φακές
Φωτογραφία: Shutterstock
ΣΥΝΤΑΓΗ

Κοκκινιστές, χυλωμένες φακές: Το λαχταριστό, ζεστό πιάτο για τα πρώτα κρύα


Τα πρώτα κρύα έκαναν την εμφάνισή τους και μπαίνουμε σε cozy mood.

Αυτό που θέλουμε είναι λαχταριστό, ζεστό φαγητό που θα ζεστάνει την ψυχή και το σώμα μας. Τι καλύτερο, λοιπόν, από ένα πιάτο αχνιστή σούπα;

Ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά, που παραπέμπει στη μαμά και τη γιαγιά, είναι οι φακές.

Οι φακές τρώγονται τόσο το χειμώνα σαν σούπα όσο και το καλοκαίρι σαν σαλάτα.

Η κλασσική συνταγή της χυλωμένης φακής είναι πιο εύκολη από ό,τι νόμιζες και μπορείς να την φτιάξεις μόνη σου (χωρίς τη βοήθεια της μαμάς!).

Εμείς βρήκαμε μια απλή και εύκολη συνταγή με υλικά που έχεις σίγουρα στο σπίτι σου. Το αποτέλεσμα είναι θεϊκό και θα ξετρελάνει όλη την οικογένεια.

Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να το φτιάξεις:

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. φακές αν είναι με το κιλό, τις καθαρίζω
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο σε κυβάκια
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • 1 σκελίδα σκόρδου σε φέτες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • λίγο ξύδι προαιρετικά
  • φέτα για γαρνίρισμα προαιρετικά
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές, σκεπάζουμε με νερό και σε δυνατή ένταση τις βράζουμε για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε τα όσπρια και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για άλλη μια φορά.
  • Ζεσταίνουμε στο σκεύος 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε για ένα λεπτό το κρεμμύδι και το καρότο.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ, τις ντομάτες, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης, τον κύβο λαχανικών και τελευταίες τις στραγγισμένες φακές.
  • Σκεπάζουμε με νερό, να καλύπτει τα υλικά 2 εκ. περίπου, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τις φακές να βράσουν για 45 λεπτά. Ανά διαστήματα ανακατεύουμε απαλά και αν χρειαστεί νερό συμπληρώνουμε.
  • Όταν περάσει αυτό το διάστημα, δοκιμάζουμε κι αν οι φακές έχουν βράσει (έχουν μαλακώσει, όχι να έχουν λιώσει, εξαρτάται από το είδος τους), προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο και το ελαιόλαδο ανακατεύοντας για τελευταία φορά.
  • Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και σερβίρουμε αμέσως.
  • Γαρνίρουμε σε κάθε πιάτο με λίγο ξύδι (προαιρετικά), θρυμματισμένη φέτα, μαϊντανό ψιλοκομμένο και συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί και ρέγκα.

Καλή όρεξη!

Η συνταγή είναι από το paxxi.gr





SHARE