Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
22|12|2023 08:00
SHARE
ΚΕΙΚ

Χριστουγεννιάτικο κέικ με αποξηραμένα φρούτα -Κάθε μπουκιά και διαφορετική γεύση


Τα Χριστούγεννα είναι μια ανάσα μακριά και έχουμε ξεκινήσει τις προετοιμασίες.

Μέσα στον στολισμό του σπιτιού για να μπούμε στο πνεύμα των εορτών, εκτός από το δέντρο και τις γιρλάντες στις κουπαστές και ολόγυρα από τις πόρτες συμπεριλαμβάνεται και ο στολισμός της τραπεζαρίας, με τα απαραίτητα γλυκά.

Μαζί με τα κλασικά μελομακάρονα και κουραμπιέδες, τα χριστουγεννιάτικα κέικ έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, για αυτό, η σημερινή συνταγή είναι μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

Τα κέικ των εορτών είναι αφράτο και πλούσιο σε γεύση, με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Χριστουγεννιάτικο κέικ με αποξηραμένα φρούτα -Κάθε μπουκιά έχει μοναδική γεύση

Υλικά

  • 1 κιλό ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα (χρησιμοποιήστε ένα μείγμα σταφίδας, κερασιών, κράνμπερι, δαμάσκηνων και σύκων)
  • ξύσμα και χυμό 1 πορτοκάλι
  • ξύσμα και χυμό 1 λεμόνι
  • 150ml κονιάκ, ουίσκι ή ρούμι
  • 250γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200γρ καστανή ζάχαρη
  • 175γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100γρ τριμμένο αμύγδαλο
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.γ. ανάμεικτο μπαχαρικό
  • 1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • 100γρ νιφάδες αμυγδάλων
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Βάλτε τα ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα, το ξύσμα και το χυμό από το πορτοκάλι και το λεμόνι, το αλκοόλ, το βούτυρο και την καστανή ζάχαρη σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.

Μόλις έρθουν σε βρασμό χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 5 λεπτά. Βάλτε το μείγμα φρούτων σε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε το να κρυώσει για μισή ώρα.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 150 βαθμούς και στον αέρα. Στρώστε μια φόρμα κέικ με μια διπλή στρώση λαδόκολας και στη συνέχεια, τυλίξτε μια διπλή στρώση εφημερίδας γύρω από το εξωτερικό του ταψιού - δέστε με σπάγκο για να ασφαλίσετε.

Προσθέστε το αλεύρι, τα τριμμένα αμύγδαλα, το μπέικιν πάουντερ, το ανάμεικτο μπαχαρικό, την κανέλα, το γαρίφαλο, τις νιφάδες αμυγδάλου, τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας στο μείγμα φρούτων και ανακατέψτε καλά, φροντίζοντας να μην υπάρχουν σβόλοι αλευριού.

Βάλτε την έτοιμη φόρμα σας, ισιώστε την κορυφή με μια σπάτουλα και ψήστε στο κέντρο του φούρνου για περίπου 1/ 1μιση ώρα. Έπειτα, τοποθετήστε ένα σουβλάκι στο κέντρο του κέικ για να ελέγξετε αν έχει γίνει. Εάν κάποιο υγρό μείγμα κέικ προσκολληθεί στο σουβλάκι, επιστρέψτε το κέικ στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά, στη συνέχεια ελέγξτε ξανά.

Αφαιρέστε το κέικ από το φούρνο, ανοίξτε τρύπες σε αυτό με ένα σουβλάκι και ραντίστε 2 κουταλιές της σούπας αλκοόλ. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς στη φόρμα, βγάζουμε τη λαδόκολλα και το σερβίρουμε σε μια πιατέλα.

Υ.Γ: Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε γλάσο, μόλις το κέικ πια έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.





SHARE