Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
04|09|2022 09:10
SHARE
ΖΥΜΑΡΙΚΑ

3 λάθη που δεν πρέπει να κάνεις όταν φτιάχνεις ζυμαρικά σύμφωνα με τους Ιταλούς


Τα ζυμαρικά είναι με διαφορά το πιο δημοφιλές comfort food παγκοσμίως. Χάρη στην ευελιξία τους και την ευκολία στην προετοιμασία τους ένα πλούσιο πιάτο με μακαρόνια δεν το βαριόμαστε ποτε. Οι πιθανοί γευστικοί συνδυασμοί είναι αμέτρητοι και μπορούμε να πειραματιστούμε κατά καιρόυς με πλήθος από σάλτσες, γαρνιτούρες και υφές.

Ωστόσο, ενώ μπορεί να φαίνεται εύκολο να φτιάξετε μια μερίδα ζυμαρικών, υπάρχουν μερικές συνηθισμένές αστοχίες που ενδέχεται να χαλάσουν την υφή και τη γεύση των ζυμαρικών σας, οδηγώντας σε ένα απογοητευτικό γεύμα. Για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα σας συμβεί κάτι τέτοιο, εμείς συγκεντρώσαμε τα 3 πιο σημαντικά λάθη που πρέπει να αποφύγετε όταν μαγειρέυετε ζυμαρικά.

1.Mην κόψετε τα μακαρόνια

Ίσως η μόναδική δυσκολία στο μαγείρεμα των μακρονιών - κυριώς μακρόστενων όπως σπαγκέτι, λιγκουίνι ή φετουτσίνι - είναι να προσπαθήσετε να τα χωρέσετε σε μια κατσαρόλα. Αν δεν έχετε ένα πολύ μεγάλο σκεύος, το πιθανότερο είναι τα μισά ζυμαρικά να είναι κάτω από το νερό και τα μισά να εξέχουν αμήχανα από την κορυφή. Είναι δελεαστικό να σπάσετε τα ζυμαρικά στη μέση, ώστόσο, σύμφωνα με τους Ιταλούς αυτό είναι απαγορευτικό.

Σύμφωνα με την Ιταλίδα σεφ Carolina Garofani, ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει ποτέ να σπάτε τα μακαρόνια σας πριν τα μαγειρέψετε είναι επειδή τα ζυμαρικά προορίζονται για να τα τρώτε στριφογυρίζοντας τα γύρω από το πιρούνι σας. Αυτό είναι δύσκολο να το κάνετε όταν σας μένουν μικρά, σπασμένα κομμάτια σπαγγέτι αντί για ολόκληρο το ζυμαρικό. Οι Ιταλοί είναι αδιάλλακτοι όσον αφορά αυτόν τον κανόνα, καθώς πολλοί θεωρούν γρουσουζιά το να σπάσουν τα ζυμαρικά. Αντ' αυτού, λοιπόν, ανακατέψτε και στριφογυρίστε για να διασφαλίσετε ότι τα ζυμαρικά σας μαγειρεύονται ομοιόμορφα.

2. Μην βάζετε τα μακαρόνια στο νερό πριν βράσει

Αν βιάζεστε σχετικά, μπορεί να νομίζετε ότι μπορείτε να επισπέυσετε τη διαδικασία μαγειρέματος προσθέτοντας στεγνά ζυμαρικά σε νερό που μόλις σιγοβράζει. Σύμφωνα με τους Ιταλούς αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το νερό βράζει πριν προσθέσετε τα ζυμαρικά. Οι γρήγορες φυσαλίδες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του βρασμού θα εμποδίσουν τα ζυμαρικά να κολλήσουν ή να κατακάτσουν, καθώς και θα μαγειρέψουν τη ζύμη πιο γρήγορα και ομοιόμορφα. Η θερμοκρασία βρασμού θα σταθεροποιήσει επίσης σωστά τα άμυλα των ζυμαρικών για να επιτευχθεί η σωστή υφή.

3. Μην ξεπλένετε με κρυο νερό τα ζυμαρικά σας

Οι περισσότεροι μάγειρες βάζουν τα ζυμαρικά κάτω από κρύο νερό για να σταματήσει το μαγείρεμα και να κρυώσουν άμεσα. Αυτό θα βοηθήσει τα ζυμαρικά να κρυώσουν πολύ γρήγορα, ωστόσο, έτσι ξεπλένετε όλο το φυσικό άμυλο το οποίο βοηθάει τη σάλτσα σας να κολλήσει και να αποκτήσει μια πηχτή, γεμάτη υφή.

Τα ζυμαρικά, άλλωστε, ουσιαστικά σημαίνουν «πάστα», κάτι που ίσως σας βοηθήσει να θυμηθείτε να μην γυρίσετε τον ψεκαστήρα στο σουρωτήρι σας που είναι γεμάτο με ζυμαρικά μόλις αυτά μπουν στον νεροχύτη. Η μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι τα ζυμαρικά που θα χρησιμοποιηθούν σε παγωμένες σαλάτες ζυμαρικών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα γρήγορο κρύο ξέβγαλμα για να σταματήσει το μαγείρεμα.

Tip: Κρατήστε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά!

Το νερό που έχει απορροφήσει το άμυλο από τα ζυμαρικά θα κάνει τη μαγική διαφορά στη σάλτσα σας, καθώς λειτουργεί σαν συνεκτικό στοιχείο και δημιουργεί μια όμορφη κρεμώδη υφή. Κρατάτε πάντα ένα ή δύο φλιτζάνια από το νερό πριν σουρώσετε τα ζυμαρικά για να πετύχετε το τέλειο πιάτο!

SHARE