Φωτογραφία: shutterstock
Φωτογραφία: shutterstock
23|10|2022 09:18
SHARE
COOKING TIPS

Το μυστικό για να μην είναι λασπωμένο το ρύζι -Θα είναι πάντα σπυρωτό


Παρόλο που το μαγείρεμα του ρυζιού είναι μια κατ' επίφαση πολύ απλή διαδικασία, είναι πολύ εύκολο να πάει κάτι λάθος. Αν έχετε μαγειρέψει ρύζι που σας βγήκε κολλώδες, λασπωμένο, σκληρό ή κόλλησε στον πάτο του τηγανιού, δεν είστε οι μόνοι. Το επιτυχημένο ρύζι και κυρίως η αφράτη υφή θέλει συγκεκριμένη τεχνική, και πολλοί αποτυγχάνουν.

Ένα από τα πιο σύνηθη λάθη είναι να παραμειγερεύουμε το ρύζι μας με αποτέλεσμα να προκύπτει μια λασπώδης υφή. Ωστόσο, αξίζει να ξέρει κανείς πως πολλές φορές το πρόβλημα είναι ανατρέψιμο. Εμείς λοιπόν βρήκαμε ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διορθώσετε το παραβρασμένο ρύζι με τη λασπωμένη υφή. Το κάθε tip λειτουργεί αναλόγως με το πόσο παραπάνω έχει μαγειρευτεί το ρύζι σας.

1. Εξατμίστε το νερό

Αν έχει περισσέψει λίγο νερό στην κατσαρόλα αφαιρέστε το καπάκι και αφήστε το να εξατμιστεί. Ρυθμίστε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία και συνεχίστε να μαγειρεύετε το ρύζι για περίπου 5 λεπτά.

2. Απορροφήστε την υγρασία με ένα κομμάτι ψωμί

Αν η ποσότητα περιττού νερού είναι διαχειρίσιμη, βάλτε ένα κομμάτι μπαγιάτικο ψωμί πάνω από το ρύζι, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το να συνεχίσει το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά. Μετά από λίγα λεπτά, το ψωμί θα πρέπει να απορροφήσει την υγρασία της κατσαρόλας.

3. Περιχύστε με κρύο νερό

Αν δείτε πως το ρύζι είναι πολύ κολλώδες σημαίνει ότι έχει μαγειρευτεί υπερβολικά και έχει απορροφήσει πολύ υγρασία. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να το τοποθετήσετε σε ένα κόσκινο ή σουρωτήρι και να το στραγγίξετε για περίπου 1 λεπτό. Εν συνεχεία τοποθετήστε το ρύζι κάτω από λίγο κρύο νερό ενώ παράλληλα διαχωρίζετε τους κόκκους με τα δάχτυλά σας για να αφαιρέσετε το περιττό άμυλο.

4. Βάλτε το στο φούρνο

Αν το ρύζι είναι ακόμα υδαρές και η υφή του σχετικά λασπωμένη μπορείτε να το αφήσετε βάλετε στο φούρνο για να αφυδατωθεί και να φύγει η υγρασία. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία στους 177 °C (350 °F). Απλώστε το ρύζι ομοιόμορφα σε ένα ταψάκι και αφήστε το να ψηθεί στο φούρνο για 5 λεπτά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί η υφή του παραβρασμένου ρυζιού να είναι αδύνατο να διορθωθεί. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να το πετάξετε. Το ρύζι με παραπάνω υγρασία είναι ιδανικό για την παρασκευή μια γλυκιάς λιχουδιάς όπως ρυζόγαλο η ένα πεντανόστιμο, μεξικάνικο arroz con leche.

TAGS
SHARE