο, στην περιοχή της Μαλακάσας πραγματοποιούνται τα γυρίσματα μιας φιλόδοξης ισπανικής κινηματογραφικής ταινίας με τίτλο «Ο Eγγονός» και την υπογραφή της Νέλι Ρεγκέρα, η οποία έχει σκηνοθετήσει και την επιτυχημένη σειρά «Βαλέρια», που προβάλλεται στο Netflix. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε την πολυβραβευμένη ηθοποιό Carmen Machi, μία από τις αγαπημένες μούσες του Αλμοδοβάρ.

Σύμφωνα με την υπόθεση, μια 66χρονη γυναίκα, η οποία έχει μόλις συνταξιοδοτηθεί, ψάχνει απεγνωσμένα να βρει καινούργιο νόημα στη ζωή της. Αποφασίζει, λοιπόν, να ταξιδέψει στην Ελλάδα, προκειμένου να εργαστεί εθελοντικά σε έναν καταυλισμό προσφύγων. Εκεί, συνδέεται στενά με ένα ασυνόδευτο προσφυγόπουλο, με το οποίο, ωστόσο, τη χωρίζουν έντονες πολιτισμικές και κοινωνικές διαφορές.

Από τις 2 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου, ο σπουδαίος Καναδός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, επτά χρόνια μετά από το «Maps to the Stars», θα βρεθεί στην Ελλάδα για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας με τίτλο «Crimes of the Future». Στην πραγματικότητα πρόκειται για το remake μιας παλιότερης ταινίας του σκηνοθέτη, που είχε γυρίσει το 1970, ένα δυστοπικό sci-fi, όπου οι γυναίκες έχουν εξαφανιστεί από τον πλανήτη μετά από μία πανδημία.

Η νέα εκδοχή τοποθετείται στο κοντινό μέλλον, που βρίσκει την ανθρωπότητα με μεταλλαγμένη βιολογία σε μια κατάσταση «trans-humanism», την οποία κάποιοι αποδέχονται και άλλοι προσπαθούν να ελέγξουν. Ένας performance artist με πολλαπλά νέα μέλη στο σώμα του και η συνεργάτιδά του έχουν μετατρέψει την αφαίρεση των οργάνων του σε θεατρικό θέαμα, όμως η κυβέρνηση και μια υποκουλτούρα που τον παρακολουθούν θα τον οδηγήσουν στην «πιο σοκαριστική εμφάνισή του ως τώρα», σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη.

Πρωταγωνιστούν οι Βίγκο Μόρτενσεν, Κρίστεν Στιούαρτ, Λέα Σεϊντού και Σκοτ Σπίντμαν. Κάποια γυρίσματα θα γίνουν στο κέντρο της Αθήνας, στον κινηματογράφο Ίριδα, στη στοά Ανατολής της οδού Αριστείδου και στο λιμάνι του Πειραιά.

Τον Σεπτέμβριο, όπως όλα δείχνουν, θα έρθει η «δικιά μας» Νία Βαρντάλος, που επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι έχει ολοκληρώσει το σενάριο για το «Γάμος αλά Ελληνικά 3». Αν όντως καταφέρει να λύσει κάποια ζητήματα παραγωγής, τότε τα γυρίσματα θα γίνουν στην Αττική και στην Πελοπόννησο, με παραγωγούς τους Τομ Χανκς και Ρίτα Γουίλσον. Το γνωστό καστ από τις προηγούμενες ταινίες θα πρωταγωνιστεί και πάλι, αλλά προς το παρόν δεν ξέρουμε τίποτα περισσότερο σχετικά με την πλοκή του τελευταίου μέρους αυτής της άτυπης τριλογίας.

