Λουκουμάδες στον φούρνο
Φωτογραφία: Shutterstock
ΣΥΝΤΑΓΗ

Ωτία: Τα αφράτα και λαχταριστά ντόνατς από τον Πόντο που μοιάζουν με «αυτάκια»


Αγαπάμε όλα τα γλυκά σνακ, αλλά έχουμε τρελή αδυναμία στα ντόνατς, δηλαδή στους λουκουμάδες.

Ήξερες, όμως, ότι τα πιο αφράτα ντόνατς κατάγονται από τον Πόντο; Κι όμως, μια παραδοσιακή συνταγή για ποντιακά ντόνατς μάς κέντρισε το γαστρονομικό ενδιαφέρον.

Ο λόγος για τα «ωτία», που ονομάζονται έτσι γιατί μοιάζουν με αυτάκια στο σχήμα τους.

Είναι αφράτες και πεντανόστιμες τηγανίτες που οι Πόντιοι τις φτιάχνουν στις γιορτές τους.

Η παραδοσιακή ποντιακή συνταγή για λαχταριστούς λουκουμάδες είναι πολύ εύκολη και γρήγορη και γίνεται με απλά υλικά που όλοι έχουμε στα ντουλάπια της κουζίνας μας.

Είναι το τέλειο γλυκό σνακ για να συνοδεύσεις τον καφέ σου αλλά και σαν κέρασμα για τα παιδιά, που θα το λατρέψουν.

Σημείωσε τι θα χρειαστείς και ξεκίνα:

ΥΛΙΚΑ

  • 3 μέτρια αυγά
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 5 γρ. baking powder
  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά, τη ζάχαρη και με ένα σύρμα χειρός τα χτυπάμε καλά μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για ένα λεπτό ακόμη.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το baking powder, αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα κολλώδες ζυμάρι. (Λαδώνουμε τα χεριά μας για να μπορέσουμε να ζυμώσουμε πιο εύκολα.)
  • Τοποθετούμε το ζυμάρι στον πάγκο εργασίας, τον οποίο έχουμε αλευρώσει, το χωρίζουμε στη μέση και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε το ένα ζυμάρι σε ορθογώνιο σχήμα 40x40 εκ. Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού κόβουμε το ζυμάρι σε μικρούς ρόμβους 5x5 εκ. περίπου και ενώνουμε τις δύο απέναντι άκρες του κάθε ρόμβου πολύ καλά.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλη την ποσότητα της ζύμης.
  • Βάζουμε μία μεγάλη βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε ηλιέλαιο και το αφήνουμε να κάψει.
  • Τηγανίζουμε τα ωτία σε δόσεις και όταν έχουν πάρει ένα χρυσαφί χρώμα, τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο στο οποίο έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.
  • Σερβίρουμε ζεστά πασπαλίζοντας με άχνη ζάχαρη.

Καλή απόλαυση!

Η συνταγή είναι από το giorgostsoulis.com





SHARE