Φωτογραφία: shutterstock
Φωτογραφία: shutterstock
11|10|2022 11:00
SHARE
ΣΥΝΤΑΓΗ

Λαχταριστό χοιρινό λεμονάτο στην κατσαρόλα -Γέυση λουκούμι, λιώνει στο στόμα


Ένα λαχταριστό πιάτο με χοιρινό είναι το ιδανικό φθινοπωρινό φαγητό για ένα βράδυ στο σπίτι με καλή παρέα.

Το χοιρινό είναι ένα κρέας που πρωταγωνιστεί στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και σ' αυτό βασίζονται μερικά από τα πιο αγαπημένα μας μαγειρευτά.

Συγκεκριμένα, το χοιρινό λεμονάτο είναι από τα πιο δημοφιλή comfort φαγητά, του οποίου οι χαρακτηριστικές μυρωδιές φέρνουν στο μυαλό αναμνήσεις από κάτι ξέγνοιαστες Κυριακές στο σπίτι της γιαγιάς με πλούσια οικογενειακά τραπέζια.

Τι κι αν σας λέγαμε πως δε χρειάζεται να επαναπαύεστε σε νοσταλγικές μνήμες και πως μπορείτε να φτιάξετε κι εσείς το αγαπημένο σας φαγητό; Ο σεφ Πετρος Συρίγος προτείνει μια λαχταριστή συνταγή για λεμονάτο χοιρινό στην κατσαρόλα. Συνδυάζεται τέλεια με πατάτες φούρνου, ρύζι μπασμάτι, παπαρδέλες ή οποιοδήποτε συνοδευτικό της επιλογής σας.

Yλικά

  • 1,5 κιλό χοιρινό λαιμό
  • 50 γρ αλεύρι
  • 2 κτσ βούτυρο γάλακτος
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 καρότα
  • 2 σκ. σκόρδο150 ml λευκό κρασί
  • 1 λεμόνι χυμό και ξύσμα
  • 800 ml νερό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 κλωναράκια θυμάρι
  • 100 γρ γιαούρτι προαιρετικά
  • 2 κτσ μουστάρδα
  • 1 κύβο κοτόπουλο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ζητάμε από τον χασάπη μας να μας κόψει τον χοιρινό λαιμό σε μερίδες.
  • Αλατοπιπερωνουμε και περνάμε τα κομμάτια από αλεύρι.
  • Στη συνέχεια σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο γάλακτος και σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το χοιρινό.
  • Όταν γίνει χρυσαφένιο (όχι να καεί) αφαιρούμε και το βάζουμε σε ένα πιάτο δίπλα μας.
  • Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τα καρότα σε κομμάτια και σοτάρουμε για 2 λεπτά, έπειτα προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Σβήνουμε με τον χυμό από το λεμόνι και προσθέτουμε το κρέας πάλι στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το κρασί.
  • Αφήνουμε να εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ και προσθέτουμε τον κύβο κοτόπουλο, το φύλλο δάφνης, το θυμάρι και το νερό.
  • Σκεπάζουμε με καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 1/2 -2 ώρες περίπου.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε την μουστάρδα και εκεί αν θέλουμε προσθέτουμε και το γιαούρτι.
  • Παίρνουμε λίγο από το υγρό της κατσαρόλας το βάζουμε στο μπολ, ανακατεύουμε και το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα.




SHARE