Colomba di Pasqua
Colomba di Pasqua/Φωτογραφία: Shutterstock
ΣΥΝΤΑΓΗ

Colomba di Pasqua: Το ιταλικό πασχαλινό τσουρέκι με σχήμα περιστεριού


Όσο πλησιάζει το Πάσχα, σκεφτόμαστε τα παραδοσιακά γλυκά εδέσματα που φτιάχνουμε.

Αν φέτος θέλουμε να πρωτοτυπήσουμε, υπάρχουν υπέροχες πασχαλινές συνταγές από όλο τον κόσμο. Μια από αυτές είναι το Colomba di Pasqua. Πρόκειται για το πασχαλινό τσουρέκι των Ιταλών, το οποίο είναι μια διασταύρωση του panettone και του pandoro (δύο πολύ γνωστά χριστουγεννιάτικα ιταλικά γλυκά).

Το Colomba di Pasqua είναι το λαμπριάτικο τσουρέκι των Ιταλών και βαπτίστηκε έτσι από το σχήμα του που παραπέμπει σε περιστέρι, συμβολίζοντας το Άγιο Πνεύμα. Κατάγεται από το Μιλάνο, αλλά είναι πολύ δημοφιλές όχι μόνο στη βόρεια, αλλά και σε ολόκληρη την Ιταλία.

Το Colomba (που σημαίνει περιστέρι) di Pasqua (pasquale) έχει μια χρονοβόρα διαδικασία για την παρασκευή του, γιατί έχει πολλά στάδια φουσκώματος. Είναι ένα νόστιμο και αρωματικό πασχαλινό γλύκισμα, ιδανικό για το πασχαλινό τραπέζι.

Η ζύμη για το colomba παρασκευάζεται με παρόμοιο τρόπο με το panettone, με αλεύρι, αυγά, ζάχαρη, φυσική μαγιά και βούτυρο.

Colomba di Pasqua: Το ιταλικό πασχαλινό τσουρέκι με σχήμα περιστεριού

Υλικά:

  •  550 γρ. αλεύρι σίτου σκληρό
  • 10 ml βύνη (2 κουτ. γλυκού)
  • 75 γρ. πορτοκάλι γλασέ
  • 75 γρ. κίτρο γλασέ
  •  5 γρ. ξύσμα λεμονιού (από 1 λεμόνι)
  • 180 ml γάλα φρέσκο πλήρες
  •  250 γρ. βούτυρο
  •  4 βανίλιες
  •  180 γρ. ζάχαρη
  •  50 γρ. μέλι
  •  6 κρόκοι αυγού
  •  30 γρ. μαγιά νωπή (ή 24 γρ. ξερή)
  •  4 πρέζες αλάτι (10 γρ.)

Υλικά για το γλάσο:

  •  80 γρ. αμύγδαλα (ξεφλουδισμένα και τριμμένα στο μπλέντερ)
  •  80 γρ. ζάχαρη άχνη
  •  3 ασπράδια αυγού

Υλικά για το γαρνίρισμα:

  •  50 γρ. ζάχαρη χοντρή κρυσταλλική (για διακόσμηση)
  •  100 γρ. αμύγδαλα (ολόκληρα με τη φλούδα)

Βήμα 1ο: Λιώνουμε τη μαγιά σε 50 ml χλιαρό γάλα (όχι ζεστό, για να μην καεί η μαγιά) και προσθέτουμε τη βύνη, 100 γρ. αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά το μείγμα και το βάζουμε σε ένα μπολ σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη. Το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος (όπως ο φούρνος με αναμμένο μόνο το φως) και το αφήνουμε για 30 λεπτά.

Βήμα 2ο: Παίρνουμε τη ζύμη και τη ζυμώνουμε με 80 ml χλιαρό γάλα, συμπληρώνοντας 100 γρ. αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος (όπως προηγουμένως).

Βήμα 3ο: Αφού φουσκώσει η ζύμη μας, προσθέτουμε 150 γρ. αλεύρι, 80 γρ. ζάχαρη, 50 ml χλιαρό γάλα και ζυμώνουμε για 5 λεπτά με τον ειδικό γάντζο για ζύμες. Προσθέτουμε σιγά-σιγά και 80 γρ. βούτυρο (αφού το αφήσουμε να μαλακώσει) ώστε να ομογενοποιηθεί καλά με την υπόλοιπη ζύμη. Όταν η ζύμη μας έχει γίνει ελαστική και «δεμένη», δημιουργούμε μια μπάλα, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε για 2 ώρες να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (όπως προηγουμένως).

Βήμα 4ο: Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το αλάτι, 100 γρ. ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μέλι, τους κρόκους και λίγο – λίγο 200 γρ. αλεύρι. Τέλος, ρίχνουμε λίγο-λίγο 170 γρ. βούτυρο.

Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και η ζύμη να γίνει ελαστική. Τέλος, προσθέτουμε τα φρούτα γλασέ κομμένα σε brunoise και πλάθουμε μια μπάλα, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 4 ώρες σε ζεστό μέρος (όπως προηγουμένως).

Bήμα 5o: Παίρνουμε τη ζύμη που έχει φουσκώσει και τη βάζουμε σε δύο φόρμες ειδικές με σχήμα «colomba» (λευκό περιστέρι) και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 3 ώρες).

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το γλάσο: Με ένα σύρμα (fouet) χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη άχνη και το αλεύρι από αμύγδαλα (αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και τριμμένα στο μπλέντερ). Θα πρέπει να πάρουμε ένα πηχτό μείγμα, που όταν το περιχύσουμε πάνω από την colomba να μην τρέχει στα πλάγια.

Βήμα 6o: Πασπαλίζουμε την colomba με τα ολόκληρα αμύγδαλα και τη χοντρή ζάχαρη. Ψήνουμε την colomba σε στατικό φούρνο προθερμασμένο στους 200°C για τα πρώτα 10 λεπτά, στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 35-40 λεπτά (κάνουμε την κλασική δοκιμασία ψησίματος με ένα ξύλινο καλαμάκι ή μια οδοντογλυφίδα). Αφήνουμε το γλυκό να γίνει χλιαρό και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Αν θέλουμε, με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής μπορούμε να το γεμίσουμε με σοκολάτα ή κρέμα.

Την συνταγή πήραμε από το i-food.gr





SHARE