Πολύσπορο ψωμί χωρίς γλουτένη / Φωτογραφία: shutterstock

Η απλούστερη συνταγή για πολύσπορο ψωμί χωρίς γλουτένη

Πεντανόστιμο και φουλ πρωτεϊνούχο αυτό το ψωμί φτιάχνεται σε λίγα λεπτά και τρώγεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτά.

Η ευαισθησία στη γλουτένη είναι ένα συχνό φαινόμενο στον παγκόσμιο πληθυσμό, το ίδιο συχνή βέβαια είναι και η απόφαση κάποιων ανθρώπων να μειώσουν την κατανάλωση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης, χωρίς απαραίτητα να τους προκαλεί ενοχλήσεις, για να βελτιώσουν την υγεία τους. σε κάθε περίπτωση, όποιος δεν τρώει ή δεν κάνει να φάει γλουτένη δε σημαίνει αυτόματα ότι πρέπει να στερηθεί και τη νοστιμιά κάποιων αγαπημένων τροφών όπως είναι το ψωμί.

Η αγορά βεβαίως είναι γεμάτη gluten free επιλογές, φρέσκιες και συσκευασμένες, αλλά επειδή σαν το σπιτικό και το χειροποίητο δεν έχει, σας προτείνουμε να φτιάξετε μόνοι σας ένα απολαυστικό ψωμί με διάφορους σπόρους πλούσιο σε γεύση και θρέψη.

Πολύσπορο ψωμί χωρίς γλουτένη / Φωτογραφία: shutterstock

Πολύσπορο ψωμί χωρίς γλουτένη

Υλικά για μια μέτρια μακρόστενη φόρμα

  • 300 ml χλιαρό νερό
  • 8 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 1 κ.γ. ζάχαρη καστανή κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. σουσάμι
  • 1 κ.σ. λιναρόσπορους
  • 2 κ.σ. ηλιόσπορους
  • 1 κ.σ. καρυδόψιχα
  • 1 κ.σ. αμυγδαλόψιχα
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη
  • 50 γρ. αλεύρι φαγόπυρου
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τους σπόρους με τους ξηρούς καρπούς και τους χτυπάμε λίγο στο μούλτι για να χοντροκοπούν. Τους αραδιάζουμε σε ταψί στρωμμένο με λαδόκολλα και τους ψήνουμε στον φούρνο στους 150οC στον αέρα για 5 λεπτά. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Προσθέτουμε τα αλεύρια, το μείγμα των σπόρων και των καρπών και το αλάτι. Ανακατεύουμε ξανά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ένα ομοιογενές μείγμα που είναι μαλακό και κολλάει στο μπολ και στα χέρια. Λαδώνουμε καλά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, μεταφέρουμε μέσα το μείγμα και το σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220οC στον αέρα. Αλείφουμε από πάνω το ψωμί με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να δουσκώσει και να ροδίσει. Αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα να χλιάνει, ξεφορμάρουμε, κόβουμε και σερβίρουμε.