Δύο μεγάλες κυρίες της βρετανικής σκηνής, η Μάγκι Τζίλενχαλ και η Ολίβια Κόλμαν, βρέθηκαν στη χώρα μας για τα γυρίσματα της «Χαμένης Κόρης», που σκηνοθετεί η πρώτη. Μαζί τους θα δούμε και τους Ντακότα Τζόνσον, Τζέσι Μπάκλεϊ και Πίτερ Σαρσγκαρντ. Πρόκειται για την κινηματογραφική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος της Ιταλίδας συγγραφέως Έλενα Φεράντε και αφηγείται τη ζωή μιας καθηγήτριας πανεπιστημίου, που αποφασίζει να κάνει τις διακοπές στη Νότια Ιταλία. Εκεί θα γνωρίσει μια οικογένεια και τότε μνήμες από το παρελθόν θα ξυπνήσουν, γεγονός που θα την οδηγήσει σε έναν προσωπικό απολογισμό.

Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στις Σπέτσες και στο ξενοδοχείο Ποσειδώνιο της Ντάπιας, που για τις ανάγκες της ταινίας μεταμορφώθηκε σε ένα μικρό χωριουδάκι της Ιταλίας.

Την υπέροχη παραλία Χιλιαδού της Εύβοιας επέλεξε ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες Σουηδός σκηνοθέτης Ρούμπεν Έστλουντ («Το Τετράγωνο»), για τη νέα του ταινία με τίτλο «Το Τρίγωνο της Θλίψης». Τα γυρίσματα έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ κάποια έγιναν και στη θαλαμηγό Christina O, που κάποτε ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση.

Σύμφωνα με την υπόθεση, μία κρουαζιέρα με μοντέλα μετατρέπεται σε εφιάλτη, όταν ο μαρξιστής καπετάνιος της θαλαμηπόλου δηλητηριάζει τους επιβάτες. Τελικά, όλοι κάποια στιγμή καταλήγουν ναυαγοί σε ένα νησί, όπου οι ιεραρχίες καταρρέουν και η επιβίωση γίνεται το πρώτο μέλημα. Η μόνη, όμως, που ξέρει να μαγειρεύει είναι η καθαρίστρια της θαλαμηγού.

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών τον Ιούλιο και πρωταγωνιστούν οι Γούντι Χάρελσον, Χάρις Ντίκινσον, Τσάρλμπι Ντιν και Ζλάτκο Μπούριτς.

Ξέρουμε επίσης ότι εδώ θα γυριστεί και η γαλλική παραγωγή «Les Cyclades» με την Ιζαμπέλ Ιπέρ, που ακολουθεί τα ίχνη του αγαπημένου της Απέραντου Γαλάζιου στην Αμοργό. Στο ίδιο νησί θα βρεθεί και ο βραβευμένος παραγωγός και σκηνοθέτης D. Channsin Berry, γνωστός από την επιτυχημένη σειρά ταινιών/ντοκιμαντέρ «Dark Girls» που προβλήθηκε στο αμερικανικό δίκτυο OWN της Oprah Wifrey για τη νέα του ταινία με τίτλο «Francesca», έχοντας επιλέξει για πρωταγωνίστριά του τη Δωροθέα Μερκούρη.

Η υπόθεση αφορά στην ιστορία ενός διάσημου ηθοποιού, που έγινε σκηνοθέτης και ταξιδεύει στην Ελλάδα. Η Σοφία είναι πρώην μοντέλο και ηθοποιός, που έχει αποσυρθεί στην Αμοργό, μακριά από τα φώτα της διασημότητας και μεγαλώνει την κόρη της. Οι δύο τους κάποτε υπήρξαν ζευγάρι και η επανένωσή τους θα αποκαλύψει μυστικά που έμειναν κρυφά για χρόνια.

Η παραγωγή είναι των Meleisha Edwards & Christopher Thomas Wilson. Τα γυρίσματά θα γίνουν εξ ολοκλήρου στην Αμοργό, την κινηματογράφηση έχει αναλάβει ο Αποστόλης Ζυγούρης και το casting o Θοδωρής Βουρνάς.

Τέλος, στην Αττική και στις Κυκλάδες θα γυριστούν επεισόδια του τρίτου κύκλου της τηλεοπτικής σειράς δράσης «Jack Ryan» σε σκηνοθεσία Tom Clancy.





SHARE