Σουφλέ λεμόνι
Σουφλέ λεμόνι /Φωτογραφία: Shutterstock
ΚΡΥΟ ΣΟΥΦΛΕ ΛΕΜΟΝΙ

Το σουφλέ με λεμόνι του Στέλιου Παρλιάρου είναι το ιδανικό γλυκό για το καλοκαίρι -Κρεμώδες και δροσιστικό


Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα ελαφρύ, δροσιστικό γλυκό το καλοκαίρι. Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, εμείς αναζητούμε μια ανάσα δροσιάς.

Αν αγαπάς κι εσύ τα γλυκά, θα συμφωνήσεις ότι κατά τους θερινούς μήνες, θέλουμε κάτι light και παγωμένο.

Το κρύο σουφλέ με λεμόνι του Στέλιου Παρλιάρου είναι ό,τι πρέπει. Δεν είναι ούτε παγωτό, ούτε σεμιφρέντο, αλλά μια δροσερή κρέμα με λεμόνι και γιαούρτι που περνάει από την κατάψυξη, όπως αναφέρει ο ίδιος.

Βρήκαμε την απίθανη και πεντανόστιμη συνταγή του γνωστού pastry chef και σας την παρουσιάζουμε.

ΥΛΙΚΑ

250 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες

250 γρ. κρέμα γάλακτος 35%-36% λιπαρά

200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%-36% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι)

ξύσμα από 2 λεμόνια

3 ξυλάκια κανέλας

150 γρ. ζάχαρη

6 κρόκοι αυγών

χυμός από ένα λεμόνι

15 γρ. φύλλα ζελατίνας (3 των 5 γρ. ή 6 των 2,5 γρ.)

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (10% λιπαρά)

σουφλέ λεμόνι
Φωτογραφία: Unsplash/carly-jayne

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τα 250 γρ. κρέμα γάλακτος, το ξύσμα και την κανέλα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη. Ρίχνουμε στο μπολ λίγο από το μείγμα του γάλακτος, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε ξανά στην κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε στη φωτιά.

Παράλληλα, βάζουμε τις ζελατίνες να μουλιάσουν σε λίγο κρύο νερό, για να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε το μείγμα της κατσαρόλας συνεχώς και μόλις αρχίσει να αχνίζει έντονα και να δένει, το αποσύρουμε. Δεν πρέπει να βράσει, όμως, γιατί θα κόψει. Αν έχουμε, ελέγχουμε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής και αποσύρουμε μόλις η θερμοκρασία φτάσει στους 84°C-85ºC.

Σουρώνουμε το μείγμα από ψιλό σουρωτό μέσα σε άλλο μπολ για να συγκρατηθούν τυχόν ίνες από τους κρόκους. Προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνας, αφού τα στραγγίξουμε από το νερό, και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει μέχρι η θερμοκρασία πέσει κάτω από 35°C (δηλαδή να το νιώθουμε στο χέρι ελαφρώς χλιαρό προς κρύο) και προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι και το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας απαλά.

Τυλίγουμε ατομικά μπολ για σουφλέ με αλουμινόχαρτο εξωτερικά ώστε να εξέχει 1 εκατοστό από το χείλος κάθε μπολ. Τα γεμίζουμε με το μείγμα μέχρι το ύψος του αλουμινόχαρτου και τα βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσουν γιαπερίπου 2 ώρες. Μπορούν να παραμείνουν στην κατάψυξη μέχρι και 1 μήνα.

Πριν τα σερβίρουμε, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο (το σουφλέ θα εξέχει από τα μπολ δίνοντάς μας την αίσθηση ότι έχει φουσκώσει και έχει μόλις βγει από το φούρνο) και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για να ξεπαγώσουν (τουλάχιστον 2 ώρες).

Καλή απόλαυση!

Τη συνταγή διαβάσαμε στο steliosparliaros.gr





SHARE