γαλοπούλα

Γαλοπούλα με κλασική γέμιση από τον Ηλία Μαμαλάκη -Λαχταριστή και ζουμερή, λιώνει στο στόμα

Παραμονή Χριστουγέννων σήμερα και ετοιμαζόμαστε για τα αποψινό ρεβεγιόν.

Το εορταστικό τραπέζι στρώνεται με πολλά εκλεκτά εδέσματα, μεγάλες πιατέλες με λαχταριστά κρέατα και συνοδευτικά αλλά και πεντανόστιμα γλυκά.

Η γαλοπούλα είναι έχει την τιμητική της, όπως και κάθε χρόνο. Η γέμισή της είναι θεϊκή και λαχταριστή, γεμάτη γεύσεις και αρώματα.

Ψάχνοντας για την ιδανική συνταγή, βρήκαμε μια κλασσική του Ηλία Μαμαλάκη που είναι εγγύηση.

Είναι εύκολη και το αποτέλεσμα είναι απίθανο. Ζουμερή, μελωμένη με απολαυστική γέμιση, που λιώνει στο στόμα.

Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να την φτιάξεις:

ΥΛΙΚΑ (για 6-8 άτομα)

  • 1 γαλοπούλα 3-4 κιλά
  • 700 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
  • 1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • 1 κλαράκι κανέλα
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 3-4 γαρίφαλα
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 φλ. του καφέ κονιάκ
  • 20 κάστανα καθαρισμένα
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • 2 κ.σ. σταφίδες μαύρες
  • 1 κ.σ. ξανθιές σταφίδες
  • Αλάτι, πιπέρι

Για το άλειμμα της γαλοπούλας

  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. κέτσαπ
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ.σόγια σος
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Όταν πάρετε την γαλοπούλα σας πλύντε τη καλά με κρύο νερό, σκουπίστε την και αλατοπιπερώστε την και εξωτερικά και εσωτερικά. Βάλτε τη μέσα στο ταψί που θα ψηθεί και αρχίστε να ετοιμάζετε τη γέμιση.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα 2 τριμμένα κρεμμύδια. Ρίχνετε μέσα τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνέχεια.
  • Ρίχνετε μέσα το κουκουνάρι, τις μαύρες σταφίδες, τις ξανθιές σταφίδες καθώς και τα καθαρισμένα κάστανα. Βάζετε μέσα το κλαράκι της κανέλας, το μπαχάρι, τα γαρίφαλα και τα δαφνόφυλλα. Ανακατεύετε καλά και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μοσχομυρίσει ο τόπος.
  • Σβήνετε με το λευκό κρασί. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τη γέμιση να ψηθεί για περίπου 5-10 λεπτά. Ρίχνετε μέσα το κονιάκ και αφήνετε να πάρει μια καλή βράση. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει.
  • Ετοιμάζετε το άλειμμα της γαλοπούλας. Σε ένα μικρό μπρικάκι ζεσταίνετε το βούτυρο να λειώσει, το βάζετε στο μπλεντεράκι μαζί με την κέτσαπ, το μέλι, λίγο αλάτι και πιπέρι. Τα κτυπάτε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Το βάζετε σε ένα μπολ.
  • Ετοιμάζεστε να γεμίσετε τη γαλοπούλα. Η γέμισή σας είναι πλέον κρύα. Με ένα μεγάλο κουτάλι γεμίζετε τη κοιλίτσα της γαλοπούλας πιέζοντας τη γέμιση να στοιβαχτεί καλά μέσα.
  • Τέλος όταν τελειώσετε το γέμισμα έχετε 2 λύσεις ή να ράψετε το στομαχάκι με μια γερή κλωστή και βελόνα ή εάν βαριέστε να βουλώσετε τη τρυπούλα με ένα ξινόμηλο το οποίο θα δώσει και το άρωμά του. Κατόπιν με το μίγμα που έχετε ετοιμάσει για το άλειμμα αλείψτε όλη τη γαλοπούλα προσεκτικά.
  • Σκεπάστε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και βάλτε τη γαλοπούλα στο φούρνο στους 180ο και ξεκινήστε το ψήσιμο. Να θυμάστε ότι μια γαλοπούλα γύρω στα 3-4 κιλά θέλει ψήσιμο περίπου 3-3 ½ ώρες. Αφήστε λοιπόν τη γαλοπούλα σκεπασμένη για τουλάχιστον 1 ½ ώρα. Κατόπιν αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, αλείφτε τη με το υπόλοιπο μίγμα και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλη 1 ½ ώρα και μέχρι η γαλοπούλα να ροδίσει από παντού.
  • Μόλις τελειώσει το ψήσιμο κλείνετε το φούρνο, ανοίγετε τη πόρτα του και τη διατηρείτε ζεστή μέσα μέχρι το σερβίρισμα. Τη σερβίρετε σε πιατέλα ολόκληρη για να τη κόψετε στο τραπέζι αφού πρώτα αδειάσετε τη γέμιση σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα δεύτερο μικρότερο μπολ βάζετε τη σάλτσα που έχει μείνει στο ταψί.
  • Όσο ψήνεται η γαλοπούλα αδειάστε μέσα στο ταψί 1-2 ποτήρια λευκό κρασί ή ζωμό λαχανικών. Έτσι θα ψηθεί στους ατμούς του ζωμού ή του κρασιού και θα γίνει νοστιμότερη.

Καλή όρεξη!

Η συνταγή είναι από το eliasmamalakis.gr