Φωτογραφία: shutterstock
Φωτογραφία: shutterstock
27|07|2022 13:10
SHARE
BOVARY TIPS

6+1 μυστικά για να επιλέξετε το τέλειο καρπούζι


Δεν χωράει αμφιβολία πως ένα είναι το φρούτο που συνδέεται άρρηκτα με την καλοκαιρινή εποχή, το αγαπημένο καρπούζι.

Δροσερό, γλυκό και ελαφρύ, το καρπούζι είναι η go-to επιλογή για κάθε ώρα μιας ζεστής καλοκαιρινής ημέρας, στο πρωινό τραπέζι, μετά από μια βουτιά στη θάλασσα, ως επιδόρπιο μετά από ένα μεσημεριανό γεύμα, ή ακόμα και σε ένα δροσιστικό κοκτέιλ στο μπαρ το βράδυ.

Ωστόσο, όσο κι αν απολαμβάνουμε το αγαπημένο μας φρούτο, πολλές φορές μας έχει απογοητεύσει. Δεν χωράει αμφιβολία πως το άγουρο και στυφό καρπούζι δεν έχει καμία σχέση με το γλυκό και ζουμερό έδεσμα που περιγράφουμε και δυστυχώς είναι κάτι αρκετά δύσκολο να το καταλάβει κανείς πριν το αγοράσει.

Σίγουρα, όλοι έχουμε μείνει κάποτε ανικανοποίητοι από την επιλογή του καρπουζιού μας. Γι' αυτό εμείς αποφασίσαμε να σας εκμυστηρευτούμε τα 7 tips που θα σας εγγυηθούν πως θα επιλέξετε το νοστιμότερο καρπούζι στην αγορά.

1. Παρατηρήστε την κίτρινη περιοχή

Αυτό είναι το κομμάτι του καρπουζιού, το οποίο ακουμπούσε στο χωράφι ενώ ο καρπός μεγάλωνε. Εάν η συγκεκριμένη περιοχή είναι λευκή ή ανοιχτοκίτρινη, το καρπούζι είναι άγουρο- εάν τείνει προς το βαθύ κίτρινο, σημαίνει πως είναι ώριμο και έτοιμο να το απολαύσετε!

2. Αποφύγετε τη γυαλάδα

Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης, η εξωτερική επιφάνεια που κάνει το καρπούζι γυαλιστερό, αρχίζει σταδιακά να εξαφανίζεται. Συνεπώς, το θαμπό χρώμα υπονοεί ότι το καρπούζι είναι ώριμο.

3. Παρατηρήστε τις καφέ κηλίδες

Τα σημάδια αυτά μαρτυρούν πως οι μέλισσες έχουν επικονιάσει το άνθος του καρπουζιού, πριν γίνει φρούτο, συνεπώς όσο περισσότερα και πιο έντονα είναι, τόσο πιο γλυκό είναι συνήθως το καρπούζι.

4. Ελέγξτε το κοτσάνι

Αν το κοτσάνι είναι ξηρό, αυτό σημαίνει πως το φρούτο είναι ώριμο -αν είναι πράσινο, τότε το καρπούζι έχει συλλεχθεί πολύ νωρίς.

5. Χτύπημα

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, χτυπώντας το καρπούζι, καταλαβαίνεις αν αξίζει να το αγοράσεις ή όχι. Αν ο ήχος είναι κούφιος, είναι έτοιμο να καταναλωθεί!

6. Ξεχωρίστε τα αρσενικά από τα θηλυκά

Το μυστικό των παραγωγών καρπουζιών είναι πως τα διαχωρίζουν ανάλογα με το «φύλο» τους, δηλαδή το σχήμα τους. Τα «αρσενικά» τείνουν να είναι μεγαλύτερα, έχουν πιο επιμηκυμένο σχήμα και είναι πιο ζουμερά, ενώ τα θηλυκά έχουν πιο σφαιρικό σχήμα και είναι πιο γλυκά στην γεύση.

7. Το μέγεθος μετράει

Προτιμήστε ένα καρπούζι σχετικά μεσαίου μεγέθους και να θυμάστε πως είναι πολύ σημαντικό να το νιώθετε πιο βαρύ από ό,τι φαίνεται για το μέγεθός του.

SHARE