fbpx 10 νέες γευστικές αφίξεις στην Αθήνα -Τα εστιατόρια που θα μας κερδίσουν μέσα στο 2020 | BOVARY
Στο εσωτερικό του εστιατορίου «Harites» στο Κολωνάκι
Οι χώροι και το μενού των νέων γαστρονομικών αφίξεων στην πόλη/ Φωτογραφία: Harites Restaurant
31|12|2019 11:45
SHARE
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ

10 νέες γευστικές αφίξεις στην Αθήνα -Τα εστιατόρια που θα μας κερδίσουν μέσα στο 2020


Ο καινούργιος χρόνος πάντα δημιουργεί μια διάθεση αλλαγής και νέων ξεκινημάτων, γι’ αυτό γνωστοί σεφ και επιχειρηματίες επέλεξαν αυτή την περίοδο να εγκαινιάσουν τα μαγαζιά τους, προσκαλώντας μας να γιορτάσουμε μαζί τους την πιο όμορφη και λαμπερή μέρα του έτους.

Πρώτος και καλύτερος ο master Chef Σωτήρης Κοντιζάς και η δημιουργική ομάδα του «Nolan» μας συστήνουν τον «Proveleggios», (Παραμυθίας 11, Κεραμεικός, 2105234749) που πήρε το όνομά του τον διάσημο αρχιτέκτονα Αριστομένη Προβελέγγιο, καθώς στεγάζεται στο πρώτο κτίσμα που εκείνος έφτιαξε. Ο εικαστικός Παύλος Τσάκωνας- που οι φίλοι του Φεστιβάλ Αθηνών ξέρουν, καθώς εκείνος επιμελήθηκε την τοιχογραφία  «Τwo hands»- ανέλαβε  την πρόσοψη του νέου εστιατορίου, ακολουθώντας την αισθητική και τη χρωματική παλέτα του Bauhaus, ενώ, την ίδια ακριβώς φιλοσοφία ακολουθεί και η κουζίνα του Κοντιζά, πράγμα που εν ολίγοις σημαίνει γεύσεις λιτές κι απέριττες, χωρίς πολλές φιοριτούρες, ώστε να αναδεικνύεται η ποιότητα των πρώτων υλών.


Proveleggios/Facebook

Με διάθεση για πειραματισμούς, ο Κοντιζάς και ο στενός του συνεργάτης, Κώστας Πισιώτης, επενδύουν σε μια διαδραστική εμπειρία, όπου οι θαμώνες μπορούν να πηγαινοέρχονται στον χώρο και να παρακολουθούν τη διαδικασία παρασκευής του δείπνου τους, επιμένοντας σε χειροποίητες γεύσεις- φτιάχνουν ακόμα και δικά τους τυριά.

Ένα κλασικό στέκι των βορείων προαστίων, το «Άνετον» που επί χρόνια έδρευε στο Μαρούσι, κατεβαίνει στο κέντρο της Aθήνας, (Ναυάρχου Νικοδήμου 3, Σύνταγμα, 2108066700) με ελληνική δημιουργική κουζίνα, και έμφαση στην εποχικότητα, δια χειρός του σεφ Βασίλη Ζώη. Χώρος ζεστός και minimal με ατμόσφαιρα που θυμίζει κάτι από την δεκαετία του 50, μια υπέροχη τοιχογραφία του Ισπανού καλλιτέχνη Jose Ballerzosa, και δυο κάρτες φαγητού, μια πιο απλή για το μεσημέρι και μια πιο «επίσημη» για το βράδυ, σας περιμένουν με εορταστική διάθεση, ενώ η sommelier, Μαρία Νίκα, επιμελείται μια ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών. Ταυτόχρονα, υπάρχει και μπαρ, με εξαιρετικές premium ετικέτες και signature cocktails.


Πάβλοβα με τραγανές μαρεγκες, κρέμα βανίλια και φρέσκα φρούτα του δάσους/ Αneton Restaurant/ Facebook

Η Shamone, η φανταστική πορνοστάρ που επινόησε ο Φώτης Σεργουλόπουλος για να ονομάσει το club που άνοιξε με τον Βαγγέλη Γερασίμου στο Γκάζι απέκτησε κόρη.

Η «Shamonette», λοιπόν, κατοικεί σε έναν πολύχρωμο χώρο γεμάτο φωτάκια και καλή ενέργεια στην οδό Νίκης (Νίκης 23, Σύνταγμα, 2103316158), σερβίρει finger food και κοκτέιλ διά χειρός Δημήτρη Δημητριάδη και Δήμητρας Αντωνακοπούλου από το «Artisanal» της Κηφισιάς.

Shamonette/ Facebook

Ανήμερα και παραμονή θα προσφέρει και brunch, ενώ ετοιμάζονται κεφάτα shows, όπως μας έχει συνηθίσει ο Φώτης.

Shamonette/ Facebook

Ο Ηλίας Σκουλάς το έκανε πάλι το θαύμα του και μαζί με τον Γιάννη Ακτύπη των «Johnie Hot Dog»  έστησαν ένα μαγαζάκι σε στιλ καντίνας: το «Υechef» που σερβίρει το σωστό φαγητό του δρόμου με επιρροές από τις κουζίνες του δρόμου. Εδώ θα δοκιμάσετε poutines, ήτοι τηγανητές πατάτες όπως τις συνηθίζουν στον Καναδά, με τυρί και gravy , hot dog και burger –άλλα κι ένα ένα Su Ju Ka Ki, με τορτίγια, μελιτζανοσαλάτα και πικάντικη σαλάτα εσμέ. Eπίσης, καθημερινά θα υπάρχει κι ένα  πιάτο εμπνευσμένο από τη γαλλική κουζίνα, που θα κοστίζει  όμως όσο ένα  street food έδεσμα, αλλά και σπέσιαλ Paloma Margheritas κι ένα Bloody Mary χωρίς ντομάτα από τα χέρια του Ηλία.

