κοτόπουλο λεμονάτο πατάτες
Φωτογραφία: Shutterstock
02|04|2022 09:00
SHARE
ΣΥΝΤΑΓΗ

Κοτόπουλο λεμονάτο στην κατσαρόλα με πατάτες που γίνονται λουκούμι


Κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες στην κατσαρόλα -και μόνο από το όνομά της, αυτή η συνταγή ακούγεται απόλυτα λαχταριστή!

Το πεντανόστιμο λεμονάτο κοτόπουλο με πατατούλες στην κατσαρόλα είναι ό,τι πρέπει για τα οικογενειακά τραπεζώματα. Είναι μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα νοστιμότατο και χορταστικό πιάτο, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Τέλειο για το καθημερινό ή κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι, πρόκειται για ένα πιάτο που φέρνει δάκρυα στα μάτια, καθώς μας θυμίζει τη μαμά ή τη γιαγιά μας και τις ξένοιαστες παιδικές αναμνήσεις μας.

Τη συνταγή τη βρήκαμε στο www.sintayes.gr.

Υλικά συνταγής:

  • 60 ml ελαιόλαδο + 3 κ.σ. επιπλέον για τις πατάτες
  • αλάτι πιπέρι
  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο κομμένο στα 8
  • 1 μεγάλο ξερό λευκό κρεμμύδι ή 2 μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 5 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  • 1 κύβο κότας
  • 2 λεμονιών το ξύσμα και το χυμό
  • 1/2 κ.σ. ρίγανη ή θυμάρι αποξηραμένο
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • ρίγανη και ψιλοκομμένο μαϊντανό για το πασπάλισμα
  • 1-2 κ.σ. κορν φλάουρ (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής
Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο και τις καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες πατάτες. Εν τω μεταξύ βάζετε μια μεγάλη, πλατιά κατσαρόλα στη φωτιά και όταν κάψει προσθέτετε το ελαιόλαδο και το κοτόπουλο και το σοτάρετε για 4-5 λ ή μέχρι να πάρει χρώμα απ” όλες τις πλευρές.
Μεταφέρετε το κοτόπουλο από τη κατσαρόλα σε μια πιατέλα και ρίχνετε στη καυτή κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σοτάρετε καλά μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα. Προσθέτετε τις υπόλοιπες 3 κ.σ. ελαιόλαδο, το σκόρδο και τις πατάτες και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 λ.
Ξαναβάζετετε το κοτόπουλο μέσα στη κατσαρόλα μαζί με αρκετό βραστό νερό που να μισοσκεπάζει το φαγητό σας και προσθέτετε και το κύβο κότας. Σιγοβράζετε το φαγητό σας μέχρι να βράσει καλά το κοτόπουλο και μαλακώσουν οι πατάτες.
Πέντε λεπτά πριν να είναι έτοιμο το φαγητό σας προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και τη ρίγανη ή το θυμάρι (δεν τα βάζετε από την αρχή για να μη πικρίσουν). Συνεχίζετε το βράσιμο για μερικά λεπτά ακόμα μέχρι να “σωθεί” το υγρό, μείνει το φαγητό με το λάδι του και κάνει μια ελαφριά σάλτσα.
Αν το υγρό είναι αρκετό και δεν έχει δέσει η σάλτσα ή αν θέλετε πηχτή σάλτσα, μπορείτε να τη “δέσετε” με λίγο κορν φλάουρ αφού το διαλύσετε σε λίγο κρύο νερό. Σερβίρετε το φαγητό σας πασπαλισμένο με τη πάπρικα, τη ρίγανη και το ψιλοκομμένο μαϊντανό.





SHARE