fbpx Food Stories #5: Γαβριήλ Νικολαΐδης φτιάχνει κουνουπίδι ολόκληρο στο φούρνο -Όπως δεν το έχεις ξαναφάει | BOVARY
Κουνουπίδι στο φούρνο
Εκπληκτική νοστιμιά/Φωτογραφία: Γαβριήλ Νικολαΐδης
SHARE
FOOD STORIES

Food Stories #5: Γαβριήλ Νικολαΐδης φτιάχνει κουνουπίδι ολόκληρο στο φούρνο -Όπως δεν το έχεις ξαναφάει


Το σύγχρονο #CleanEating δεν ζητά εξεζητημένα υλικά και αμέτρητες ώρες στην κουζίνα. Ζητάει τα απλά, βασικά υλικα που χρησιμοποιούσαν και οι μάμαδες μας, απλά εμείς τα βάζουμε με διαφορετική σειρά στην κατσαρόλα και τα πασπαλίζουμε με εισαγώμενα μπαχαρικά για να δώσουμε μια πιο "εξότικ" πινελιά.

Ακόμα και οι πιο φανατικοί πολέμιοι του κουνουπιδιού δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν στην ψητή γεύση του με ταχίνι και μπαχαρικά. Και όταν επιτέλους μπουν τα βαριά κρύα, θα είναι η σωστή ώρα για να "επανεφεύρεις" τη σούπα που σου έφτιαχνε η μαμά σου όταν ήσουν άρρωστη. Αντικατάστησε το ρύζι με rice noodles και πρόσθεσε σόγια και σησαμέλαιο για να δώσεις το feeling ενός ethnic dinner.

Κουνουπίδι με sauce ταχίνι ψητό ολόκληρο στο φούρνο

Υλικά
1 ολόκληρο κουνουπίδι

Υλικά για τη σάλτσα
100 γρ ταχίνι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1/4 κούπα χυμό λεμονιού
50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά γλ. αλάτι1
/2 κτγ πάπρικα γλυκιά
1/2 κτγ πάπρικα καπνιστή
1 πρέζα πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση

Κουνουπίδι

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ταχίνι βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ & ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και την αφήνουμε στην άκρη για περίπου 20 λεπτά να »δέσουν» οι γεύσεις.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C και τοποθετούμε το κουνουπίδι σε ένα μεγάλο ταψί. Περιχύνουμε με τη σάλτσα χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και καλύπτουμε πρώτα με λαδόκολλα κι έπειτα με αλουμινόχαρτο.Ψήνουμε το κουνουπίδι για 30 λεπτά.Στη συνέχεια βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα.

Σούπα με Rice noodles και λαχανικά

Σούπα με νουντλς

Υλικά

50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο1
1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
2-3 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες
2 καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 πατάτα, κομμένη σε κύβους
6 μεγάλα μανιτάρια λευκά, κομμένα σε λεπτές φέτες
60-70γρ. Noodles της επιλογής μας (εγώ προτείνω Rice Noodles)
1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
2 κουταλιές της σούπας soy sauce
1 κουταλιά του γλυκού κάρυ σε σκόνη
χυμό απο μισό λεμόνι
1/2 κτγ σησαμέλαιο
1 κτσ κολοκυθόσπορο
1 κτσ σουσάμι
αλάτι & πιπέρι  

Εκτέλεση

Σούπα με νουντλς

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και έπειτα τα καρότα, τα κολοκύθια, τις πατάτες, τα μανιτάρια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.Με μια ξύλινη κουτάλα τα φέρνουμε βόλτα στον πάτο της κατσαρόλας να λαδωθούν καλά και έπειτα προσθέτουμε 2 λίτρα νερό. Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.Βράζουμε για 3 λεπτά ακόμα και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε τον Γαβριήλ Νικολαΐδη στο Instagram





SHARE