Σε μια αποθήκη/συνεργείο αυτοκινήτων, ο σεφ Στέφανος Στεφανίδης έχει φτιάξει τη δική του  «Little Italy» (Σαλαμίνος 43, Κεραμεικός, 2111169126) που ακολουθεί τη λογική μιας  ιταλικής ταβέρνας που θα έβρισκε κανείς στη Νέα Υόρκη.

Steve's Deli Tavern/ Facebook

Την ονόμασε «Steve’s Deli Tavern», την διακόσμησε με πολλά φυτά και κόκκινο τούβλο,  ενώ απ'την κουζίνα βγαίνουν πολλές διαφορετικές ιταλοαμερικάνικες νοστιμιές, όπως τα μακαρόνια με τους κοκκινιστούς κεφτέδες που συνήθιζαν στην Αμερική οι Ιταλοί μετανάστες.

Steve's Deli Tavern/ Facebook

Το παριζιάνικο art deco αναβιώνουν οι «Harites» (Χάρητος 43, Κολωνάκι,2107227771) που έφτιαξαν οι Γιάννης Μαρακάκης, Ετιέν Τοπαλιάν, Μάριος και Σπύρος Μπακογιάννης με έμπνευση από τις αρχαίες θεότητες που προστάτευαν τις τέχνες, την ομορφιά και την φύση.

Harites Restaurant/ Facebook

Τον κατάλογο επιμελείται ο σεφ Γιώργος Στυλιανούδακης, που ακολουθεί την ελληνική και κυρίως την κρητική γαστρονομική παράδοση, χωρίς, όμως, να λείπουν και  κάποια δημοφιλή μεσογειακά πιάτα.

Γαλλικό αέρα έχει και η  «Brasserie Lorraine» (Σπευσίππου 1Α, Κολωνάκι, 21 07 24 3009), με τους υπέροχους πολυέλαιους και τους καναπέδες που δημιουργούν μικρά σεπαρέ. Την κουζίνα έχει αναλάβει ο Παναγιώτης Ζώκος κι έχει σαφώς γαλλική κατεύθυνση, οπότε δεν λείπουν πιάτα με φουα γκρα, πάπια confit, σφυρίδα σε σάλτσα hollandaise, και τα all time classic entrecôte, είτε με béarnaise, είτε με café de Paris, είτε με πιπεράτη σάλτσα.

Στην μπάρα, τώρα, ο Σπύρος Κερκύρας και ο Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης «πειράζουν»  κλασικά cocktails, ενώ η wine list περιλαμβάνει περίπου εξήντα ψαγμένες ετικέτες.

Στο αριστοκρατικό Μετς, μεσοτοιχία με το μπαρ «Κάιν», η Ειρήνη Μπέκα και ο Παναγιώτης Λογοθέτης, λάτρεις και οι δύο της ιαπωνικής και περουβιανής κουζίνας, έφτιαξαν ένα πολύ ατμοσφαιρικό resto bar, το «Huaca» (Tιμολέοντος 1, Μετς, 211413834).


Huaca Nikkei Resto Bar/ Facεbook

Την επιμέλεια του μενού έχει ο στενός συνεργάτης του Χρόνη Δαμαλά, Δημήτρης Κότσαλης, που προσεγγίζει με μοντέρνα αντίληψη Nikkei γεύσεις, ενώ, τα signature cocktail υπογράφει ο Άρης Χατζηαντωνίου από το «Momix».

Huaca Nikkei Resto Bar/ Facεbook

Στους χώρους του Σεράφειου Κέντρου, εδώ και κάποιες μέρες, άνοιξε το  «Sera Fait» (Πειραιώς 160 & Πέτρου Ράλλη, Αθήνα, 2103472922)- στα γαλλικά η φράση αυτή σημαίνει «θα γίνει » -δίνοντας ζωή σε ένα ιδιαίτερο σημείο της πόλης.

Sera Fait/ Facebook

Ο Βασίλης Ζαρκάδης, από την ομάδα του βραβευμένου σεφ Μιχάλη Νουρλόγλου, επιμελείται το μενού που εστιάζει στην πίτσα και στα ζυμαρικά με ελληνικές πινελιές και comfort χαρακτήρα. Ο χώρος, όμως, ανοίγει από το πρωί  για καφέ, ενώ, προσφέρεται και για  εκδηλώσεις, παιδικά πάρτι, ακόμη και εταιρικά events.

Τέλος, ο Βασίλης Κωνσταντινίδης, τραγουδιστής των Θρυλικών THE IDOLS, έρχεται μέσα στο Yoleni’s (Σόλωνος 9, Αθήνα) για να μας ξαναθυμίσει τo περίφημο μενού του «L’ Entrecote, Café de Paris» , που έγινε διάσημο σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.


yolenis_gastronomy_center /Instagram

Η sauce cafe de Paris , εδώ, σερβίρεται με ελληνικό κρέας, ή σολομό και συνοδεύεται από τηγανιτές πατάτες Νάξου και σαλάτα.





SHARE