Η παραδοσιακή κοτόπιτα

Μπρικόπιτα -Η πεντανόστιμη κοτόπιτα με κρέμα από καλαμποκάλευρο που θα σε κάνει να χάσεις τα λόγια σου

Η χώρα μας έχει μακρά παράδοση σε πίτες, γλυκές και αλμυρές.

Οι παραδοσιακές πίτες με φύλλο μάς θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια, τη γιαγιά και φυσικά το σπιτικό, μαμαδίστικο φαγητό.

Οι συνταγές άπειρες, πάνε πίσω στον χρόνο. Κάθε περιοχή έχει και τις δικές της μοναδικές ιδέες για πίτες με ιδιαίτερα ονόματα.Ψάχνοντας στο Διαδίκτυο για κάτι διαφορετικό, πέσαμε πάνω στην μπρικόπιτα.

Πρόκειται για μια παραδοσιακή κοτόπιτα με κρέμα και καλαμποκάλευρο, με καταγωγή από την Αιτωλοακαρνανία αλλά και την Ήπειρο. Η πεντανόστιμη πίτα σου δίνει τη γεύση του χωριού!

Διάβασε τι θα χρειαστείς και ξεκίνα αμέσως:

Χρόνος Προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 60 λεπτά
Ποσότητα: 16 κομμάτια

ΥΛΙΚΑ

Κοτόπιτα

1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο με καλαμποκάλευρο
800 γρ. κοτόπουλο κομμένο χωρίς πέτσα
70 γρ. καλαμποκάλευρο
2 ξερά κρεμμύδια
60 γρ. βούτυρο
4 αυγά
Ελαιόλαδο
Χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι
Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λαχταριστή κοτόπιτα

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε με το μισό βούτυρο το κοτόπουλο με τα κρεμμύδια για να πάρουν χρώμα, προσθέτουμε πιπέρι, 1200 ml ζεστό νερό και αλάτι. Βράζουμε το κοτόπουλο για 40 λεπτά και στη συνέχεια το αφαιρούμε από το ζωμό και το ξεψαχνίζουμε.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τον ζωμό και το καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει και στη συνέχεια αποσύρουμε. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και τα αυγά χτυπημένα και αλατοπιπερώνουμε.

Προθερμαίνoυμε το φούρνο στους 200C.

Σε ένα λαδωμένο ταψί στρώνουμε τα 4 φύλλα «τσαλακωμένα» ραντίζοντας με ελαιόλαδο, προσθέτουμε τη μισή κρέμα από το καλαμποκάλευρο, το κοτόπουλο και μετά την υπόλοιπη κρέμα. Κλείνουμε την πίτα μας με τα υπόλοιπα φύλλα, ραντίζοντάς τα πάλι με ελαιόλαδο και ψήνουμε στην χαμηλότερη σχάρα του φούρνου για 20 λεπτά.

Βγάζουμε την πίτα, την περιχύνουμε με λίγο από τον ζωμό που κρατήσαμε και ψήνουμε για άλλα 40 λεπτά.

Απολαύστε την ζεστή με ένα ποτήρι λευκό κρασί!

Την συνταγή διαβάσαμε στο funkycook.