Που να φάτε την Καθαρά Δευτέρα
Που να φάτε την Καθαρά Δευτέρα
ΓΕΥΣΗ

Πού θα φάτε καλά στην Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα


H Καθαρά Δευτέρα είναι αναμφίβολα η πιο γευστική Δευτέρα της χρονιάς, παρόλο που σηματοδοτεί την αρχή της νηστείας. Θαλασσινά και σαρακοστιανή μεζέδες μαζί με τις μοναδικές αλοιφές έχουν τιμητική τους, προσφέροντας μια διαφορετική γαστρονομική εμπειρία.

Εμείς βρήκαμε πέντε στέκια στην Αττική, που αξίζει να επισκεφτείτε, συνδυάζοντάς τα και με μία μικρή απόδραση, αλλά να θυμάστε ότι λόγω της ημέρας, καλό είναι να έχετε κάνει κράτηση.

Σε ποια εστιατόρια θα βρείτε τα καλύτερα πιάτα της Σαρακοστής

Η Νησιώτισσα

Μπορεί να μοιάζει παράδοξο κι όμως στις παρυφές του Υμηττού, στην Πεντέλη, η πανέμορφη αυλή της «Νησιώτισσας», που μοιάζει με αιγαιοπελαγίτικο σκηνικό, χρόνια συγκεντρώνει κόσμο από την όλη την Αθήνα για τα εκλεκτά της πιάτα, που μυρίζουν θάλασσα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι έχει καταφέρει να γίνει και στέκι πολλών διάσημων προσωπικοτήτων.

Καραβοδόψιχα, γαρίδες ψητές και σαγανάκι, μυδοπίλαφο και πάστα με θαλασσινά, αλλά καιτο ζουμερό χταποδάκι στο λαδόξιδο, που διατηρεί όλους τους χυμούς του, φιγουράρουν στο μενού και είναι περιζήτητα κάθε εποχή του χρόνου. Μην παραλείψετε να παραγγείλετε τα χυλωμένα και λαχταριστά ρεβίθια φούρνου, αλλά και τους μυρωδάτους ντοματοκεφτέδες.

Λεωφ. Πεντέλης 168, Βριλήσσια, 21 0803 2957

Το Λιμάνι

Σαρανταπέντε λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, στην Παλαιά Φώκαια, βρίσκεται μια αυθεντική ψαρατοβέρνα δίπλα στη θάλασσα. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση, διάσημη για το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά της, αλλά και χειροποίητα ορεκτικά, που φτιάχνονται στην κουζίνα της.

Πίσω από την απλότητα των πιάτων, που μαγειρεύονται κάθε μέρα με επιλεγμένα φρέσκα υλικά από Έλληνες παραγωγούς και από τον κήπο τους, κρύβεται μεράκι και δημιουργική δουλειά, αγάπη και μεγάλη εμπειρία.

Αξίζει να δοκιμάστε τη μακαρονάδα «Λιμάνι» με μύδια, γαρίδες, καλαμάρι, λίγο σκόρδο, πάπρικα και άρωμα κόκκινου κρασιού, αλλά και το το κριθαρότο με το μελάνι σουπιάς. Όσο για τα ορεκτικά από τις νόστιμες επιλογές είναι η καβουροσαλάτα, το συμιακό γαριδάκι, οι πεντανόστιμοι χταποδοκεφτέδες, δικής τους παραγωγής, αλλά και το χορτοπιτάρι, μια χορτοτυρόπιτα που ψήνεται στα κάρβουνα, με ιδιαίτερο άρωμα και γεύση.

Κουντουριώτη 8, Λαύριο, 2291 041052 

Παπαιωάννου

 Με τρία καταστήματα, το ένα στον Πειραιά, από όπου και ξεκίνησε η επιχείρηση, το άλλο σε ένα αρχοντικό στην Κηφισιά και το τρίτο στη Βουλιαγμένη, η ναυαρχίδα του σπεσιαλίστα Γεωργίου Παπαϊωάννου εστιάζει στις τελευταίες τάσεις στη γαστρονομία, πάντα όμως με ιδιαίτερη αγάπη και έμφαση στη μεσογειακή κουζίνα, αναδεικνύοντας τις αυθεντικές γεύσεις των πρώτων υλών.

Εδώ θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από τα όστρακα ημέρας και ψάρια, πάντα με βάση τη διαθεσιμότητα και την εποχικότητα. Ξεκινήστε με την αχινοσαλάτα, το σεβίτσε γαρίδας ή τόνου,και καρπάτσιο καραβίδας και συνεχίστε μεγαριδάκι συμιακό, και φυσικά την περιβόητη γαριδομακαρονάδα, ή την αστακομακαρονάδα, για την οποία φημίζονται.

Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρολίμανο, 210 42 25 059

Κολοκοτρώνη 32, Κηφισιά,2107546046

Ηλίου 2, Βουλιαγμένη, 2111001117

Μαρίδα

 Αυτό το ιστορικό ταβερνάκι στο Σούνιο ξεκίνησε από το ‘30 ως στέκι κυνηγών, σερβίροντας λιγοστούς μεζέδες, αλλά με τα χρόνια εξελίχθηκε σε ένα οικογενειακό ψαροεστιατόριο, με μπαλκονάκι που βλέπειστη  θάλασσα και μια δροσερή γραφική αυλή.

Οι ιδιοκτήτες του επιμένουν στις καθαρές γεύσεις, όλα όμως τα πιάτα τους είναι προσεγμένα στη λεπτομέρεια τους, ενώ τα ψάρια  και τα θαλασσινά τους τα προμηθεύονται από τις τράτες της περιοχής. Τα τελευταία χρόνια έχουν προσθέσει στο μενού και πιο «σύγχρονες»  επιλογές, όπως το κριθαρότο γαρίδας και το ριζότο σουπιάς.

Δοκιμάστε επίσης την ποικιλία βραστών λαχανικών, τα χειροποίητα μαραθοπιτάκια, το άψογα τηγανισμένο καλαμαράκι, αλλά και την τηγανητή  μαρίδα τηγανητή, που είναι και από τα must του καταλόγου, όπως δηλώνει άλλωστε και το όνομα της επιχείρησης.

Παραλιακή οδός Αθηνών-Σουνίου, Λεγραινά, 22920-51.221

Και για όσους προτιμούν το κέντρο της πόλης:

Dopios

Το σύγχρονο μεζεδοπωλείο με την υπογραφή του βραβευμένου σεφ Χριστόφορου Πέσκια, που θα βρείτε στον πανέμορφο πεζόδρομο κάτω από την σκιά των πλατάνων του Ιερού των Αγίων Θεοδώρων, δίνει έμφαση στη δημιουργική προσέγγιση παραδοσιακών γεύσεων και στα τοπικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα.

Για αρχή, δοκιμάστε ταραμοσαλάτα με τσιπς γαρίδας, ή την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με dressing από πιπεριά Φλωρίνης μαζί με ψωμί από το «Τρομερό παιδί», αλλά καιτο χούμους, που το φτιάχνουν από γίγαντες και το σερβίρουν με καπαροσαλάτα Σερίφου.

Στη μέση, μοιραστείτε το κριθαρότο θαλασινών, το sashimi τόνου, γαριδάκια ποπ-κορν με σκορδαλιά μαύρου σκόρδου και umeboshi, αλλά και το καλαμάρι στη σχάρα με σάλτσα μπουρδέτο.

Σκουλενίου 1, Αθήνα, 21 0331 0049

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ







SHARE