Μπαχαρικά, εκλεκτό μέλι, πορτοκάλι και κονιάκ είναι τα βασικά υλικά που θα χρειαστείς για να δημιουργήσεις τα πιο νόστιμα μελομακάρονα.
Η ζαχαροπλαστική δεν είναι το καλύτερο μου γιατί θέλει ακρίβεια στη δοσολογία των υλικών και δεν επιτρέπει τους πειραματισμούς κατά την εκτέλεση των γλυκών. Όλα τα χριστουγεννιάτικα γλυκά τα αγόραζα πάντα από συγκεκριμένα ζαχαροπλαστεία ή τιμούσα την πιατέλα με τα μελομακάρονα της μαμάς.
Ένα βράδυ επιστρέφοντας από το γραφείο μπήκα στην κουζίνα και τα υλικά που είχα στο ντουλάπι μου με παρακίνησαν να φτιάξω για πρώτη φορά στη ζωή μου μελομακάρονα.
Η αλήθεια είναι πως μπήκα στο πειρασμό λόγω της πρώτης ύλης για να πειραματιστώ με το απόλυτο γλυκό των Χριστουγέννων: πορτοκάλια από Λεωνίδιο, μέλι ενός φίλου παραγωγού από τη Βόρεια Εύβοια, καρύδια από την Αγόριανη και ελαιόλαδο από την Καλαμάτα. Με τόσα αγνά υλικά αποφάσισα να φτιάξω μελομακάρονα με μπόλικο σιρόπι και την κλασσική συνταγή της γιαγιάς μου.
Το αποτέλεσμα ήταν τόσο γευστικό που τα μελομακάρονα εξαφανίστηκαν μέσα σε δύο μόλις ημέρες. Φυσικά και τα έφτιαξα ξανά καθώς όλα τα υλικά που χρειάζεσαι για τη συγκεκριμένη συνταγή τα έχεις ήδη στο ντουλάπι της κουζίνας σου. Μια μόνο επισήμανση: αν πρέπει να επενδύσεις σε ένα μόνο υλικό για τα μελομακάρονα αυτό είναι το μέλι.
Επίσης, μπορείς να έχεις την πολύτιμη βοήθεια των παιδιών σου, όπως κι εγώ που έβαλα το μικρό μου να ασχοληθεί με το πλάσιμο της ζύμης, να κάνει τα δικά του στρογγυλά (aka μπουκίτσες) μελομακάρονα και να τρυπήσει το μείγμα με πιρουνάκι για να μπει από πάνω το σιρόπι.