Ψωμάκι μπριός με κομματάκι σοκολάτας
Γεύσεις που σε τραβάνε από τη μύτη/ Φωτογραφία: Βrio
19|12|2019 10:30
SHARE
BRIO

Brio: Ένας διακεκριμένος Γάλλος σεφ έκανε το Νέο Ψυχικό να μυρίζει μπριός


Τι γίνεται σε αυτό το στενό δρομάκι της Σολωμού στο Νέο Ψυχικό; Γιατί συνωστίζεται ο κόσμος και από πού βγαίνει αυτή η μυρωδιά που φέρνει τα Χριστούγεννα πιο κοντά και μας βάζει σε πειρασμό;

Υπεύθυνος γι’ αυτό το γαστρονομικό πανδαιμόνιο είναι ο Γάλλος Jean-Charles Métayer που, πλέον, έχει πολιτογραφηθεί Έλληνας και το καινούργιο του στέκι, το «Brio», είναι αφιερωμένο, φυσικά, όπως μαρτυράει και ο τίτλος του, στα τραγανά και λαχταριστά μπριός.

Η θητεία του Jean Charles είναι σημαντική και στην καριέρα του μετράει συνεργασίες με διακεκριμένους σεφ και μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Εις εξ αυτών και ο Λευτέρης Λαζάρου από το «Βαρούλκο», που τον έμαθε να αγαπάει τις θαλασσινές γεύσεις και να αξιοποιεί τους θησαυρούς της ελληνικής παράδοσης. Το μπριός, βέβαια, είναι ένα γαλλικό γλύκισμα και η ιστορία του φαίνεται να ξεκινάει από τον 15ο αιώνα, όμως, παραλλαγές του υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, το δικό μας μπριός θεωρείται το τσουρέκι. Άρα μιλάμε για μια ζύμη με βάση τα αυγά και το βούτυρο, άγλυκη ή υπόγλυκη, που σερβίρεται και σε γλυκιές και σε αλμυρές  εκδοχές.

Στο εσωτερικό του Brio

Ο Jean-Charles και ο αρτοποιός αδερφός του, Sebastien, ο οποίος καθημερινά φτιάχνει τις ζύμες, μεγάλωσαν στα δυτικά της Γαλλίας, στη Pays de la Loire, μια περιοχή γνωστή διεθνώς για το φαγητό και τα κρασιά της, οπότε τα μυστικά του μπριός, θα έλεγε κανείς ότι κυλάνε στο DNA τους.

Έτσι, όταν αποφάσισαν να φτιάξουν έναν δικό τους χώρο, προσανατολίστηκαν στη γεύση  που συνόδευε τα παιδικά τους χρόνια. Τα υλικά είναι φρεσκότατα και η ζύμη ετοιμάζεται καθημερινά και ψήνεται μέχρι και τρεις φορές, οπότε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην απολαύσετε το μπριοσάκι σας, ζεστό και τραγανό, όπως πρέπει.

Φυσικά, τα περισσότερα βασίζονται στη γαλλική παράδοση- μάλιστα κάθε επαρχία έχει τη δική της συνταγή. Για παράδειγμα, στο Παρίσι είναι στρογγυλά κι έχουν ένα μικρό καπελάκι ζύμης από πάνω, ενώ σε περιοχές με λιμάνια άρα και ναυτικούς η γέμιση περιλάμβανε και ρούμι. 

Πέρα, όμως, από τις γαλλικές συνταγές, που γεμίζονται με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, κανέλα και σταφίδες, υπάρχει και το βρετανικό royale- με πορτοκάλι και φουντούκι, μια ρωσική παραλλαγή με πολλή σοκολάτα-, ενώ, δεν λείπουν το παραδοσιακό ελληνικό πυκνό τσουρέκι, αλλά και τα ασιατικής έμπνευσης ψωμάκια ατμού, τα γνωστά πλέον σε όλους μας bao, που, εδώ, σερβίρονται με γέμιση χειροποίητης μερέντας από πραλίνα ή μαρμελάδα.

Πέρα από τα γλυκά, υπάρχουν και τέσσερις αλμυρές εκδοχές: μία με σπανάκι, που κρύβει μέσα ένα ολόκληρο αυγό και συνοδεύεται από σάλτσα μανιταριών, μια μεσογειακή που φτιάχνεται από pain au lait ψωμάκι γεμιστό με προσούτο, πιπεριές Φλωρίνης, φέτα και πέστο, μια «θαλασσινή» που αρέσει και στον σεφ με σουρίμι καβουριού, σπαράγγια και φύλλα μουστάρδας, αλλά και το τετράγωνο τοστ μπριος με γαλοπούλα, κρητική γραβιέρα και φρέσκια τρούφα. Τέλος, υπάρχει και μια πιο αμερικανική εκδοχή ενός μπριός-μπέργκερ με τσένταρ.

Στον κατάλογο, θα βρείτε, επίσης, δύο σαλάτες (μια Caesar και μια vegan με κινόα, αβοκάντο,τόφου και ασιατικό dressing) που μπαίνουν μέσα σε μπριοσένιες φωλιές, αλλά και cinnamon rolls με κανέλα και σταφίδες. 

Το «Brio» ακολουθεί τη λογική ενός κλασικού φούρνου, γι’ αυτό ανοίγει από τις επτά  το πρωί και  φτιάχνει μονοποικιλιακό και φυσικά επεξεργασμένο καφέ, με μια επίγευση πορτοκαλιού και κακάο στο τέλος, που εισάγεται αποκλειστικά από μια φάρμα στη Βραζιλία, έχει αποσπάσει έξι φορές το  «Cup of Excellence». 

Υπάρχουν, όμως, και διάφορα ροφήματα με βότανα, ή τσάι που μπορείτε να συνδυάσετε με  μέλι: θα βρείτε θυμαρίσιο μέλι από τα Δωδεκάνησα, αντιοξειδωτική ερείκη από την Ικαρία και την Άνδρο, μέλι βελανιδιάς από το Πήλιο και το σπάνιο μέλι βαμβακιού από την περιοχή της Λάρισας. Κι αν όλα αυτά δεν σας φτάνουν για να ξεκινήσετε με ενέργεια τη μέρα σας,  επιλέξτε κάποια από τα Brio Super Drinks και δεν θα το μετανιώσετε.

Να ξέρετε, επίσης, ότι τα γλυκά μπριός βγαίνουν και σε πιο μεγάλα μεγέθη, οπότε μπορείτε να τα παραγγείλετε για το σπίτι, ενώ κάθε μήνας θα είναι αφιερωμένος σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Για τα Χριστούγεννα, ετοιμάζονται πυρετωδώς ιταλικά panettone και γαλλικές galettes des rois.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, μάλιστα, έχει ξεκινήσει και το delivery, οπότε όλα τα παραπάνω θα φτάνουν στην πόρτα σας ή στην πόρτα των φίλων σας μέσα σε όμορφα γκρι κουτάκια.

Ώρες λειτουργίας: 7:00-20:00

 Σολωμού 9, Ν. Ψυχικό,  2106728128





SHARE