Φωτογραφία: shutterstock
Φωτογραφία: shutterstock
24|02|2023 09:16
SHARE
ΣΥΝΤΑΓΗ

Αβγόπιτα -Η ρουμελιώτικη πίτα με αβγό και τυριά που θα τους τρελάνει όλους


Οι παραδοσιακές πίτες κάθε λογής είναι αναμφισβήτητα οι μεγάλες πρωταγωνίστριες της ελληνικής κουζίνας.

Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τη δική της χαρακτηριστική συνταγή που βασίζεται στα ντόπια υλικά, ενώ οι πιο λαχταριστές τοπικές συνταγές ταξιδεύουν και αγαπιούνται σε κάθε γωνιά της χώρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Ρουμελιώτικης αβγόπιτας, της πλούσιας πίτας με τις πολλές στρώσεις από εναλλάξ φύλλα με γέμιση φέτας, φρέσκo τυρί και πολλά αβγά.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εν όψει της εβδομάδας της Τυρινής, οι γιαγιάδες στα χωριά έλεγαν πάντα «Φάτε τώρα φρέσκο αυγό γιατί θα κάνετε 40 μέρες να φάτε κοτίσιο αυγό». Έτσι κι εμείς βρήκαμε μια συνταγή στην ιστοσελίδα xrysessyntages.gr για μία αφράτη τυρόπιτα με... αντεστραμμένες αναλογίες. Δοκιμάστε αυτή τη λαχταριστή συνταγή για αυγόπιτα και θα μας θυμηθείτε!

Υλικά

  • 6 φύλλα για πίτα
  • 7 αβγά
  • 3½ φλιτζ. γάλα
  • ½ κιλό φέτα θρυμματισμένη
  • ¼ του κιλού κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο για το άλειμμα

Εκτέλεση

  • Χτύπα σε ένα μπολ τα 6 από τα αβγά με αναδευτήρι χειρός (ας μην μπλέκουμε χωρίς λόγο με μίξερ), πρόσθεσε τα 3 φλιτζάνια από το γάλα και χτύπησέ τα όλα, μέχρι να αφρίσουν. Πρόσθεσε τη φέτα, την κεφαλογραβιέρα, το λάδι, πιπέρι και ανακάτεψε, για να ενωθούν.
  • Άλειψε ένα ταψί με ελαιόλαδo και στρώσε τα μισά από τα φύλλα, αλείφοντάς τα κι αυτά με ελαιόλαδo και φροντίζοντας να εξέχουν οι άκρες τους από το ταψί.
  • Άπλωσε ομοιόμορφα το μείγμα των αβγών σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, γύρισε τις άκρες των κάτω φύλλων προς τα μέσα και άλειψέ τις με ελαιόλαδo.
  • Στρώσε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, αφού βέβαια τα κόψεις στις διαστάσεις του ταψιού και τα αλείψεις ένα-ένα με ελαιόλαδo, και μετά πίεσε τις άκρες των πάνω φύλλων, ώστε να κολλήσουν με τις γυρισμένες άκρες των από κάτω.
  • Χτύπησε το αβγό με το υπόλοιπο γάλα, περίχυσε ομοιόμορφα την επιφάνεια της πίτας και ψήσε για 45-50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.
  • Βγάλε την αβγόπιτα από το φούρνο, άφησε να κρυώσει για 5-10 λεπτά, κόψε σε κομμάτια και σέρβιρε. Από ‘κει και πέρα ξέρεις τι να κάνεις...




SHARE