Χουνκιάρ μπεγιεντί
Φωτογραφία: Shutterstock
ΣΥΝΤΑΓΗ

Χουνκιάρ μπεγιεντί: Το λαχταριστό πολίτικο πιάτο που πρέπει να δοκιμάσεις σήμερα


Το φαγητό είναι μια πραγματική απόλαυση. Λατρεύουμε να φτιάχνουμε λαχταριστά φαγητά στο σπίτι και να τα απολαμβάνουμε με όλη την οικογένεια.

Αυτά τα μαμαδίστικα, παραδοσιακά φαγητά είναι τα αγαπημένα μας. Ψάχνοντας για ιδιαίτερες, πρωτότυπες ιδέες, πέσαμε πάνω σε μια απίθανη συνταγή για χουνκιάρ μπεγιεντί.

Πρόκειται για μια τούρκικη συνταγή με μοσχαρίσιο κρέας και πουρέ μελιτζάνας. «Χουνκιάρ μπεγιεντί» σημαίνει «όπως ο Σουλτάνος» ή «όπως αρέσει στο Σουλτάνο» και αποδεικνύει τη νοστιμιά του.

Είναι ένα ιδανικό πιάτο για το μεσημεριανό τραπέζι που θα λατρέψει όλη η οικογένεια.

Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να το φτιάξεις:

ΥΛΙΚΑ

Για το κρέας

  • 1-1 ½ κιλό χτένι μοσχαρίσιο
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 κ.σ βούτυρο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ αλεύρι
  • 250 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κ.σ πελτέ τομάτας
  • 400 γρ τομάτα κον κασέ
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κ.γ κύμινο
  • 1 lt νερό περίπου
  • 1 κ.γ ζάχαρη

Για τον πουρέ μελιτζάνας

  • 5 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
  • 100 γρ βούτυρο γάλακτος
  • 100 γρ αλεύρι γ.ο.χ
  • 700 ml γάλα πλήρες
  • 150 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 κ.τ.γ μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε το μοσχάρι σε μερίδες (4 εκατοστά περίπου) ή το ζητάμε από τον χασάπη μας.
  • Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το αλευρώνουμε.
  • Σοτάρουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα τα κομμάτια κρέατος βάζοντας 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το βούτυρο.
  • Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά απ’ όλες τις πλευρές και αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και τοποθετούμε σε ένα πιάτο.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Ανακατεύουμε για 2 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμη.
  • Επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το κρασί.
  • Αφήνουμε να εξατμιστεί το κρασί και προσθέτουμε την τομάτα κον κασέ.
  • Συμπληρώνουμε υγρά βάζοντας 1 λίτρο νερό περίπου, τη ζάχαρη και σκεπάζουμε με καπάκι.
  • Με το που κοχλάσει το φαγητό μας χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για περίπου 2,5 ώρες.

Για τον πουρέ μελιτζάνας

  • Τρυπάμε με πιρούνι τις μελιτζάνες παντού και τις ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά περίπου στους 200 βαθμούς, η σάρκα τους πρέπει να είναι μαλακή και η φλούδα τους να έχει σχεδόν καεί.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε όλη τη σάρκα με ένα κουτάλι και την πολτοποιούμε με ένα πιρούνι, αν αφήσουμε και κάποια κομμάτια δεν πειράζει.
  • Σε ξεχωριστή κατσαρόλα βάζουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο, το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, ανακατεύουμε να έχει μια λεία υφή και προσθέτουμε και την μελιτζάνα, μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να πήξει, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι.
  • Αυτός ο πουρές θα πρέπει να είναι απλωμένος στο πιάτο και από πάνω το κοκκινιστό μοσχαράκι με την πηχτή σάλτσα τομάτας.
  • Τέλος γαρνίρουμε με φυλλαράκια μαϊντανού.
  • Εναλλακτικά μπορούμε να τις ψήσουμε πάνω σε φλόγα στην εστία γκαζιού η ακόμα και εκεί που φτιάχνουμε τον ελληνικό μας, αλλά θα πάρει αρκετή ώρα.

Καλή όρεξη!

Η συνταγή είναι από το petros-syrigos.com





SHARE