Φάρος
Φάρος
ΓΕΥΣΗ

Έξι υπέροχα ταβερνάκια στην Αττική για ουζάκι και φαγητό δίπλα στο κύμα


Αν αυτό το τριήμερο σας βρει στην Αθήνα, είναι ευκαιρία να επισκεφτείτε κάποια από τις παραλίες της Αττικής. Αλλά επειδή η θάλασσα ανοίγει την όρεξη, εμείς  βρήκαμε χαριτωμένα ταβερνάκια παρά θιν’ αλός για να απολαύσετε μια υπέροχη ημερήσια εκδρομή.

Σε ποια ταβερνάκια της Αττικής θα νομίζετε ότι βρίσκεστε σε νησί

Το Λιμάνι

Τριάντα λεπτά μόνο από την Αθήνα στην παραλία της Παλαιάς Φώκαιας, θα βρείτε μια εκλεκτή ψαροταβέρνα με θέα τη θάλασσα. Η οικογένεια Κοψολαίμη στην οποία ανήκει η επιχείρηση, από το 1980 έχει δημιουργήσει τον δικό της θαλασσινό μύθο.

Δοκιμάστε μύδια κρασάτα με σκόρδο και πιπερόριζα, ή αυτά με το τυρί κρέμα και μάραθο, αλλά την παστή παλαμίδα, ή αλλιώς λακέρδα, ενώ να ξέρετε πως όλα τα ψάρια είναι φρεσκότατα, οπότε επιλέξτε άφοβα. Από τα must του καταλόγου και το Μπουρδέτο, ήτοι ψάρι κοκκινιστό με μακαρόνια κοχύλια, ένα παραδοσιακό Κερκυραϊκό πιάτο με βενετσιάνικες επιρροές, αλλά και μια δική τους μακαρονάδα με μύδια, γαρίδες, καλαμάρι, λίγο σκόρδο, πάπρικα και άρωμα κόκκινου κρασιού.

Δεν λείπουν βέβαια και κάποια πιάτα σχάρας για όσους προτιμούν το κρέας. Να ξέρετε δε πως πολλά από τα λαχανικά που θα δοκιμάσετε είναι από το δικό τους μποστάνι.

Αγίας Ειρήνης 1, Παλαιά Φώκαια, 2291 041052

Ψαροπούλα

Αυτό το μαγαζί έχει ιστορία πενήντα χρόνων και συνδυάζει αρμονικά την ελληνική παράδοση με μια πιο σύγχρονη ματιά. Τα τραπέζια του είναι κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, τα ψάρια του σπαρταριστά, ενώ τα παιδιά της κουζίνας είναι μάστορες στο ψήσιμο. Δοκιμάστε, επίσης, μια από τις θαλασσινές μακαρονάδες, που θα σας έρθει μέσα σε τεράστια κοχύλια. 

Ένα από τα δυνατά του χαρτιά είναι οι εξήντα ετικέτες σε ούζο και αποστάγματα, που θα συνοδεύσουν μοναδικά το γεύμα σας.

Λ. Αυλακίου 118, Πόρτο Ράφτη, 2299 071292

Ξυπόλητος

Αυτή η ταβέρνα στη Λούτσα την οποία αγαπούσε πολύ η Σωτηρία Μπέλλου και ο Τσιτσάνης μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής και συνεχίζει να σερβίρει καλό ψάρι. Το όνομά του το χρωστάει στον πατέρα των σημερινών ιδιοκτητών του, τον Χρήστο και τον Φώτη, που ήταν ψαράς οπότε δεν χρειάζονταν παπούτσια- ξυπόλυτος μάλιστα πήγε ακόμα και στον γάμο του.

Το όλο περιβάλλον θυμίζει παλιά ελληνική ταινία με τα μπλε τραπεζοκαθίσματά του παραταγμένα κάτω από τα τεράστια αρμυρίκια και ψάρια που ψήνονται στα κάρβουνα. Δοκιμάστε  κλασικό γαύρο μαρινάτο, ξιδάτο χταπόδι και τηγανητό μπαρμπούνι, για το οποίο φημίζεται και θα σας το σερβίρουν, μόνο αν έχουν φρέσκο από τις τράτες της περιοχής, άλλα και τη διάσημη ψαρόσουπά τους.

25ης Μαρτίου Άγιος Νικόλας, Λούτσα, 22940 28342

Φάρος

Οι δύο ιδιοκτήτες του της, ο Γιάννης και η Φωτεινή, συνεχίζουν την επιχείρηση του πατέρα τους του κυρίου Βασίλη, ενώ η μητέρα τους η κυρία Άννα βρίσκεται στην κουζίνα και δίνει ρέστα. Στην αρχή η ταβέρνα  αυτή  ήταν ένα καλυβάκι, που  έγινε εστιατόριο σε τρία επίπεδα. Τα δύο εξ αυτών, κάτω από ομπρέλες, βρίσκονται ανάμεσα στην παραλία και την ξύλινη, στεγασμένη βεράντα.

Δοκιμάστε τις χειροποίητες αλοιφές της κυρίας Άννας -  οπωσδήποτε την ταραμοσαλάτα και την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα - αλλά και τους σπιτικούς ψαρομεζέδες, ή τις χειροποίητες πίτες με φύλλο, που ανοίγει μόνη της. Πολύ καλός, επίσης, είναι ο γαύρος μαρινάτος, ενώ αν έχουν συναγρίδα τη μέρα που θα πάτε, προτιμήστε την. Στο τέλος, μην παραλείψετε να παραγγείλετε το γαλακτομπούρεκο για επιδόρπιο.

Περικλέους 22, Παραλία Μαραθώνα, 22940 56164

Ψαρού

 Με υπέροχη θέα στο γραφικό λιμάνι του Λαυρίου, αυτή  η ταβέρνα στεγάζεται σε ένα καλοδιατηρημένο κτίριο του 1900, πίσω από το Δημαρχείο, στην κεντρική πλατεία – μάλιστα βγάζει τραπεζάκια έξω.

Ειδικεύεται στα μικρά ψαράκια και τα θαλασσινά, που μπορείτε να απολαύσετε με ένα τσιπουράκι ή ουζάκι - έχει πάνω από πενήντα ετικέτες. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το γιουβέτσι με γαρίδες και στακοβούτυρο, για το οποίο είναι γνωστό το κατάστημα σε όλη την  Αττική.

Πλατεία Κανάρη, Λαύριο,  2292 159003

Χειμώνα -Καλοκαίρι

Η οικογένεια Παρλιάρου βρίσκεται πίσω από αυτή τη μοναδική γαστρο-ταβέρνα, που από τότε που άνοιξε είναι λόγος για να πάμε στη Νέα Μάκρη. Η κουζίνα είναι ελληνική με επιρροές από την Πόλη, όμως δεν λείπουν οι εύστοχοι πειραματισμοί, που απογειώνουν παραδοσιακές συνταγές.

Δοκιμάστε πεντανόστιμα ντολμαδάκια γιαλαντζί και παστό γαύρο με ξύσμα λεμονιού. Φυσικά στην οικογένεια του πιο διάσημου pastrychef,  δεν γίνεται να παραλείψετε το επιδόρπιο: το τσιζκέικ με φράουλες, αλλά και η  μπίτερ σοκολάτα γκανάζ με κομμάτια καραμέλας και ουίσκι αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για ένα γλυκό φινάλε.

Λεωφόρος Ποσειδώνος 93 Νέα Μάκρη, 2294099704

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ







SHARE