Τυλιχτό από τον Γαβριήλ Νικολαΐδη

Food stories #1: Υγιεινά ζυμαρικά και τυλιχτά -Δύο υπέροχες light συνταγές για το ταπεράκι που θα πάρεις στο γραφείο

Πριν μπούμε στην κουζίνα, να σου πω δυο πράγματα να γνωριστούμε.
Είμαι ο Γαβριήλ Νικολαϊδης. Ξεκίνησα την καριέρα μου σαν δημοσιογράφος αλλά τελικά με κέρδισαν οι κουζίνες και βρέθηκα να ισορροπώ ανάμεσα σε αυτές τις δυο ιδιότητες φτιάχνοντας το δικό μου site μαγειρικής coolartisan.gr.

Από σήμερα, ξεκινάμε ένα εβδομαδιαίο ραντεβού -κάθε Τετάρτη- στις σελίδες της Bovary. Ένα ραντεβού που ελπίζω να σου δώσει κίνητρο να μπεις στην κουζίνα, να κάνεις το μαγείρεμα πιο δημιουργική και εύκολη διαδικασία. Αλλά δεν θα μας φάνε τα μαγειρέματα. Έχω σκοπό να σε βγάλω και έξω. Να σου δείξω τα αγαπημένα μου πιάτα και εστιατόρια, τα new entries που αξίζουν και τους αγαπημένους μου value for money προορισμούς. Βρες με και στο instagram @gabnikolaidis να τα λέμε και σε καθημερινή βάση.

Για το πρώτο post αυτού του series αποφάσισα να μπω στην κουζίνα και να φτιάξω δυο healthy και ελαφριές συνταγές. Δύο συνταγές στις οποίες έχω κόψει όλα τα λιπαρά κρατώντας όμως όλη της γεύση.

Παίζοντας με τις σωστές αναλογίες μπαχαρικών, μυρωδικών και λεμονιού μπορείς να κόψεις όλα τα λίπη και να κάνεις διατροφή, χωρίς να κάνεις διατροφή. Επίσης είναι ιδανικές για να τις βάλεις στο ταπεράκι σου και να ετοιμάσεις το πιο χορταστικό lunch box για το γραφείο. Έτσι λοιπόν, σήμερα σου δείχνω πώς να φτιάξεις ένα χορταστικό mac 'n cheese χωρίς να είναι η κλασική θερμιδοβόμβα (!) που γνωρίζεις και ένα vegan τυλιχτό γιατί το healthy streetfood είναι η καλύτερη παγίδα του ουρανίσκου σε μια πιο υγιεινή διατροφή.

O Γαβριήλ Νικολαΐδης

TIP: Μέσα στα χρόνια μαγειρικής, και όλες τις διατροφικές διαταραχές που έχω περάσει (και είναι πολλές και είμαι περήφανος και για αυτές) έχω καταλήξει στο ότι δεν έχει σημασία μόνο τι τρως αλλά πώς το τρως. Προσπάθησε να κοιτάς το φαγητό σου όταν τρως και να μην κοιτάς την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού σου. Δώσε σημασία στα χρώματα και στις υφές. Είναι σημαντικό να μην έχεις στρες όταν απολαμβάνεις το φαγητό σου και να αφοσιώνεσαι για 10 λεπτά σε αυτό. Οι οθόνες μας μεταφέρουν άγχος χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε πλήρως.

Το πιο υγιεινό και ελαφρύ Mac 'n Cheese

Mac 'n cheese

ΥΛΙΚΑ

200 γρ μακαρόνια (για Mac 'n cheese)
200 γρ στραγγιστό γιαούρτι 2%
3 αυγά (μόνο το ασπράδι)
250 γρ light τυρί (γραβιέρα ή κασέρι)
1 κτγ θυμάρι
1 κτγ ρίγανη
1/2 κτγ μπούκοβο
Αλάτι και πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο για το πυρίμαχο ταψί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τα μακαρόνια για 1 λεπτό λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το γιαούρτι, το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα βρασμένα μακαρόνια και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε εσωτερικά ένα πυρίμαχο σκεύος και μεταφέρουμε μέσα το μείγμα της μακαρονάδας.
Σε αυτό το σημείο μπορούμε να αποθηκεύσουμε στο ψυγείο μέχρι και για 3 μέρες ή να ψήσουμε απευθείας.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 25 λεπτά.
Σερβίρουμε αμέσως.

Vegan τυλιχτό με γύρο μανιταριών

ΥΛΙΚΑ

500 γρ μανιτάρια πλευρώτους
50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κτγ καυτερή πάπρικα
1 κτγ κάρυ
1 κτγ κύμινο
1 κτγ γλυκιά πάπρικα μπούκοβο
1 κτγ αλάτι

Για το στήσιμο
Αραβικές πίτες
Αβοκάντο
τοματίνια
1 baby κολοκυθάκι κομμένο σε λεπτές φέτες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες
Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε ένα μεγάλο τηγάνι
Ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια και όλα τα μπαχαρικά
Σοτάρουμε μέχρι να χάσουν όλα τα υγρά τους ανακατεύοντας τακτικά.

Για το στήσιμο
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι θέλεις για να στήσεις το τυλιχτό σου.
Μπορείς να συνδυάσεις τα μανιτάρια με γκουακαμόλε, vegan μαγιονέζα ή όποια άλλη αλοιφή θέλεις.
Εγώ προτιμώ με αβοκάντο, φέτες από τοματίνια και φέτες από baby κολοκυθάκια
Τυλίγεις μέσα σε πιτάκι και απολαμβάνεις αμέσως ή το αποθηκεύεις σε ένα αεροστεγές δοχείο για να πάρεις μαζί σου στο γραφείο την επόμενη μέρα.

Βρείτε τον Γαβριήλ Νικολαΐδη στο Cool Artisan