Σουφλέ σοκολάτας
Φωτογραφία: Shutterstock
16|12|2020 10:35
SHARE
ΜΑΝΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ

Δίαιτα με σοκολάτα: Τρεις φανταστικές και light συνταγές από το νέο βιβλίο του Μάνου Καζαμία


Φανταστείτε έναν κόσμο όπου θα μπορούσαμε να απολαμβάνουμε το αγαπημένο μας γλυκό από σοκολάτα, χωρίς να φορτωθούμε με έξτρα ενοχές. Έναν κόσμο όπου όλοι θα είχαμε δικαίωμα σε ένα κομμάτι λαχταριστό brownie ή σε έναν κορμό σοκολάτας με λίγες θερμίδες. Αυτός ο κόσμος δεν είναι παράλληλος ή ιδεατός. Είναι πραγματικός και μας ανοίγεται μέσα από ένα βιβλίο απόλαυσης.

Ακούγοντας τις ανάγκες και τις επιθυμίες του οργανισμού μας ο διατροφολόγος Μάνος Καζαμίας πειραματίστηκε και δόμησε βήμα-βήμα εκπληκτικές συνταγές με σοκολάτα, από τις οποίες αφαίρεσε καθετί περιττό. Όπως τις πολλές θερμίδες. Δημιούργησε έτσι με πολύ κέφι και αγάπη το νέο του βιβλίο «Δίαιτα με σοκολάτα». Σε αυτή τη βίβλο της απόλαυσης που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, εκτός από τις λαιτ συνταγές σοκολάτας υπάρχει και όλη η διατροφική ιστορία της από την ανακάλυψη και χρήση του μαύρου χρυσού από τους Αζτέκους έως και σήμερα, όπως μου εξηγεί ο Μάνος Καζαμίας. Μάλιστα, εκτός από τη διατροφική αξία της κάποιος θα βρει μέσα και όλες τις ιατρικές μελέτες για το ρόλο της στην υγεία μας.

«Η σοκολάτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα κυρίως γεύμα με τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. Σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο όμως μπορεί να βρει τη θέση της και γι' αυτό άλλωστε το βιβλίο αυτό έρχεται να δώσει λύσεις…» αναφέρει ο διατροφολόγος καταρρίπτοντας τους μύθους που την έχουν συνδέσει με την αύξηση βάρους.

Τρεις συνταγές από το βιβλίο «Δίαιτα με σοκολάτα»

Μπακλαβάς με σοκολάτα

4 μερίδες - 255 θερμίδες η μερίδα

Υλικά

70 γρ. ξερά σύκα, κομμένα σε κομματάκια
45 γρ. ξερά βερίκοκα κομμένα σε λωρίδες
20 γρ. σταφίδες
20 γρ. αμύγδαλο ψίχα φιλέ (κομμένο σε πολύ λεπτές φετούλες)
20 γρ. chocolate chips
25 γρ. ζάχαρη
60 γρ. φύλλο κρούστας (2 φύλλα)
1 κ.γ. χυμός λεμονιού
1 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
1 ½ φλιτζ. Νερό
1 ½ κ.γ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε 1 κουτ. σούπας νερό
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γ. λεμονιού

Εκτέλεση

Βράζετε τα βερίκοκα με τη ζάχαρη και το νερό για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Βγάζετε τα βερύκοκα με τρυπητή κουτάλα και πήζετε το σιρόπι τους προσθέτοντας το κορν φλάουρ.
Προσθέτετε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού και αφήνετε να κρυώσει.
Ανακατεύετε σε ένα μπολ τα σύκα, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, τα βρασμένα βερίκοκα, το γαρύφαλλο, τα chocolate chips και το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού.
Κόβετε τα φύλλα κρούστας στη μέση. Διπλώνετε το κάθε φύλλο δύο φορές: μία κατά μήκος και μία κατά πλάτος. Βάζετε τη γέμιση στο κέντρο του φύλλου και ανασηκώνετε τις άκρες ώστε να γίνει σα βαρκούλα. Αν χρειαστεί βάζετε λίγο νερό για να κολλήσει το φύλλο.
Ψήνετε τους μπακλαβάδες σε προθερμασμένο φούρνο για 10-12 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει ελαφρά το φύλλο.
Σερβίρετε τους μπακλαβάδες ζεστούς και τους περιχύνετε με το κρύο σιρόπι.

Η γεύση στην εκδοχή αυτή του μπακλαβά είναι ιδιαίτερα πλούσια εξαιτίας των ξηρών καρπών, των φρούτων και των μπαχαρικών. Μια πολύ νόστιμη συνταγή με λίγες θερμίδες.

Κορμός σοκολάτας

10μερίδες - 230 θερμίδες/μερίδα

Υλικά

300 γρ. κορν φλέικς
250 γρ. γάλα light 1,5%
250 γρ. κουβερτούρα
1 βανίλια
1 σφηνάκι κονιάκ

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη σοκολάτα στο ζεστό γάλα.
Προσθέτουμε τη βανίλια και περιχύνουμε τα κορν φλέικς με το κονιάκ. Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι τα κορν φλέικς να καλυφθούν πλήρως.
Τοποθετούμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα και του δίνουμε σχήμα μακρόστενο.
Τυλίγουμε σφιχτά και βάζουμε τον κορμό στην κατάψυξη για 3-4 ώρες

Ο γνωστός αγαπημένος σοκολατένιος κορμός, αυτή τη φορά με δημητριακά ολικής άλεσης.

Σοκολατόπιτα

12 μερίδες - 212 θερμίδες/μερίδα

Υλικά

200 γρ. κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομματάκια
130 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
4 αυγά χωριστά κρόκοι από ασπράδια
180 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. άλειμμα σοκολάτας για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο μέσα σε ένα κατσαρολάκι κι αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε τα ασπράδια και προσθέτουμε τη ζάχαρη χτυπώντας μέχρι να δέσει η μαρέγκα.
Χτυπάμε καλά τους κρόκους με τη λιωμένη σοκολάτα και ενσωματώνουμε σιγά-σιγά τη μαρέγκα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ψήνουμε σε βουτυρωμένο ταψί στους 180 βαθμούς για 20-30 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει, απλώνουμε το άλειμμα σοκολάτας και σερβίρουμε.

Μια σοκολατόπιτα με λίγες θερμίδες και εξαιρετική γεύση.

Βρείτε το βιβλίο του Μάνου Καζαμία «Δίαιτα με σοκολάτα» στα βιβλιοπωλεία





SHARE