Ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια κρητικής κουζίνας είναι τα «Ρωμανάκια» στην Αγία Παρασκευή, που εδώ και χρόνια μας έχει συνηθίσει σε παραδοσιακές γεύσεις υψηλού επιπέδου. Ο Παναγιώτης Ρωμανάκης, ιδιοκτήτης του και γνώστης της γαστρονομικής κουλτούρας της Μεγαλονήσου, αποφάσισε να κατεβεί στο κέντρο και να ανοίξει ακόμα ένα νέο στέκι.
Στην περιοχή του Κάραβελ βρήκε έναν υπέροχο χώρο που κινείται στις αποχρώσεις του λευκού και τον διακόσμησε με αντικείμενα εμπνευσμένα από την μινωική τέχνη, μιας και η κρητική γαστρονομία κρατάει από την αρχαιότητα –μάλιστα διατηρήθηκε αυτούσια ακόμα και στα ρωμαϊκά χρόνια.
Στο ισόγειο, κυριαρχούν μεγάλα τραπέζια για παρέες γιατί οι Κρητικοί ξέρουν ότι το φαγητό είναι τρόπος επικοινωνίας, ενώ στο πάνω επίπεδο που έχει θέα στον Λυκαβηττό, θα βρείτε αναπαυτικούς καναπέδες.
Το ονόμασε « Καπλάνι» -κι όχι δεν εμπνεύστηκε από το μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη αλλά από το παρατσούκλι του προγόνου του, Γιώργου Ρωμανού, που τον έλεγαν «καπλάνι», δηλαδή αγρίμι λόγω της ανδρείας του.