Τι γίνεται σε αυτό το στενό δρομάκι της Σολωμού στο Νέο Ψυχικό; Γιατί συνωστίζεται ο κόσμος και από πού βγαίνει αυτή η μυρωδιά που φέρνει τα Χριστούγεννα πιο κοντά και μας βάζει σε πειρασμό;
Υπεύθυνος γι’ αυτό το γαστρονομικό πανδαιμόνιο είναι ο Γάλλος Jean-Charles Métayer που, πλέον, έχει πολιτογραφηθεί Έλληνας και το καινούργιο του στέκι, το «Brio», είναι αφιερωμένο, φυσικά, όπως μαρτυράει και ο τίτλος του, στα τραγανά και λαχταριστά μπριός.
Η θητεία του Jean Charles είναι σημαντική και στην καριέρα του μετράει συνεργασίες με διακεκριμένους σεφ και μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Εις εξ αυτών και ο Λευτέρης Λαζάρου από το «Βαρούλκο», που τον έμαθε να αγαπάει τις θαλασσινές γεύσεις και να αξιοποιεί τους θησαυρούς της ελληνικής παράδοσης. Το μπριός, βέβαια, είναι ένα γαλλικό γλύκισμα και η ιστορία του φαίνεται να ξεκινάει από τον 15ο αιώνα, όμως, παραλλαγές του υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, το δικό μας μπριός θεωρείται το τσουρέκι. Άρα μιλάμε για μια ζύμη με βάση τα αυγά και το βούτυρο, άγλυκη ή υπόγλυκη, που σερβίρεται και σε γλυκιές και σε αλμυρές εκδοχές.